Download gratis de Ciao tutti app

Unesco plaatst Padova Urbs Picta en Montecatini Terme op de Werelderfgoedlijst

Op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken sinds afgelopen week twee nieuwe pareltjes in Italië: de kleurrijke fresco’s van de stad Padova (Veneto) en de thermen van Montecatini Terme (Toscane).

Hiermee stijgt het aantal Werelderfgoed-sites in Italië tot 57 en neemt de laars weer de koppositie in, voor China: Italië telt de meeste Unesco-sites ter wereld.

Men vreesde dat Venetië wellicht van de lijst zou worden gehaald, vanwege het gevaar waarin de lagune verkeert, maar in plaats van het verlies van een Unesco-site kreeg Italië er maar liefst twee Werelderfgoedplekken bij. We lichten ze in deze blog voor je uit.

Padova Urbs Picta

Padova’s nieuwe plek op de Werelderfgoedlijst is te danken aan de schitterende frescocycli die je in de stad kunt bewonderen.

Met deze erkenning van Unesco mag Padova als een van de weinige steden ter wereld een tweede Unesco-site op haar naam schrijven. De Orto Botanico di Padova, de botanische tuin, staat al sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst, als oudste botanische tuin in de westerse wereld die nog altijd dezelfde plek en vorm heeft als bij de oprichting (in 1545).

De nieuwe plek op de Werelderfgoedlijst, onder de naam Padova Urbs Picta, omvat allereerst natuurlijk de Cappella degli Scrovegni, met adembenemend mooie fresco’s van Giotto, die in een ongekende kleurenpracht om je heen wervelen.

Maar er zijn nog zeven andere plekken in Padova waar je je hart kunt ophalen aan gedetailleerde fresco’s: de Sant’Antonio (met ook in het klooster mooie fresco’s), de Chiesa dei Santi Filippo e Giacomo agli Eremitani, het Palazzo della Ragione, de Cappella della Reggia Carrarese, het Battistero (de doopkapel bij de kathedraal), het Oratorio di San Giorgio en het Oratorio di San Michele.

Naast Giotto vereeuwigden Guariento di Arpo, Giusto de’ Menabuoi, Altichiero da Zevio, Jacopo Avanzi en Jacopo da Verona hier hun verbeelding, die eeuwen later nog niet aan kracht heeft ingeboet.

Unesco omschreef de motivatie om Padova toe te voegen op de Werelderfgoedlijst als volgt: ‘De frescocycli in Padova illustreren de belangrijke uitwisseling van ideeën tussen wetenschappers, schrijvers en kunstenaars die aan het begin van de veertiende eeuw in Padova woonden en werkten.

De frescoschilders hebben deze ideeën kunstig vast weten te leggen, waarbij hun werk een voorbeeld werd voor vele anderen. Dankzij het grote technisch vernuft hebben de fresco’s de tand des tijds goed doorstaan en zijn ze tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

De nieuwe stijl van schilderen die hier ontstond, vormde de basis voor latere frescoschilderingen vanaf de renaissance. Met deze wedergeboorte van een oude schildertechniek zorgde Padova voor nieuwe inspiratie, een nieuwe manier van de wereld bekijken en weergeven. Deze innovaties kondigen een nieuw tijdperk in de kunstgeschiedenis aan, die vanaf dat moment een nieuwe richting zal inslaan.’

In totaal beslaan de fresco’s meer dan 3600 vierkante meter. In september zullen we de acht fresco-plekken in detail uitlichten, tijdens Ciao tutti’s speciale Unesco Werelderfgoed-weken – waarbij we dit najaar de mooiste Unesco-sites in Italië in het zonnetje zullen zetten.

Mocht je Padova in de tussentijd al bezoeken, dan vind je in dit artikel én in onze City Walk in Padova meer dan genoeg moois om je aan te vergapen tijdens je bezoek aan de stad!

met dank aan Padova Urbs Picta voor een aantal foto’s

Montecatini Terme

Dit Toscaanse spastadje staat op de Werelderfgoedlijst vermeld als een transnationale site onder de noemer The Great Spas of Europe, met in totaal elf plaatsen in zeven Europese landen.

Naast Montecatini Terme staan ook Baden bei Wien (Oostenrijk), Spa (België), Františkovy Lázně (Tsjechië), Karlovy Vary (Tsjechië), Mariánské Lázně (Tsjechië), Vichy (Frankrijk), Bad Ems (Duitsland), Baden-Baden (Duitsland), Bad Kissingen (Duitsland) en Bath (Groot-Brittannië) op de lijst.

‘Al deze steden,’ aldus Unesco, ‘hebben zich ontwikkeld rondom natuurlijke waterbronnen. Ze zijn de levende getuigen van de thermale cultuur die zich aan het begin van de achttiende eeuw in Europa ontwikkelde.

Deze spasteden hebben een eigen architectuur, een eigen cultuur – met rondom de thermen ook hotels, tuinen, theaters en villa’s die samen een wereld op zich vormen, vaak in een pittoresk landschap dat bijdraagt aan de weldadige werking van het water.

Samen getuigen deze plekken van een onuitwisbare uitwisseling van menselijke waarden en de ontwikkeling van de geneeskunde en de wetenschap.’

De verschillende thermen van Montecatini Terme liggen verspreid door het hele stadje. Er is veel keuze, met maar liefst negen kuuroorden: de Terme Tettuccio, de Terme Regina, de Terme Leopoldine, de Terme La Salute, de Terme Redi (met thermaal zwembad), de Terme Excelsior, de Terme Grocco, de Terme Torretta en de Terme Tamerici.

Zin in een Toscaans thermentripje? Je vindt heel wat natuurlijke warmwaterbaden in Toscane, waar de Etrusken en de Romeinen zich al graag lieten verwennen door het weldadige water. Vooral in het zuiden van de regio vind je een aantal prachtige, gratis toegankelijke spa’s – midden in de ongerepte natuur.

In deze blog tippen we vier van deze natuurlijke thermen: de Terme di Saturnia, Bagni San Filippo, Bagno Vignoni en Bagni al Petriolo. Heerlijk voor een ontspannend dagje uit!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *