Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Een kijkje achter het beroemde sleutelgat op de Aventijn

sleutelgat-Aventijn-Piazza-dei-Cavalieri-di-Malta-Rome

Je moet er een oogje voor dichtknijpen, maar een mooier zicht op de Sint-Pieter dan boven op de Aventijn, een van de zeven heuvelen van Rome, is er niet. Het sleutelgat op het Piazza dei Cavalieri di Malta, het Plein van de Cavalerie van Malta, is al lang geen geheim meer. Sterker nog, je moet ook hier vaak even voor in de rij staan. Maar één blik op die schitterende koepel in de verte maakt het wachten meer dan goed.

Het is een van onze favoriete wandelingen, langs Romes rozentuin en de Giardino degli Aranci, vol sinaasappelbomen, naar het Piazza dei Cavalieri di Malta. In april wandelden Saskia en Gillian echter nog verwachtingsvoller dan anders de Aventijn op. Ze mochten namelijk bij hoge uitzondering een kijkje áchter het sleutelgat nemen, tijdens een bijzondere rondleiding door de tuinen van de Villa del Priorato. In deze blog laten we jullie meegenieten van deze bijzondere ervaring.

Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (4)

Saskia: ‘We verzamelen op het Piazza dei Cavalieri di Malta, waar de rij voor het sleutelgat op dit vroege tijdstip slechts uit een handjevol toeristen bestaat. De vertegenwoordiger van Il Sogno, die de rondleiding organiseert, streept onze namen van de lijst. Zo te zien bestaat het gezelschap verder voornamelijk uit Italianen, die net zo opgewonden zijn als wij om straks achter het sleutelgat te belanden.

De priorij mag zonder speciale toestemming niet worden betreden en de poort is dan normaal gesproken ook altijd gesloten. Vandaag gaat de poort echter even open, zodat we, net als in Sorrentino’s La Grande Bellezza, een kijkje mogen nemen achter het zo beroemde sleutelgat.

Voor we naar binnen stappen, nemen we het plein nog eens goed in ons op. Het Piazza dei Cavalieri di Malta werd in 1765 in opdracht van de Venetiaanse kardinaal Rezzonico aangelegd door Giovanni Battista Piranesi. Aan beide kanten van het plein zie je obelisken, zuilen, trofeeën en cipressen. Er rijden drie stralend schoon gepoetste Fiatjes het plein op, maar verder is het nog opvallend rustig. Helaas hebben we geen groot publiek als we het terrein van de priorij van de orde van de Maltezer Ridders, tevens de thuisbasis van de grootmeester van de orde, mogen betreden.

Piazza-dei-Cavalieri-di-Malta-Aventijn-Rome (1) Piazza-dei-Cavalieri-di-Malta-Aventijn-Rome (2) Piazza-dei-Cavalieri-di-Malta-Aventijn-Rome (3)

De gids vertelt in rap Italiaans dat de orde van de Maltezer Ridders werd gesticht door kooplieden uit Amalfi, om de zieken in het Heilig Land te verzorgen. De Orde groeide uit tot een waar leger, dat vocht tegen de Turken om het katholiek geloof veilig te stellen en de opmars van de islam tegen te gaan. De ridders noemden zich in eerste instantie Johannieters of Rhodos-ridders, totdat Karel V hun na de val van Rhodos het eiland Malta schonk. Vanaf dat moment stond de orde bekend als de Orde van de Maltezer Ridders, ook buiten het eiland.

Hoewel het prioraat tegenwoordig niet meer in dit gebouw zetelt (maar aan de Via Condotti, bij de Spaanse Trappen), is het terrein nog altijd in handen van de Maltezer Ridders. Daarmee is dit stukje Rome dus feitelijk geen Rome, maar extraterritoriaal gebied, vandaar ook de militairen die vrijwel altijd op het plein op wacht staan.

De grootmeester behartigt de belangen van de sociaal werkzame ‘ridders’ nog altijd vanuit Rome, maar de ridders zelf kunnen afkomstig zijn uit elk land ter wereld. Toch kan niet iedereen zomaar worden toegelaten: je moet twee eeuwen van adellijke komaf kunnen bewijzen voordat je lid van de orde mag worden.

Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (5)

De villa werd gebouwd in de tiende eeuw, als een Benedictijner klooster. In de middeleeuwen werd het, mede dankzij de strategische ligging, zo hoog boven de Tiber, de thuisbasis van de tempeliers en later van de Maltezer Ridders. De gids vertelt nog een hele hoop meer, maar aangezien we overal foto’s van willen maken, raken we al gauw achterop. In plaats van tal van historische feiten horen we alleen het geluid van vrolijk zingende vogels en het geknerp van het grind onder onze voeten, hetgeen de magie van de plek eigenlijk wel ten goede komt.

Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (6) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (8) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (9) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (10) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (11a) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (11b) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (12) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (13) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (15) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (16) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (18) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (19) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (20) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (21)

Als laatste van de groep bereiken we de deur met het beroemde sleutelgat. Gek om deze zo van de andere kant te zien – met een onbelemmerd uitzicht op de groene boog die je ogen laat focussen op de koepel van de Sint-Pieter, aan de andere kant van de Tiber.

achterkant-sleutelgat-Aventijn (2)achterkant-sleutelgat-Aventijn (1)Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome-koepel-Sint-Pieter-uitzicht (2)

We schieten een hele reeks foto’s, af en toe ietwat acrobatische toeren uithalend om niet per ongeluk met een schouder voor het sleutelgat te belanden en de inmiddels aangegroeide rij toeristen het zicht op de Sint-Pieter te ontnemen.

Via een kleine kapel met alle wapenschilden van de Maltezer Ridders belanden we aan het einde van de tuin, waar we onbelemmerd zicht hebben op de koepel. Zouden de mensen die door het sleutelgat kijken ons nu zien staan, in de verte?

Cavalieri-di-Malta-Rome-wapenschilden (1) Cavalieri-di-Malta-Rome-wapenschilden (2) Cavalieri-di-Malta-Rome-wapenschilden (3)Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome (14)

We blijven lange tijd van dit unieke uitzicht genieten, net als een paar Italiaanse fotografen die dit panorama op de Eeuwige Stad vanuit alle mogelijke hoeken vastleggen.

Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome-koepel-Sint-Pieter-uitzicht (3) Villa-del-Priorato-achter-het-sleutelgat-Aventijn-Rome-koepel-Sint-Pieter-uitzicht (4)

Ten slotte ontmoeten we de gids en de rest van de groep in de Santa Maria del Priorato, de kerk van de Maltezer Orde, waarvan het huidige ontwerp eveneens van de hand van Piranesi is. Aan de rechterzijde staat zijn standbeeld, zodat de meester zijn werk nog altijd trots kan overzien.

Chiesa-Santa-Maria-del-Priorato-Aventijn-Rome (1) Chiesa-Santa-Maria-del-Priorato-Aventijn-Rome (2) Chiesa-Santa-Maria-del-Priorato-Aventijn-Rome (3) Chiesa-Santa-Maria-del-Priorato-Aventijn-Rome (4) Chiesa-Santa-Maria-del-Priorato-Aventijn-Rome (5) Chiesa-Santa-Maria-del-Priorato-Aventijn-Rome (6) Chiesa-Santa-Maria-del-Priorato-Aventijn-Rome (7) Chiesa-Santa-Maria-del-Priorato-Aventijn-Rome (8) Chiesa-Santa-Maria-del-Priorato-Aventijn-Rome (9)

Voor we weer terugkeren naar de bewoonde wereld maken we een laatste rondje door de tuin. Het is dat we geen twee generaties afkomst kunnen bewijzen, anders zouden we onmiddellijk lid willen worden van deze orde – alleen al om hier nog eens terug te kunnen keren, achter het beroemde sleutelgat, waar we voortaan met extra warme gevoelens doorheen zullen kijken…’

Chiesa-Santa-Maria-del-Priorato-Aventijn-Rome (1a)

Wil je ook een kijkje achter het sleutelgat nemen? Il Sogno organiseert af en toe een rondleiding door de tuinen van de Villa del Priorato. De eerstvolgende twee rondleidingen zijn helaas al helemaal volgeboekt, maar voor nieuwe mogelijkheden kun je het beste de Facebookpagina Mostre a Roma in de gaten houden, waar de bijzondere openstelling van de Villa del Priorato wordt aangekondigd.

Als er nieuwe data beschikbaar zijn, let er dan wel op dat je je van tevoren echt moet aanmelden via 0039-0685301758 of via service@romeguide.it. De rondleiding kost € 25,- p.p. (inclusief gids en audiotour), die je van te voren moet voldoen.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *