Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

7x groen Rome – de fijnste parken & tuinen in de stad

Een bezoek aan Rome betekent lekker veel cultuur snuiven, genieten van een terrasje in de schaduw van een van de beroemde bezienswaardigheden en eeuwen terug in de tijd duiken, waar je als het ware tussen de oude Romeinen door de stad struint.

Heerlijk allemaal, maar zo af en toe wil je even bijkomen van al die overweldigende indrukken. Dat kan het beste in een van de zeven parken die we in dit artikel met je delen!

Villa Borghese – het groene hart van Rome

Samen met de Pincio-tuinen vormt Villa Borghese het groene hart van Rome. Het is verreweg het beroemdste park van de stad, mede dankzij de centrale ligging, vlak bij de Spaanse Trappen en Piazza del Popolo. Je kunt er heerlijk zonnen, luieren, picknicken en wandelen, maar het park biedt ook verschillende activiteiten voor wie nog volop energie heeft.

Zo vind je in Villa Borghese een van de beroemdste musea van de stad, de Galleria Borghese, met topstukken van onder anderen Caravaggio en Bernini. Ook de Etruskische collectie van Villa Giulia en de moderne kunst van de Galleria Nazionale d’Arte Moderna (GNAM) zijn een bezoek waard.

In het park kun je bovendien fietsen, skaten en skelteren (fietsen, skates en skelters zijn ter plekke te huur). Op het kleine meertje kun je romantisch een roeibootje huren voor een tochtje rondom de kleine Tempio di Esculapio.

Vertier is er ook, dankzij veel theatervoorstellingen (zeker ‘s zomers), onder andere in het Globe Teatre. Voor de kinderen is een bezoek aan de Cinema dei Piccoli erg leuk, volwassenen bezoeken La Casa del Cinema.

Eindeloos spelen kan bij La Casina di Raffaello, genieten van het uitzicht is vooral een must boven het Piazza del Popolo, met Rome letterlijk aan je voeten.

Giardino degli Aranci – tuin met grandioos uitzicht

Boven op de Aventijn vind je niet alleen het beroemde sleutelgat dat een unieke kijk op een van de hoogtepunten van Rome biedt, maar ook het Parco Savello, waar je even op adem kunt komen van de klim omhoog.

De bijnaam van dit parkje luidt Giardino degli Aranci, ‘tuin van de sinaasappelbomen’. Hier staan inderdaad heel wat sinaasappelbomen, die vol hangen met de oranje vruchten, in de schaduw waarvan het goed toeven is.

Vergeet voor je weer verder wandelt niet te genieten van het schitterende uitzicht dat dit park biedt. De Tiber stroomt aan je voeten en daarachter strekt de stad zich voor je uit, met de herkenbare koepels en monumenten. Zeer fotogeniek, zeker tegen zonsondergang!

Tip: vlak bij het Parco Savello ligt de rozentuin, die van 21 april tot half juni de poorten opent voor een bedwelmende wandeling langs schitterende rozensoorten.

Villa Torlonia – sprookjesachtige sferen

Dit park is misschien wel onze favoriete relax-plek in Rome. Het is een overzichtelijk stadspark, waar veel locals komen om te hardlopen, te picknicken, te wandelen en te spelen met hun kinderen. Je kunt er uren op het gras liggen lezen, luieren, schrijven, dromen. 

Een bezoek aan La Casina delle Civette, ‘het huisje van de uilen’, is echt een aanrader. In en om dit Anton Pieck-achtige huisje ontdek je steeds nieuwe uiltjes en andere dieren, verstopt boven deuren, in glas-in-loodramen en kasten.

Villa-Torlonia-Rome (2)

Bezoek zeker ook de kleurrijke Serra Moresca. Genieten van een cappuccino, een lekker lange lunch, een glas wijn of een pizza kan op het terras van La Limonaia.

Villa Doria Pamphilj – het grootste park van Rome

Je moet er een eindje voor het centrum uit, maar dit park is een waar paradijs van honderdtachtig hectare groot. Een trotse Romein weet ons te vertellen dat de oppervlakte ongeveer de helft van Central Park in New York beslaat.

Je vindt er (pijn)bomen, planten, bloemen en in het voorjaar kleurrijke en heerlijk geurende bloesem. In het water scharrelen zelfs schildpadjes.

schildpadjes (1)

Wandel langs de schitterende Casino del Bel Respiro (what’s in a name) met de ‘geheime’ Engelse tuinen, geniet van de vrolijk zingende vogels, de bijzondere waterpartijen en de Cupidofontein. Liever op de fiets? Dat kan hier ook!

Villa-Pamphilj-Rome

Villa Ada – rolschaatsen in de schaduw van palmbomen

Dit park in de wijk Parioli is na Villa Doria Pamphilj het grootste park van Rome, gevolgd door Villa Borghese. In deze groene oase vind je niet alleen pijnbomen en cipressen, maar ook enorme palmbomen. Het park beschikt over een rolschaatsbaan (al zijn er helaas geen rolschaatsen te huur), een zwembad en fietsverhuur.

Ooit was dit park koninklijk bezit, maar nu mag iedereen er lekker wandelen en fietsen, al is een deel nog altijd privébezit – en dus afgesloten. Geschiedenisliefhebbers bezoeken in het park de Catacomben van Priscilla en Monte Antenne, een archeologisch gebied met opgravingen van een oud Romeins dorp, op het hoogstgelegen gedeelte van het park.

Villa Celimontana – groene oase bij het Colosseum

Na een bezoek aan het Forum Romanum en het Colosseum is het heerlijk uitblazen in Villa Celimontana. ‘s Zomers wordt in dit park ook een groot muziekfestival gehouden, met vooral veel jazz.

Villa-Celimontana-Rome

Tot 1925 was dit park de residentie van de nobele familie Mattei (die van de Schildpaddenfontein), die er de kleinste obelisk van Rome neerzette. Deze obelisk stond in eerste instantie in de tempel van Isis op de Capitoolheuvel.

Later werd hij verplaatst naar de voet van de Aracoeli, maar dat bleek niet zo’n handige plek. In 1528 deed de Romeinse senaat de obelisk cadeau aan hertog Ciriaco Mattei, als beloning voor diens goede werken. De hertog zette de obelisk in zijn privépark, waar hij nu nog altijd hemelwaarts reikt.

Parco degli Acquedotti
indrukwekkend schouwspel van cultuur en natuur

In 312 voor Christus besloot de Romeinse censor Appius Claudius het heldere water uit de heuvels naar Rome te leiden, via een ingenieus systeem: een aquaduct. Zijn erfenis, het aquaduct Aqua Claudia, dat naar hem werd vernoemd, is nog altijd te bewonderen.

Het mooiste gedeelte ligt in het Parco degli Acquedotti (dat deel uitmaakt van het Parco Regionale dell’Appia Antica). Naast Aqua Claudia vind je hier ook restanten van het aquaduct Aqua Felice, minder indrukwekkend maar zeker niet minder mooi.

met foto’s van o.a. Giordano Catone, Daniele Cossu, Diego Fiore, Valerio Mei, Marco Varro

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *