Download gratis de Ciao tutti app

Ballerina’s op het Lago d’Iseo, vrolijke lichtjes in Bergamo en een Romeinse bokser in Brescia

Brescia en Bergamo zijn dit jaar samen de culturele hoofdsteden van Italië. Ter ere daarvan worden er veel verschillende tentoonstellingen en evenementen georganiseerd, waarvan we er in deze blog een aantal op een rijtje zetten.

Light is Life – lichtfestival aan het Lago d’Iseo

Ben je deze week in de buurt van het Lago d’Iseo, dan kun je de prachtige ballerina’s van Angelo Bonello nog bewonderen.

Ter ere van Light is Life, de nieuwste editie van het Festa delle Luci A2A, dansen deze ballerina’s tot en met 23 juli 2023 aan de zuidelijke kust van Monte Isola, het eiland in het Iseomeer.

Drijvende ballerina’s van Angelo Bonello

Angelo Bonello’s Floating Ballerina staat iets ten westen van Peschiera Maraglio, maar op zaterdag en zondag vaart ze een stukje over het meer. Vanuit Peschiera Maraglio blijft ze echter altijd zichtbaar.

De reeks ballerina’s staat nog een klein stukje verder westwaarts. Alle ballerina’s worden van zondag tot en met donderdag verlicht tussen negen uur ’s avonds en middernacht. Op vrijdag en zaterdag schitteren de danseressen een uurtje langer.

Op de website van het Festa delle Luci A2A vind je alle details van deze editie van Light is Life aan het Lago d’Iseo. Ook in deze digitale brochure vind je meer informatie.

Onderstaand nog een kleine reeks foto’s om virtueel mee te genieten:

foto’s: Festa delle Luci A2A

Allegro ma non troppo – vrolijk lichtspel in Bergamo en Brescia

Een mooie installatie ter ere van Bergamo Brescia Capitale Italiana della Cultura is ook Allegro maar non troppo (‘vrolijk maar niet te’), een lichtkunstwerk van Platek en Jan Van Lierde.

Het is tot 31 december 2023 zowel in Bergamo als in Brescia te zien. In Bergamo vind je de lichtjes onder de portici van de Biblioteca Civica Angelo Mai aan het Piazza Vecchia. De lichtjes in Brescia schitteren onder de Portico del Monte di Pietà aan het Piazza della Loggia.

foto’s: Bergamo Brescia Capitale Italiana della Cultura

Een Romeinse bokser in Brescia

Tot 29 oktober 2023 bewonder je in Brescia een unieke combinatie van twee prachtige bronzen beelden: Il Pugile, de bronzen bokser die normaal gesproken in het Palazzo Massimo alle Terme in Rome te zien is, en de Vittoria Alata, de gevleugelde vrijheid, hét symbool voor de stad Brescia.

De Spaanse Juan Navarro Baldeweg ontwierp de installatie voor beide beelden, in het Parco Archeologico di Brixia, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. Via deze link lees je meer over dit unieke duo.

© foto’s A. Chemollo | Archivio Fotografico Civici Musei di Brescia

Plessi sposa Brixia

Tot 7 januari 2024 bekijk je Plessi sposa Brixia, met installaties, projecties en digitale kunstwerken van de hand van Fabrizio Plessi, die te zien zijn in het Parco Archeologico di Brescia Romana en het Museo di Santa Giulia in Brescia.

foto’s: Brescia Musei

Bavianen rondom het kasteel van Brescia

Rondom het Castello di Brescia ontmoet je bavianen, gorilla’s en chimpansees. Het groen rondom het kasteel biedt onderdak aan de beelden van de Bolognese kunstenaar Davide Rivalta. Via deze link vind je meer informatie.

foto’s: Brescia Musei

Het volledige programma aan exposities en evenementen in beide culturele hoofdsteden vind je via deze link op de website Bergamo Brescia 2023. Ook via Facebook en Instagram blijf je op de hoogte van alle nieuws en evenementen.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *