Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Cinque Terre – een kleurrijk stukje Italië

Cinque-Terre-Ligurie

Een van de mooiste stukjes Italië wordt gevormd door de vijf dorpjes die samen zo mooi Cinque Terre heten. De vissersdorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn stuk voor stuk een bezoek waard. Hoewel ze in de zomer drukbezocht worden door toeristen, tellen de kleurrijke dorpjes elk minder dan 2000 dorpelingen. Ontmoet ze tijdens een wandeling door de smalle straatjes of bij een snelle espresso aan de bar en laat ze vertellen over deze pittoreske paesi.

Scenic view of colorful village Vernazza in Cinque Terre

We volgen hiervoor het speciale wandelpad dat langs alle vijf de plaatsjes leidt, Il Sentiero Azzurro, ‘Het Blauwe Pad’. Dat pad begint in Riomaggiore. Geniet hier van de sfeer in het haventje, met dobberende bootjes in alle kleuren van de regenboog en huizen in pastelkleuren die door de zon in een warme gloed worden gezet.

Vanuit Riomaggiore wandel je over de Via dell’Amore* (‘De Weg van de Liefde’) naar Manarola. Onderweg kom je op verschillende plekken odes aan de liefde tegen: van een kussend koppel tot talloze hangslotjes die de eeuwige liefde symboliseren. Op de route ligt ook Bar dell’Amore, waar je een verfrissend drankje kunt delen met je geliefde – of gewoon zelf je dorst kunt lessen natuurlijk. Vroeger was deze bar een opslagplaats voor kruit, langs het toen nog primitieve rotspad tussen Riomaggiore en Manarola.

*Helaas is de Weg van de Liefde op dit moment gesloten vanwege de schade die het noodweer van 2012 heeft aangericht. Laten we hopen dat het liefdespad snel weer voor iedereen toegankelijk is…

Via-Amore-Cinque-Terre

Corniglia is het enige dorpje van de Cinque Terre dat niet direct aan zee ligt, maar op een rots die honderd meter boven het water uitsteekt. Op weg naar dit dorpje zie je veel terrassen met wijnstokken. Kleine tandradbanen doorkruisen de wijngaarden; dit is de manier waarop de druiven van wijngaard naar de hogergelegen weg worden gebracht. Het pad naar Corniglia is een stuk pittiger – het duurt dan ook ruim een uur voor je aan de voet van het dorpje staat. En dan moet je nog 365 treden omhoog om het dorpje zelf te bereiken… Gelukkig wacht er een geweldige beloning: een werkelijk schitterend uitzicht! 

Corniglia-Cinque-Terre

Vernazza is het welvarendste dorpje van de Cinque Terre, mede dankzij de grotere haven, bewaakt door een uitkijktoren, die ooit deel uitmaakte van het imposante Castello Doria. Bijzonder fotogeniek is het rotsachtige strandje dat bijna direct doorloopt in een van de dorpsstraatjes.

Vernazza-Ligurie-2

Het einde van het wandelpad ligt in Monterosso al Mare, het laatste dorpje van de Cinque Terre. Het is hier goed uitrusten op het strand of op een van de terrasjes, met opnieuw een schitterend uitzicht – en een tevreden terugblik op een prachtige wandeltocht!

Monterosso-al-Mare-Cinque-Terre-Ligurie

Zowel de dorpjes als de zee behoren tot het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Sinds 1997 staan de dorpjes van Cinque Terre op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Om de schitterende staat van de dorpjes te kunnen waarborgen, is een toegangskaartje voor Il Sentiero Azzurro dan ook verplicht. Deze Carta Cinque Terre kun je voor één of twee dagen aanschaffen en geeft behalve toegang tot het wandelpad ook recht op een ritje met de trein die tussen alle dorpjes van de Cinque Terre rijdt.

Ontdek nog meer moois aan de Rivièra!
In onze ruim 450 pagina’s tellende Special ontdek je nog veel meer moois aan de Rivièra – een van de weinige stukjes Italië (en een stukje Frankrijk) waar het het hele jaar goed toeven is. Er heerst altijd een aangenaam klimaat, met zeer zachte winters en zonnige zomers. Er bloeien niet voor niets zo veel kleurrijke oleanders, bougainvilles en zelfs palmbomen!

Ciao-tutti-Special-32-Italiaanse-Rivièra

Bestel La bella Rivièra van Marseille tot Viareggio voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *