Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Adopteer je eigen truffelboom bij La Cerqua Tartufi in Le Marche!

De regio Le Marche is een van de grootste truffelleveranciers van Italië. Je kunt de tartufi hier als het ware al ruiken – zeker bij La Cerqua Tartufi, een klein familiebedrijf met een grote passie voor truffels.

Wat zijn truffels?
Truffel zijn zwammen, een soort kruising tussen een aardappel en een paddenstoel. Ze groeien onder de grond, tussen de wortels van bepaalde planten of bomen. Vooral eiken en populieren vormen een perfecte voedingsbodem voor de truffel, die gevoed wordt door de wortels. In ‘ruil’ daarvoor krijgen de bomen weer mineralen van de truffels.

De truffels worden opgespoord door speciaal getrainde truffelhonden, vaak van het Lagotto Romagnolo-ras. Die hebben de juiste neus voor het speuren, maar zullen de truffels nooit opeten.

Is er een truffel gevonden, dan wordt hij voorzichtig uitgegraven. Daarna wordt het gat weer zorgvuldig gedicht, zodat er weer een nieuwe truffel kan gaan groeien op de resten van sporen. Zo wordt een volgende oogst hopelijk veilig gesteld.

Truffels zijn dus niet te kweken; ze kunnen alleen maar op een natuurlijke manier groeien. De sporen worden verspreid door eekhoorntjes en wilde zwijnen, vooral door middel van de uitwerpselen van gegeten truffels. Wilde zwijnen zijn echter ook de grootste nachtmerrie voor truffelzoekers, omdat ze de aarde omwroeten op zoek naar truffels en daardoor boomwortels beschadigen en sporen uitwissen.

Waar vind je truffels?
Het midden van Italië (met de regio’s Toscane, Umbrië en Le Marche) is gezegend met optimale omstandigheden voor de truffel, net als de regio Piemonte in het noorden van de laars. De truffels uit deze gebieden behoren dan ook tot de beste ter wereld en zijn veel geld waard.

Witte truffels zijn zeldzamer, zachter aan de buitenkant én smaakvoller, waardoor de prijs een flink stuk hoger ligt dan die van de zwarte exemplaren. De witte herfsttruffel Tuber Magnatum Pico (die je met name in Piemonte vindt) kan wel tussen de twee- en de zevenduizend euro per kilo opbrengen, terwijl de zwarte wintertruffel Tuber Melanosporum zo tussen de duizend en drieduizend euro per kilo kost.

La Cerqua heeft naast de zwarte wintertruffel ook de zwarte zomertruffel Tuber Aestivum in het aanbod. De prijs hiervan varieert van honderdzestig tot driehonderd euro per kilo.

Kostbare culinaire pareltjes
Toch is het de meeste truffelboeren daar niet om te doen. Ze houden ervan om door de bossen te struinen, in gezelschap van hun goed getrainde truffelhondjes. Zo ook de truffelzoekers die hun tartufi leveren aan La Cerqua Tartufi, die dankzij generatielange ervaring precies weten waar ze de lekkerste truffels kunnen vinden.

La Cerqua Tartufi is ontstaan uit passie en toewijding om de smaak van deze kostbare culinaire pareltjes te delen. Het is tegenwoordig zelfs een fulltime missie. Vanuit Le Marche sturen ze hun truffels de hele wereld over, naar beroemde chef-koks en vrienden in het buitenland, maar ook naar gasten die eerder met hen op truffeljacht gingen of dat in de toekomst hopen te doen en alvast een voorproefje nemen met een echte tartufo en/of speciale truffeldelicatessen.

Thuis proeven van de beste truffels
Wil je thuis proeven van de truffels van La Cerqua? Dat kan! Via de website van La Cerqua kun je een offerte aanvragen voor verse truffels van het seizoen. Heerlijk om te schaven over de pasta of risotto, simpel maar subliem over een eitje of bij een mooi stuk vlees.

La Cerqua heeft bovendien een heerlijke webshop met onder meer truffelcrème, extra vergine olijfolie doordrenkt met witte truffel, truffelpasta, zwarte zomertruffelboter, zout met zwarte truffel of truffelhoning. Via deze link vind je alle lekkers.

Adopteer je eigen truffelboom!
Bij alles wat La Cerqua Tartufi doet, streeft men ernaar om de natuur te respecteren, de lokale truffelindustrie te ondersteunen én te zorgen voor de onmisbare schakels in het proces: de truffeljachthonden.

De passie voor truffels heeft ertoe geleid dat La Cerqua in november 2014 is gestart met een herbebossingsprogramma, waarbij de focus ligt op het planten van truffelbomen, met name eiken en haagbeuken, in samenwerking met deskundigen van de Università di Perugia.

Ook jij kunt daar een steentje aan bijdragen, door je eigen truffelboom te adopteren. Het is niet alleen ontzettend leuk om je eigen truffelboom te zien groeien en verse truffels te zien produceren, je helpt zo ook met het ondersteunen van duurzame en ecologische kweekmethoden, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Je kunt een truffelboom voor jezelf adopteren, maar natuurlijk ook als exclusief en ecologisch duurzaam geschenk voor familie, vrienden of buren – ver weg of dichtbij. De adoptiebijdrage dekt het snoeien en liefdevol verzorgen van de boom en het land eromheen, zodat de boom gezond kan groeien.

Je bent uiteraard altijd welkom om jouw boom te komen bezoeken en tijdens het seizoen mee te gaan op truffeljacht. Een unieke ervaring die je vakantie in Le Marche nog bijzonderder maakt!

Bij adoptie krijg je een adoptiecertificaat, de exacte gps-coördinaten én een foto van jouw eigen truffelboom. Na het eerste adoptiejaar kun je je adoptie voor een jaar verlengen (tegen een lager tarief dat het onderhoud dekt). De truffels die de boom voortbrengt worden vervolgens aan jou toegestuurd óf op jouw verzoek verkocht, waarna jij het bedrag krijgt.

Via deze link kun je de adoptie van jouw eigen truffelboom in gang zetten. Met speciale verzoeken kun je La Cerqua ook altijd mailen via info@lacerqua.com. Je kunt ook een compleet pakket kopen, met naast een adoptiecertificaat, de gps-coördinaten, een foto én een pakket met heel veel truffellekkers. Via deze link vind je alle details.

Tot slot: een paar laatste truffeltips
Truffels kunnen zeven tot tien dagen worden bewaard, maar het is het beste om ze binnen vier dagen na ontvangst te gebruiken.

Bewaar de truffels in de koelkast bij een temperatuur van 3°C, gewikkeld in keukenpapier in een gesloten glazen pot. Vervang het keukenpapier elke dag om eventuele schimmel te verwijderen. Extra tip: als je ze op deze manier samen met verse eieren bewaart, krijg je de beste eieren die je ooit zult eten!

Om de truffels klaar te maken voor gebruik, maak je de buitenkant schoon met een vochtige doek en laat je ze tien minuten op een droge doek liggen.

Over het algemeen zijn truffels beter als ze niet gaar zijn, omdat het koken ervan de vluchtige stoffen die het karakteristieke aroma vrijgeven in gevaar kan brengen. Vetten zijn echter in staat deze aroma’s op te vangen en te behouden. Snijd dus voor een betere smaak en textuur de truffels in plakjes en voeg ze op het laatste moment toe aan warm/heet eten of schaaf ze er voorzichtig overheen.

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *