Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het Puglia van Ingrid Janssens

Ingrid Janssens schreef een prachtige Dominicus-reisgids over Puglia, met op de cover een fraaie trullo in het groen, gevolgd door ruim tweehonderd pagina’s vol informatie over de hak van de laars.

Wij vroegen haar alvast een aantal van haar favoriete plekken met ons te delen, van een verstild dorpje tot de mooiste kerk, van een bijzondere cantina tot een restaurant waar la mamma de pollepel zwaait.

Wanneer verloor je je hart aan Puglia?
Ingrid: ‘Bijna drie jaar geleden, in juni 2015, werd ik verliefd op Puglia. Het heeft cultuurhistorisch veel te bieden en bovenal een fantastisch klimaat. Hoewel de regio populairder wordt, is het nog niet zo druk als in bijvoorbeeld Toscane. Vooral de vriendelijke en hulpvaardige bewoners maakten op mij indruk.

Mijn Italiaanse reisgenote en ik bezochten het archeologisch park in Manduria. In de noordwestelijke hoek van het park ligt, achter een hek, het prachtige kerkje van San Pietro Mandurino uit de elfde eeuw. Onder het kerkje ligt een hypogeum, beschilderd met fresco’s van heiligen. Een medewerker liep met ons mee om het hek te openen en ging daarna terug naar de hoofdingang. Ze gaf ons alle tijd om dit pareltje te bekijken. Dat maakte wel indruk.

Een ander voorbeeld van de vriendelijkheid van de Pugliesi: onze auto werd kosteloos door een garage nagekeken, toen die het begaf. We konden daarna onze weg zonder zorgen vervolgen.’

Wat is je favoriete plek in Puglia?
Ingrid: ‘Ik heb verschillende favoriete plekken in Puglia. De regio heeft voor elk wat wils. De meeste mensen gaan naar Puglia om trulli te zien. Die bouwwerken zijn ook bijzonder – en heel fotogeniek.

foto: Ingrid Janssens

Daarnaast vind ik Trani een heerlijke stad om te vertoeven. Daar kun je verse vis kopen rechtstreeks vanaf de vissersboten.

foto: Ingrid Janssens

Lecce is een prachtige, monumentale stad. Het historisch centrum van het witte stadje Ostuni is ook de moeite waard. Je kunt voor zon, zee en strand een dagje naar de Tremiti-eilanden. Wie daar niet van houdt, kan er een middeleeuws kasteel bezoeken en een kerk met een kleurrijke mozaïekvloer.’

foto’s: Ingrid Janssens

Naast bruisende steden als Bari, Brindisi en Lecce vind je in Puglia veel kleine dorpen. Welke is jouw favoriet?
Ingrid: ‘Wanneer ik in Italië ben, bezoek ik altijd een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste middeleeuwse dorpen van Italië. Ik vind het heerlijk om door een wirwar van stegen en steile straatjes te lopen.

In Puglia is Locorotondo favoriet. Het witte dorpje heeft een cirkelvormig grondplan, waarin het wit van de gebouwen wordt afgewisseld met kleurige bloemen.

foto: Ingrid Janssens

Het aangename stadje ligt hoog op de zuidoostelijke Murgia en kijkt uit over de Valle d’Itria, een landschap vol trulli, wijngaarden en olijfbomen. Het dorpje heet niet voor niets ‘het balkon van de Valle d’Itria’.’

Bij welke restaurant schuif je het liefst aan?
Ingrid: ‘Bari heeft tal van restaurants in elke prijsklasse. De kleine lokale (vis)restaurants in het historisch centrum zijn gezellig en zitten vaak vol. Zo ook de kleine spaghetteria / trattoria di pesce La Tana del Polpo (Via Vallisa 50), waar je voor de zaterdag en zondag zeker moet reserveren (via 0039-0809753338). Het is een kleine, drukke huiskamer, waar het soms wat chaotisch aan toe gaat. Je kunt er verschillende gerechten met verse vis eten. Laat je verrassen door de lokale keuken, eenvoudig, volks maar zeer smaakvol.

Wanneer je in Puglia bent, moet je eigenlijk ook een panzerotto proberen. Dat is is een typisch gerecht uit Puglia, van dichtgeklapt deeg met verschillende vullingen van tonijn, kappertjes, ansjovis en tomaat of vegetarisch. De basisvulling is tomatensaus met mozzarella, vaak nog met een olijf erbij. Ze worden gefrituurd waar je bij staat en je kunt ze eten als tussendoortje. Mijn eerste panzerotto proefde ik in Rodi Garganico, bij I Fritti di Mina (Corso Umberto I).’

Wat is je favoriete wijnhuis in Puglia?
Ingrid: ‘In Manduria kun je verschillende wijnkelders bezoeken, waar regelmatig proeverijen worden gehouden. Elk wijnhuis heeft een winkel waar wijn kan worden gekocht. Giovanni Soloperto is het oudste wijnhuis van de Primitivo in Manduria, dat als eerste het DOC-keurmerk kreeg. Nog altijd de moeite van het proeven waard!’

Welke kerk moeten we in Puglia echt bezoeken?
Ingrid: ‘De kathedraal van Otranto heeft een indrukwekkende mozaïekvloer uit 1163. Het is het enige Normandische mozaïek dat nog intact is gebleven. De vloer weerspiegelt het tijdsbeeld. Thema’s uit het westen vermengen zich hier met het oosten.

Er zijn voorstellingen uit het Oude Testament, uit de mythologie en de oudheid, verweven met de tekens van de dierenriem, de verschillende seizoenen en maanden, de hel en het paradijs. Het zijn vertakkingen van een gigantische levensboom.

Achter in de kerk, achter glas, bevinden zich de schedels en beenderen van de meeste martelaren die zijn afgeslacht door de Turken in 1480.

Een rustiger kerkje is Santa Maria del Casale, dat pal naast de landingsbanen van vliegveld Brindisi staat. Het is een voorbeeld van een romaans-gotische kerk uit de dertiende eeuw. Hier vind je fragmenten van kleurrijke Byzantijnse fresco’s, waaronder de Boom van het Kruis, met twaalf takken die de apostelen voorstellen.’

Als we een dagje naar het strand willen, welke plek raad je ons dan aan?
Ingrid: ‘Puglia heeft een lange, afwisselende kustlijn met veel rotsachtige stranden en baaien. De rustigste stranden bevinden zich aan de westkant van Salento.

De witte zandstranden in de buurt van Porto Cesareo zijn in het weekend populair. Bij Pescoluse is een langgerekt zandstrand aan een heldere zee. Het wordt ook wel de Malediven van Salento genoemd.’

Wat is voor jou de mooiste plek die de geschiedenis van Puglia ademt?
Ingrid: ‘Voor mij als cultuurhistoricus met een passie voor de middeleeuwen, heeft Puglia veel te bieden. Het is de regio vanwaar de kruistochten vertrokken naar het Heilige Land en waar Frederik II van Hohenstaufen zijn kastelen liet bouwen.

Zijn Castel del Monte staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wanneer je in Puglia bent, mag je dat zeker niet missen. Dit gebouw zit vol middeleeuwse symboliek en is gebouwd met wiskundige en geometrische precisie.‘

Wat is het mooiste souvenir dat je uit Puglia meenam?
Ingrid: ‘Ik koop geen souvenirs meer. Alles zit in mijn hoofd: de sfeer, het eten, de amandel- en olijfboomgaarden, dat kan ik zo oproepen. Daarnaast heb ik gelukkig ook nog de foto’s.’

foto: Ingrid Janssens

Wat is je ultieme Puglia-tip (naast dat we allemaal je reisgids moeten kopen natuurlijk)?
Ingrid: ‘Ga naar de vele grotkerken (chiese rupestri) en hypogea in de buurt van Gravina di Puglia, Massafra, Mottola en Laterza (een hypogeum is een onderaardse ruimte die gebruikt werd voor godsdienstige rituelen of begrafenissen).

De eerste christenen kwamen bijeen in grotkerken, die werden voorzien van prachtige fresco’s met voorstellingen uit de levens van verschillende heiligen.

Op de muurschilderingen zijn veel Byzantijnse invloeden terug te vinden. Veel van die kerken gaan namelijk terug tot de zevende en achtste eeuw, toen Griekse monniken geen iconen meer mochten vervaardigen en vereren in Klein-Azië. Ze vluchtten vervolgens naar de Griekse gebieden van Puglia.

Enkele vroegchristelijke grotkerken bevinden zich in ruimtes waar eerder heidense vereringen hadden plaatsgevonden. Sommige liggen echt onder de grond, terwijl andere zijn vergroot met een aanbouw.

In Massafra kun je bij het lokale toeristenbureau een kaart krijgen met alle grotkerken in de buurt. Door de aanwezigheid van steile kloven en diepe ravijnen leende dit gebied zich goed voor deze bijzondere kerken.

In de grotkerk Madonna della Buona Nova bewonder je een prachtig bewaard gebleven fresco van de Heilige Maagd met Kind, uit de dertiende eeuw. Dit fresco heeft het kerkje zijn naam gegeven. De priester van het complex heeft de sleutel van het grotkerkje en is meer dan bereid om de deur te openen.’

Lees alle tips, verhalen en achtergrondinformatie over Puglia in

Dominicus Apulië | Ingrid Janssens | ISBN 9789025764036 | € 22,99 | bestel Dominicus Apulië via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *