Download gratis de Ciao tutti app!

Truffels zoeken in de buurt van Perugia

Saskia en Sylvia kennen dankzij de huizen die ze verhuren via Villa in Umbria veel inwoners van de regio. In deze column nemen ze ons mee naar Isabella en Alessandro, die samen met hun dochtertje Sofia net buiten Perugia wonen, op een prachtig domein omgeven door olijfbomen en eikenbos. Isabella komt oorspronkelijk uit Spoleto en Alessandro is een Perugino DOC. Allebei zijn ze Umbrisch in hart en nieren en ze leren Saskia en Sylvia graag een beetje wat dit precies inhoudt.

B&B-Il-Tartufo-Perugia-Alessandro-Isabella

Saskia: ‘Helaas verloren zowel Isabella als Alessandro hun ouders toen ze nog vrij jong waren. Alessandro erfde het domein waar het stel nu samen een bed & breakfast runt. Maar dat is niet de enige parel op het terrein…

B&B-Il-Tartufo-Perugia (1) B&B-Il-Tartufo-Perugia (3)

Toen Alessandro nog een kleine jongen was, werden er al tartufi, truffels, gevonden op het grondgebied van de familie. Boeren in de omgeving wisten het bos feilloos te vinden, een mooie truffel is immers geld waard. Na verloop van tijd is het bos tot officieel truffelgebied verklaard door de regio Umbrië en mag de truffel die Alessandro hier vindt officieel verkocht worden.

Je vindt hier vooral zwarte truffel, de zogenaamde Nero di Norcia, een typische Umbrische truffel. Deze truffel is alleen in de winter te vinden, van ongeveer begin december tot half maart. De omstandigheden moeten ideaal zijn; dat wil zeggen regen in de zomer (augustus/september) en kou in de winter. Dat is duidelijk niet ieder jaar het geval in Italië, dus de oogst kan tegenvallen.

B&B-Il-Tartufo-Perugia-Bruno-truffel-hond (1) B&B-Il-Tartufo-Perugia-truffel-2

Alessandro heeft de natuurlijke wijze van landbouw hoog in het vaandel staan en gaat er prat op dat zijn truffelterrein vol eikenbomen en wilde saliestruiken geheel natuurlijk is. Er is niets aangeplant, waardoor het de ideale habitat is voor truffels.

Is het een goed seizoen, dan vinden Alessandro en Isabella zo’n vijftien tot twintig kilo zwarte truffel. Dat komt echter maar eens in de paar jaar voor. Het is niet voor niets dat truffels een vrij hoge commerciële waarde hebben.

B&B-Il-Tartufo-Perugia-truffel-1

Het zoeken naar truffels doet Alessandro samen met Bruno, een goede vriend en trainer van truffelhonden. Om een ‘succesvolle’ hond te hebben, moeten ze minstens één keer per week getraind worden. In het truffelseizoen gaat Bruno op veel verschillende plekken truffels zoeken, zodat de hond actief blijft en de scherpe neus niet kwijt raakt.

Lang geleden werden varkens gebruikt voor de jacht op truffels, maar het ongemak om varkens te vervoeren (achter in de auto!) en het feit dat een varken liever de truffel zelf eet dan afgeeft aan de baas, hebben de jacht op truffels in het voordeel van getrainde honden beslecht.

B&B-Il-Tartufo-Perugia-Bruno-truffel-hond (2) B&B-Il-Tartufo-Perugia-truffel-3

Truffels zijn heerlijk en hebben een typische smaak die je lekker vindt of niet. Om de truffel goed tot zijn recht te laten komen, raadt Alessandro aan om de truffel te schaven (zwarte truffel moet niet grof maar fijn en klein geschaafd worden) over een spiegelei of over een bord verse pasta.

Voor de verkoop aan restaurants worden de kleinere rondere truffels gebruikt, van ongeveer tachtig tot honderdtwintig gram. Vaak wordt die aan je tafel over de pasta geschaafd (desgewenst). Let op: het komt voor dat je per stukje schaafsel betaalt. De rekening kan dan nogal oplopen, dus vraag dit van tevoren even na.

Veel beter is het om thuis bij Isabella en Alessandro truffel te eten. Dat kan alleen in de winterperiode, als ze zelf truffels vinden. Alessandro en Isabella heten je van harte welkom op hun prachtige locatie. Ze vertellen je ter plekke graag meer over hun truffels, over de heerlijke olijfolie die ze zelf maken en over alles wat hun geliefde Umbrië zo mooi en bijzonder maakt.

Komend truffelseizoen proeven van de tartufi in Umbrië? Via deze link ontdek je meer over B&B Il Tartufo.

B&B-Il-Tartufo-Perugia (2)

dit artikel is geschreven i.s.m. Villa in Umbria
logo-Villa-in-Umbria

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.