Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Herfst in Piemonte: truffels, porcini en weelderige wijnen

Nicolas en Natascha maakten hun Italiaanse droom waar en verhuisden naar Italië. Ze laten ons elke maand meegenieten, met dit keer heel veel herfstlekkers!

Natascha: ‘Toen we voor het eerst in de herfst richting Piemonte trokken en online onze vakantie reserveerden, keken we raar op toen bleek dat vele vakantieaccommodaties op dat moment het hoogseizoenstarief hanteerden. Oktober leek ons niet de meest populaire maand om in Italië te verblijven. Wisten wij veel dat er in Piemonte duidelijk andere regels gelden dan in de rest van het land…

Terwijl de Belgen in het najaar massaal richting de Ardennen rijden voor culinaire weekends waar vooral wild op het menu staat, trekken de Italianen (en ondertussen ook steeds meer buitenlandse toeristen) in de herfst naar Piemonte. Met name vanwege de exclusieve lekkernijen die hier dan te vinden zijn, zoals de witte truffel (die je hier kunt kopen voor circa drie-, vierduizend euro per kilo), de paddenstoelen (porcini), wild (vooral everzwijn en ree) en topwijnen zoals Barolo en Barbaresco.

De truffel – de diamant van de keuken
Hoewel elk van deze delicatessen een podiumplaats waardig is, is het toch meestal de witte truffel die in onze streek op de eerste plaats staat. De truffel wordt sinds oudsher ‘de diamant van de keuken’ genoemd. De soort die hier in Piemonte gevonden wordt, de witte truffel uit Alba, is de duurste ter wereld, omdat deze witte truffel erg zeldzaam is. De prijs ligt soms zelfs hoger dan de goudprijs!

De zwarte truffel komt veel meer voor en daarom is deze ook een stuk goedkoper. De smaak is echter niet te vergelijken.  Er is niets ter wereld die qua smaak lijkt op de witte truffel, terwijl de zwarte doet denken aan een intense paddenstoelensmaak.  Lust je de ene niet, probeer dan de andere. Het is best mogelijk dat die je wel smaakt.

Elk jaar vindt in Alba, een charmant en authentiek Piemontees stadje, de Internationale truffelbeurs plaats. Er is dan een reusachtige overdekte truffelmarkt waar diverse truffelhandelaars (gekleed als truffelzoekers, maar laat je niet bedotten… dit zijn niet de mannen die je in het bos zult vinden, die blijven liever achter de schermen) hun mooiste truffels verkopen, maar ook rijst met truffels, truffelolie, truffelcrème…

Er is ook een eetstandje waar je een goddelijke omelet met truffels kunt eten. Ook zijn er randevenementen en heerst er een gezellige drukte in de oude binnenstad van Alba.

Dit jaar vindt de truffelbeurs van Alba elk weekend tussen 7 oktober tot en met 26 november plaats. Ook zijn er tal van kleinere Piemontese steden die truffelfeesten geven, de data plaatsen wij zodra ze bekend zijn in onze activiteitenkalender.

Op zoek naar truffels
Het zoeken naar truffels is een eenzaam beroep. De truffeljacht gebeurt steeds alleen, in het gezelschap van goed getrainde, dure honden. Iedere truffelzoeker heeft zijn eigen geheime jachtgebieden die hij aan niemand zal verklappen.

Gelukkig zijn er ook gebieden die door iedereen gekend zijn als truffelplekken en daar kunnen dan excursies naar georganiseerd worden, hetgeen hier in onze streek steeds vaker gebeurt.

Een van die truffeljagers die met plezier zijn passie deelt met onze gasten is Roberto, een van onze Meranese dorpsgenoten. Hij zoekt truffels als bijberoep en in de herfst brengt hij elke vrije minuut door in ‘zijn’ bossen. Tijdens de maand oktober neemt hij zelfs een paar weken vakantie om voltijds op pad te gaan met zijn honden, op zoek naar deze kostbare delicatessen.

De truffelhonden zijn uiterst kostbare en belangrijke werkinstrumenten. Roberto traint zijn honden zelf, zodat hij en zijn honden perfect op elkaar zijn ingespeeld. Maanden werken ze aan de opleiding. Als een hond eenmaal perfect truffels kan vinden, is hij dan ook erg veel waard. Zo kreeg Roberto eens tienduizend euro geboden voor een van zijn honden. Dat bod heeft hij lachend afgewezen, zijn hond is namelijk veel meer waard.

Wil je ook op truffeltocht met Roberto? Als gasten van Agriturismo Verdita kun je met hem afspreken voor een wandeling naar een nabijgelegen truffelgebied. Tijdens de zoektocht van circa anderhalf uur vertelt hij (in het Engels) honderduit over zijn passie.

Met wat geluk vinden zijn honden ook een paar truffels die je erna bij hem kunt kopen (zijn truffelprijzen liggen gemiddeld een derde onder de winkelprijs). Voor de truffelwandeling betaal je € 15,- per persoon. Via dit filmpje neem je alvast een voorproefje.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *