Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Sfeer proeven in de wijk San Frediano in Florence

Florence wordt door het water van de Arno in tweeën gedeeld. Aan de ene zijde ligt het historisch centrum met de Duomo, aan de andere zijde ligt Oltrarno.

Oltrarno staat voor oltre l’Arno. Oltre betekent in het Italiaans over of voorbij – over de Arno dus. En voorbij de drukte, want het is bijna alsof je in dit stukje stad een andere tijdszone in stapt.

Er hangt hier een heel andere sfeer vergeleken bij het drukke centrum. Verscholen pleintjes, unieke winkels, nauwe straatjes, ambachtslieden, barretjes; alles en iedereen lijkt er een ander tempo op na te houden.

Oltrarno is onderverdeeld in de wijken Santo Spirito, San Frediano en San Niccolò. Eerder verkenden we al groen en bruisend San Niccolò, vandaag gaan we sfeer proeven in San Frediano, met heel veel tips voor deze authentiek Florentijnse wijk.

Fotografeer de koepel van de San Frediano in Cestello

San Frediano is vernoemd naar een kerk, de San Frediano in Cestello. Hoewel de kerk zelf een beetje verstopt zit, kun je de prachtige koepel op veel plekken boven de Florentijnse daken zien uitsteken. Hij vormt een herkenbaar oriëntatiepunt aan deze zijde van de Arno.

Het interieur is rijk versierd, met mooie fresco’s van Antonio Domenico Gabbiani aan de binnenzijde van de koepel. Het naastgelegen seminarie heeft een bibliotheek met een omvangrijke collectie middeleeuwse geschriften, met onder andere de Codice Rustici uit 1448, met een overzicht van alle kerken van Florence in miniatuur.

Drink een cappuccino in de schaduw van de Porta San Frediano

Naast de San Frediano is de grote stenen Porta San Frediano een duidelijk herkenningspunt in deze wijk. Deze stadspoort is tussen 1332 en 1334 gebouwd door Andrea Pisano, als markering van het startpunt van de weg richting Pisa. Volgens de tekeningen was dit de grootste stadspoort van Florence. Inmiddels is de poort deels afgebroken en dus iets lager dan Pisano’s bedoeling was.

Net even buiten de Porta San Frediano, in een groen parkje, schuif je bij Santa Rosa Bistrot (Lungarno Santa Rosa) de hele dag door (van acht tot middernacht, om precies te zijn) aan voor iets lekkers, van een cappuccino in de ochtend tot een zonnige lunch, van een gezonde smoothie tot een aperitivo.

Bewonder de mooiste fresco’s van Florence

Aan het Piazza del Carmine vind je een kerk die niet opvalt door een spectaculaire façade, klokkentoren of koepel. Sterker nog, de deuren van de kerk zijn meestal gesloten. Laat je niet ontmoedigen door deze dichte kerkdeuren; want de fresco’s in deze kerk, de Santa Maria del Carmine, zijn overweldigend mooi!

De toegang tot deze kleurrijke fresco’s bevindt zich rechts van de kerk, in de bijbehorende kloostergang. Na een kaartje te hebben gekocht, wandel je via de kloostergang en het museumwinkeltje naar de Cappella Brancacci, waar het spektakel zich voor je ontvouwt. Lees meer over deze mooiste fresco’s van Florence

Proef van Florentijns street food

Eigenlijk kun je Florence niet bezoeken zonder trippa (pens) en/of lampredotto (een deel van de maag van de koe) te hebben gegeten. Dit is écht Florentijns street food. Jong en oud, arm en rijk – je kunt iedere Florentijn hiervoor wakker maken.

Ze eten het rustig al halverwege de ochtend, als snack met een bekertje rode wijn, discussiërend over voetbal, politiek of wat er tijdens de lunch zal worden gegeten. Wij eten het liefst een broodje lampredotto van Simone bij Il Trippaio di San Frediano, net voor de Porta San Frediano.

Proef hier dichtbij ook coccoli: gefrituurde deegballetjes (een beetje zoals onze oliebollen, maar dan hartiger) gevuld met stracchino (zachte kaas) en/of rauwe ham. Je haalt een portie hartverwarmende coccoli bij L’Angolo Saporito (Borgo San Frediano 133). Da leccarsi i baffi!

Dwaal door een prachtige privétuin

De Giardino Torrigiani is een van de grootste privétuinen van heel Europa. Dit paradijselijke stukje groen vind je vlak bij Piazza Torquato Tasso, tussen Via de’ Serragli en Via del Campucio. Je  moet een bezoek van tevoren wel vastleggen, maar dit is meer dan de moeite van een telefoontje of e-mail waard.

Binnen de muren van deze bijzondere tuin vind je onder meer een klassieke Engelse tuin, veel beelden die stuk voor stuk verwijzen naar de vrijmetselarij (op uitdrukkelijk verzoek van Pietro Torrigiani, die in 1813 Luigi de Cambray de opdracht gaf de tuin te ontwerpen), tempeltjes en de Torrino, die speciaal is ontworpen voor de Torrigiani-familie, die zo’n torentje al eeuwenlang in het familiewapen draagt. Het werd ooit gebruikt om sterren te kijken en later als bibliotheek, maar tegenwoordig staat het torentje helaas leeg.

Giardino Torrigiani is alleen op afspraak te bezoeken. Een reservering maak je telefonisch via 0039-055224527 of per email via info@giardinotorrigiani.it.

foto’s: Sailko | WikiMedia Commons

Proef de smaak van San Frediano

In San Frediano vind je nog veel traditionele trattoria’s, zoals Sabatino (Via Pisana 2/r), Al Tranvai (Piazza Tasso 14/r), Alla Vecchia Bettola (Viale Vasco Pratolini 3) en I’Brindellone (Piazza Piattellina 10-11/r).

Hipper zijn Gesto (Borgo San Frediano 27/r), Burro & Acciughe (Via dell’Orto 35), IO Osteria Personale (Borgo San Frediano 167/r) en het al eerder genoemde Santa Rosa Bistrot (Lungarno Santa Rosa). Voor een drankje na het diner ga je naar Mad Souls & Spirits (Borgo San Frediano 36-38/r).

foto’s: Gesto

De bistecca alla fiorentina is met afstand de enige echte biefstuk die je in Florence en omgeving kunt bestellen. Schrik dan ook niet van de portie: een bistecca kan namelijk gemakkelijk meer dan zeshonderd gram wegen! In San Frediano eet je een uitstekende bistecca bij All’Antico Ristoro di Cambi (Via San Onofrio 1r).

La Cité (Borgo San Frediano 20/r) is zowel boekhandel als bar ineen. ‘s Ochtends kun je er terecht voor een cappuccino en een budino di riso (een traditioneel Florentijns taartje), later op de dag ook voor een glas wijn en live muziek.

Liefhebbers van zoet moeten even naar Pasticceria Buonamici (what’s in a name?), aan de Via dell’Orto 27r. Achter de gevel gaat Roberto’s zoete paradijs schuil, met achter de winkel de kleine bakkerij. De cantuccini van de Buonamici zijn te lekker om niet te proeven!

Trek in pizza? Ga dan naar Berberè (Piazza De’ Nerli 1). Door het gebruik van een bijzonder soort gist (waardoor het pizzadeeg vierentwintig uur rijst) en bijvoorbeeld kamut en spelt in plaats van gewone bloem, zijn de pizza’s lekker licht verteerbaar. Er wordt alles aan gedaan om de beste pizza te maken, met als belangrijkste ingrediënt tijd.

Maar als de slow pizza eenmaal op je bord belandt, is ‘ie zo op, dankzij de heerlijke combinaties aan ingrediënten waarmee de speciale bodems worden belegd. Wat denk je van pompoen met ricotta en mostarda, van aardappel met courgette en fiordilatte of van salsiccia, worst, met zoete rode ui uit Tropea?

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *