Home » Reizen door Italië » Toscane » Carrara – stad van marmer
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Carrara – stad van marmer

Italianen houden van marmer, daar kun je niet omheen. Monumenten, kunstwerken, vloeren, trappen, badkamers, als het even kan is het allemaal van marmer. Wij vinden het misschien snel nogal kitsch, maar in Italië past het gewoon, zoals zoveel andere pracht en praal.

Ook veel beroemde bezienswaardigheden zijn van marmer, zoals de David van Michelangelo, misschien wel het meest beroemde beeld van de wereld. Het marmer voor de David haalde Michelangelo hoogstpersoonlijk in de indrukwekkende marmergroeven aan de Toscaanse kust, in Carrara.

Carrara (88)

Sophie mocht deze zomer een dagje met gids Gabriele op pad, door het gebied van de marmergroeven. Samen met een aantal anderen wordt ze in een jeep rondgereden door de Alpi Apuane, met uitzicht op het witter dan witte marmer.

Carrara (2) Carrara (79) Carrara (84)

Maar voor ze op pad gaan moet er nog even een buurkwestie worden beslecht. Een van de medepassagiers komt uit Massa, niet ver van Carrara. En zoals het buursteden betaamt, gunnen de inwoners van beide steden elkaar het licht in de ogen niet. Zo roept de in Massa geboren en getogen Nino dat je alles wat de marmergids uit Carrara zegt, moet ‘tagliare a metà’. Letterlijk moet je het dus doormidden snijden, hetgeen zoveel betekent als dat je alles met een flinke korrel zout moet nemen. Gabriele barst echter van het zelfvertrouwen en snoert Nino met één scherpe opmerking de mond. Vervolgens vervolgt hij onverstoorbaar zijn verhaal, alsof hij zelf uit een blok marmer is gehouwen.

‘De renaissance is feitelijk hier begonnen,’ zo vertelt Gabriele. ‘De Lunigiana wordt ook wel l’ombelico del mondo, de navel van de wereld, genoemd, omdat de haven van Carrara en de unieke positie grenzend aan de twee Italiaanse regio’s Ligurië en Emilia-Romagna de sleutel naar Toscane vormden. Het was ooit de grens tussen twee werelden.’ Misschien is een korreltje zout hier inderdaad op zijn plaats, maar aangezien Carrara de marmerhoofdstad van de wereld is, is zijn trotse houding absoluut voor te stellen.

Carrara (3) Carrara (4) Carrara (6) Carrara (21) Carrara (24) Carrara (25)

De gigantische bergketens van de Alpi Apuane zijn indrukwekkend, met hun schitterende witte vlaktes en toppen. ‘Dit is allemaal marmer,’ antwoordt Gabriele als iemand vraagt of het marmer nooit opraakt. ‘De beboste gedeeltes, de kale stukken, de witte vlaktes; alles is marmer. Er is verschil van kwaliteit, maar het is wel allemaal marmer en het zal pas opraken op het moment dat mijn vrouw stopt met nieuwe schoenen kopen. Nooit dus.’

Onderweg naar de marmergroeven vertelt Gabriele over Carrara en hoe iedereen hier direct of indirect leeft van de marmerindustrie. Hij wijst op een groot gebouw en vertelt dat er eens in de twee jaar een internationale marmerbeurs gehouden wordt, waar dan de hele wereld op af komt.

Carrara (26) Carrara (27) Carrara (28) Carrara (29)

Vervolgens noemt hij de duizend bedrijven die op een stuk van slechts 22 kilometer tussen Carrara en Pietrasanta te vinden zijn en allemaal met marmer werken, of het nou om machineonderdelen of om daadwerkelijk snijwerk gaat. Ooit een postkantoor van marmer gezien? In Carrara staat er een. Omdat er een overvloed van de bijzondere steensoort is, kun je in Carrara voor relatief weinig geld je huis, of een openbare ruimte, ermee versieren. Een bijzonder gezicht.

We komen te weten dat er in Carrara per jaar meer dan vijf miljoen ton marmer wordt gewonnen en bewerkt. Mensen van over de hele wereld komen naar de stad om marmer te kopen. Er komt zelfs marmer vanuit het buitenland naar Carrara. Het is namelijk goedkoper om het marmer hierheen te verschepen en het ter plekke te laten bewerken, dan zelf de machines aan te schaffen. Je haalt er immers alleen maar de kosten uit als je de machines dag en nacht kunt laten draaien en dat lukt alleen maar in Carrara.

Carrara (60) Carrara (69) Carrara (73)

Het is allemaal begonnen met de Romeinen die in de tweede eeuw voor Christus de steden Luni en Lucca stichtten. Zij waren altijd al gek op marmer en haalden hun kostbare stenen uit Griekenland en Turkije, totdat ze het dichter bij huis vonden. Het stadje Carrara werd gesticht en slaven werden de bergen op gestuurd om het marmer te winnen in de drie valleien Torano, Miseglia en Colonnata.

Tegenwoordig zijn er 106 groeves in gebruik. Meer dan duizend speciale vrachtwagens, die ook wel ‘kamikaze’ worden genoemd, rijden af en aan. De bijnaam danken de auto’s aan de smalle zigzagweggetjes, die levensgevaarlijk zijn voor de met tonnen marmer gevulde wagens die door het maanachtige landschap hun weg moeten vinden. De truckers worden betaald naar gewicht, dus een blokje extra van tussen de 15 en 42 ton kan zo een groot verschil maken. Dat het risico daarmee ook toeneemt, nemen ze voor lief.

Carrara (86) Carrara (72)

Gabriele vertelt tijdens de hobbelige rit intrigerende verhalen achter de marmerindustrie en draait ondertussen zijn hand niet om voor de steile paden die we dankzij de jeep kunnen beklimmen. Om de sfeer van het moment een extra dimensie te geven, heeft hij drie liedjes uitgekozen. Hij begint met het fluiten van de Indiana Jones-tune als opwarmer; het avontuur kan beginnen! Als het serieuze klimwerk van start gaat en we voor ons gevoel negentig graden omhoog rijden, zingt hij vrolijk Over the Rainbow. Op het hoogtepunt aangekomen kunnen wij alleen maar ademloos kijken naar het witte landschap dat zich voor ons uitstrekt. Gabriele begint zachtjes Halleluja te zingen. Inderdaad, halleluja, wat is dit indrukwekkend!

Carrara (80) Carrara (82) Carrara (84) Carrara (85)

Wil je ook door de marmergroeven rijden met Gabriele als gids? Dat kan! Hij spreekt meerdere talen en heeft ongelooflijk veel kennis over het marmer die hij met passie, plezier en humor met je deelt. Op de website van Il Tau vind je alle informatie over de verschillende opties voor een marmertour. Wie wil – en goed heeft gespaard – kan zelfs een helikoptervlucht over de marmergroeven maken.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *