Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Truffels zoeken bij Agriturismo De Rerum Natura in de buurt van Perugia

Saskia van der Bolt kent dankzij de huizen die ze via Villa in Umbria verhuurt veel inwoners van de regio. In deze blog neemt ze ons mee naar Isabella en Alessandro, die samen met hun dochtertje Sofia net buiten Perugia wonen, op een prachtig domein omgeven door olijfbomen en eikenbos.

Isabella komt oorspronkelijk uit Spoleto en Alessandro is een Perugino DOC. Allebei zijn ze Umbrisch in hart en nieren en ze leren Saskia graag een beetje wat dit precies inhoudt.

B&B-Il-Tartufo-Perugia-Alessandro-Isabella

Agriturismo De Rerum Natura

Saskia: ‘Helaas verloren zowel Isabella als Alessandro hun ouders toen ze nog vrij jong waren. Alessandro erfde het domein waar het stel nu samen Agriturismo De Rerum Natura runt. Maar dat is niet de enige parel op het terrein…

B&B-Il-Tartufo-Perugia (1) B&B-Il-Tartufo-Perugia (3)

Toen Alessandro nog een kleine jongen was, werden er al tartufi, truffels, gevonden op het grondgebied van de familie. Boeren in de omgeving wisten het bos feilloos te vinden, een mooie truffel is immers geld waard. Na verloop van tijd is het bos tot officieel truffelgebied verklaard door de regio Umbrië en mag de truffel die Alessandro hier vindt officieel verkocht worden.

Nero di Norcia – typische truffel uit Umbrië

Je vindt hier vooral zwarte truffel, de zogenaamde Nero di Norcia, een typische Umbrische truffel. Deze truffel is alleen in de winter te vinden, van ongeveer begin december tot half maart. De omstandigheden moeten ideaal zijn; dat wil zeggen regen in de zomer (augustus/september) en kou in de winter. Dat is duidelijk niet ieder jaar het geval in Italië, dus de oogst kan tegenvallen.

B&B-Il-Tartufo-Perugia-Bruno-truffel-hond (1) B&B-Il-Tartufo-Perugia-truffel-2

Alessandro heeft de natuurlijke wijze van landbouw hoog in het vaandel staan en gaat er prat op dat zijn truffelterrein vol eikenbomen en wilde saliestruiken geheel natuurlijk is. Er is niets aangeplant, waardoor het de ideale habitat is voor truffels.

Vijftien tot twintig kilo truffel

Is het een goed seizoen, dan vinden Alessandro en Isabella zo’n vijftien tot twintig kilo zwarte truffel. Dat komt echter maar eens in de paar jaar voor. Het is niet voor niets dat truffels een vrij hoge commerciële waarde hebben.

B&B-Il-Tartufo-Perugia-truffel-1

Het zoeken naar truffels doet Alessandro samen met Bruno, een goede vriend en trainer van truffelhonden. Om een ‘succesvolle’ hond te hebben, moeten ze minstens één keer per week getraind worden. In het truffelseizoen gaat Bruno op veel verschillende plekken truffels zoeken, zodat de hond actief blijft en de scherpe neus niet kwijt raakt.

Lang geleden werden varkens gebruikt voor de jacht op truffels, maar het ongemak om varkens te vervoeren (achter in de auto!) en het feit dat een varken liever de truffel zelf eet dan afgeeft aan de baas, hebben de jacht op truffels in het voordeel van getrainde honden beslecht.

B&B-Il-Tartufo-Perugia-Bruno-truffel-hond (2) B&B-Il-Tartufo-Perugia-truffel-3

Truffel op tafel

Truffels zijn heerlijk en hebben een typische smaak die je lekker vindt of niet. Om de truffel goed tot zijn recht te laten komen, raadt Alessandro aan om de truffel te schaven (zwarte truffel moet niet grof maar fijn en klein geschaafd worden) over een spiegelei of over een bord verse pasta.

Voor de verkoop aan restaurants worden de kleinere rondere truffels gebruikt, van ongeveer tachtig tot honderdtwintig gram. Vaak wordt die aan je tafel over de pasta geschaafd (desgewenst). Let op: het komt voor dat je per stukje schaafsel betaalt. De rekening kan dan nogal oplopen, dus vraag dit van tevoren even na.

Alessandro en Isabella heten je van harte welkom op hun prachtige locatie. Ze vertellen je ter plekke graag meer over hun truffels, over de heerlijke olijfolie die ze zelf maken en over alles wat hun geliefde Umbrië zo mooi en bijzonder maakt.

Wil je komend truffelseizoen proeven van de tartufi in Umbrië? Via deze link ontdek je meer over De Rerum Natura.

B&B-Il-Tartufo-Perugia (2)

dit artikel is geschreven i.s.m. Villa in Umbria

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *