Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de mooiste meren van Le Marche

Ga jij dit jaar op vakantie naar Le Marche? Noteer dan alvast de mooiste meren van deze regio, waar Tom van Galekkeropvakantie.nl je in dit artikel mee naartoe neemt. Van idyllische bergmeren tot stuwmeren in pittoreske valleien: hier beleef je een uniek stukje Italiaanse natuurpracht!

Lago di Mercatale

Tom: ‘Laten we beginnen met een van de mooiste meren in Le Marche, het Lago di Mercatale. Dit meer ligt op een mooie locatie tussen het charmante Mercatale en het pittoreske Sassocorvaro.

Het is een kunstmatig meer, dat wordt omringd door een prachtig heuvellandschap. Het wordt gevormd door een dam in de rivier de Foglia en is een fijne bestemming voor zowel rustzoekers als water(sport)liefhebbers. Zo wordt hier veel gevist en geroeid, maar is er ook een sfeervol park te vinden, compleet met een gezellige bar/restaurant (geopend van april tot oktober).

Verder zijn de faciliteiten rondom het meer lekker divers. Geniet van de verzorgde wandelpaden, comfortabele bankjes, kleine beachvolleybalvelden, een speeltuin voor de kleintjes en zelfs een camperparkeerplaats.

Zwemliefhebbers kunnen in een beperkt gedeelte van het meer genieten van een verfrissende duik, terwijl het ook mogelijk is om bootjes te huren of te genieten van de parasolservice met badmeesters.

Wil je meer van de omgeving ontdekken? Struin dan door de sfeervolle straatjes van Sassocorvaro en bezoek de indrukwekkende Rocca Ubaldinesca, met een fascinerende tentoonstelling van levensgrote reproducties van meesterwerken uit de kunstgeschiedenis.

Lago di Castreccioni – Lago di Cingoli

Het Lago di Castreccioni wordt ook wel het Lago di Cingoli genoemd. Het is met een oppervlakte van meer dan twee vierkante kilometer het grootste kunstmatige waterbekken van Le Marche – en zelfs van heel Midden-Italië.

Het ligt bij het plaatsje Cingoli, dat ook wel bekend staat als ‘het balkon van Le Marche’. Bovendien is het een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Het meer is een ware oase voor trekvogels. De weelderige omgeving biedt talloze mogelijkheden voor het maken van een mooie wandeling of mountainbiketocht, met adembenemende uitzichten. Je kunt zwemmen in het meer of een waterfiets of kano huren voor een tochtje op het water.

Lago di Fiastra

Het Lago di Fiastra ligt in het Parco Nazionale dei Monti Sibillini, vlak bij het gelijknamige bergdorpje. Dit meer wordt gevoed door het kristalheldere water van de bergrivier Fiastrone, die is ontstaan na de bouw van een stuwdam in 1955, even buiten het dorp Fiastra.

Met zijn ligging op een hoogte van rum zeshonderdveertig meter boven de zeespiegel, een lengte van bijna vier kilometer, een breedte van vijfhonderd meter en een maximale diepte van zevenentachtig meter biedt het meer een spectaculair schouwspel.

Tijdens de warme zomermaanden is het meer een geliefde plek voor watersportliefhebbers. Je kunt ook uitstekend wandelen langs de oevers van het meer en jezelf onderweg trakteren op een verfrissend drankje of een smakelijke maaltijd, bijvoorbeeld bij een van de gezellige terrasjes in San Lorenzo al Lago.

Dit is een schilderachtig dorpje, waar je een mooi uitzicht hebt over het water. Bewonder hier zeker ook de Lame Rosse, de rode rotsen boven het meer. Hier lijkt het soms wel alsof je in de woestijn staat!

Je kunt natuurlijk ook een verfrissende duik nemen. Mocht het nog net iets te koud zijn, dan kun je ervoor kiezen om een kanotochtje te maken. De opvallend heldere, blauwgroene kleur van het water, omlijst door de witte krijtrotsen, zal je ongetwijfeld uitnodigen om mooie foto’s te maken.

Bezoek zeker ook het nabijgelegen dorpje Tolentino, met de prachtige Basilica di San Nicola, die in de dertiende en veertiende eeuw werd gebouwd.

Lago di Pilato

Wanneer je van hiken houdt, is het absoluut een aanrader om de iconische wandeling naar het Lago di Pilato, het Meer van Pilatus, te maken. Dit betoverend mooie bergmeer ligt op een hoogte van negentienhonderd meter in de Monti Sibillini, om precies te zijn op de majestueuze Monte Vettore, die met zijn 2476 meter het hoogste punt van de regio Le Marche vormt.

Het Lago di Pilato is een natuurlijk wonder en een van de weinige gletsjermeren in de Apennijnen. Het ontstond tijdens de ijstijd door een morene die het water vasthield, resulterend in een bergmeer dat nu gevoed wordt door regenval en smeltende sneeuw.

In de zomer verdampt een deel van het water, waardoor het meer soms een opvallende brilvorm aanneemt.

Wat dit meer extra speciaal maakt is de unieke en zeldzame bewoner: het rode pekelkreeftje (chirocefalo marchesonii) van slechts negen tot twaalf millimeter groot dat met zijn buik naar boven zwemt. Het diertje is alleen in dit meer te vinden. Om het te beschermen, is het ten strengste verboden om hier te zwemmen.

Er zijn veel mythes en legendes te vertellen over het Lago di Pilato. Een van de bekendste is het verhaal van Pontius Pilatus, die door keizer Tiberius ter dood werd veroordeeld. Zijn lichaam zou naar verluidt in een zak op een ossenwagen zijn geplaatst en de stad uit gejaagd.

Na vele omzwervingen kwamen de ossen hier terecht en rolde het lichaam van Pilatus van de kar in het meer. Vandaar ook de naam van het meer.

Lago di Gerosa

Het Lago di Gerosa, in Montemonaco, ligt eveneens in het Parco Nazionale dei Monti Sibillini. Het kunstmatige meer is ontstaan in de jaren tachtig, na de aanleg van een dam in de Aso-rivier op de hellingen van de Monte Vettore.

In totaal is het vierenzestig hectare groot. Je kunt hier prima zeilen, kanoën, vissen en vogels spotten. Het meer is namelijk een belangrijk knooppunt voor vogelmigratie, met talrijke eendenkolonies die richting Afrika en het Iberisch schiereiland trekken. Als vogelliefhebber kun je hier dus je hart ophalen.

Ook voor liefhebbers van outdooractiviteiten is het gebied een paradijs. De bossen rondom het meer lenen zich namelijk uitstekend voor nordic walking, waarbij je de kans hebt om wilde dieren zoals reeën, stekelvarkens en dassen te spotten.

Langs de oevers van het meer vind je kleine strandjes en vlakke stukken grond, perfect om te ontspannen en te genieten van het prachtige uitzicht op het water.

Lago di Castel Trosino – Lago di Casette

Het Lago di Castel Trosino, dat ook wel bekend staat als het Lago di Casette, is een betoverend kunstmatig meer dat ontstond in 1960, dankzij een indrukwekkende dam in de Castellano-rivier, die maar liefst achtenzeventig meter hoog is.

Dit meer vormt een ware oase, omringd door weelderig groen. Via een schilderachtig fiets- en voetpad kun je vanaf het meer de zwavelhoudende waterbronnen in de buurt bereiken.

Het charmante dorp Castel Trosino ligt hoog boven op de rotsen en biedt een adembenemend uitzicht over een uitgestrekte vallei.

Zoals je kunt zien zijn er in Le Marche veel mooie meren te ontdekken. Hopelijk hebben deze tips je wat extra inspiratie gegeven voor een onvergetelijke vakantie! Weet jij al welk meer boven aan jouw lijstje komt te staan?’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *