Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Struin mee door groen en bruisend San Niccolò in Florence

In deze blog nemen we jullie mee naar de Florentijnse wijk San Niccolò, die we tijdens ons verblijf bij Palazzo San Niccolò even ons thuis mogen noemen.

Zodra je de Ponte Vecchio over bent en de drukte achter je hebt gelaten, stuit je hier op mooie (en opvallend rustige) musea en lekker veel groen. Het bruist hier van de creativiteit en je vindt er de mooiste plekken voor een onvergetelijke blik op Florence.

Kijk op de koepels, kerken en torens van de stad

Een van de pareltjes in San Niccolò is de Giardino Bardini. Vanuit het groen heb je een prachtig uitzicht op de koepels, torens en daken van het historisch centrum van Florence.

Sla ook Villa Bardini niet over, een prachtige villa die onderdak biedt aan twee musea voor moderne kunst. In het Museo Pietro Annigoni vind je werken van schilder en beeldhouwer Annigoni, bekend dankzij zijn portretten van beroemdheden. In het Museo Fondazione Roberto Capucci is het werk van modeontwerper Capucci te zien. Hij is vooral bekend vanwege zijn ‘gebeeldhouwde’ jurken.

Galileo’s grandioze uitzicht

De wijk San Niccolò was ooit enkele dagen het thuis van Galileo Galilei. Zijn huis aan de Costa San Giorgio is nog steeds herkenbaar, dankzij de geometrische fresco’s en een portret van de natuurkundige. De ramen van Galilei’s huis kijken uit op de tuinen van Villa Bardini, best een straf voor iemand die er door huisarrest niet zelf van kon genieten…

Een tuin vol rozen

Zeer zeker de moeite van een bezoekje waard is de prachtige Giardino delle Rose, de rozentuin van Florence. De officiële ingang vind je aan Viale Giuseppe Poggi 2, maar er is ook een ingang aan de voet van de trappen die vanaf de Via del Monte alle Croci naar Piazzale Michelangelo leiden.

De Giardino delle Rose is in 1865 aangelegd door Giuseppe Poggi, de architect die ook het hoger gelegen Piazzale Michelangelo heeft ontworpen. Je wandelt er heerlijk tussen verschillende soorten rozenstruiken, terwijl je geniet van een prachtig uitzicht op Florence. In de maanden mei en juni is de tuin op zijn mooist, dan staan er meer dan duizend verschillende rozen in bloei (waaronder meer dan driehonderd antieke soorten).

Het mooiste uitzicht op Florence

Van de Giardino delle Rose is het nog maar een klein stukje klimmen naar het Piazzale Michelangelo. Dit plein, dat een prachtig uitzicht biedt over de stad, werd gebouwd in 1873. Het is ontworpen door architect Giuseppe Poggi als een monument voor Michelangelo, die het achterliggende fort rondom de San Miniato al Monte heeft ontworpen.

Midden op het plein verrees een koperen beeld van Michelangelo’s David. Het is een exacte kopie van de David in de Galleria dell’Accademia, net als die op het Piazza della Signoria. Achter het beeld bouwde Poggi een loggia. Het was de bedoeling dat hier alle kunst van Michelangelo tentoongesteld zou worden. Deze droom is helaas nooit werkelijkheid geworden; tegenwoordig huisvest de loggia een restaurant.

Vanaf het Piazzale Michelangelo kun je alle bijzondere plekken van de stad zien: de Duomo met zijn schitterende koepel en ranke campanile, de toren van het Palazzo Vecchio, de koepel van de San Lorenzo, de spitse toren van de Badia en de vierkante toren van het Bargello, de Santa Croce, en natuurlijk de Ponte Vecchio.

In alle rust kunst kijken

Het Museo Stefano Bardini is een waar paradijs voor liefhebbers van kunst. Wij begrijpen niet dat het hier altijd zo rustig is, terwijl de zalen van de Uffizi bijna uit hun voegen barsten van de drukte. Het museum dankt zijn bestaan aan de kunstcollectie van antiekhandelaar Stefano Bardini, die zijn verzameling, met onder andere werk van Donatello en Andrea della Robbia, aan de stad heeft nagelaten.

Sieraden en street art

Ook buiten de musea valt er in de wijk San Niccolò veel kunst te zien. Er zijn allerlei kleine ateliers, waaronder dat van goudsmid Alessandro Dari (Via San Niccolò 115/r). Hij maakt extravagante sieraden, ongelooflijk gedetailleerde mini-beeldjes en ingenieuze bouwwerken die je mond open doen vallen van verbazing. Zijn atelier is naast winkel tegelijk een museum.

Vrolijk is het atelier van Clet, de kunstenaar die verkeersborden voorziet van een vrolijke touch (zie ook onze blog over street art in Florence). Aan de Via dell’Olmo 8 kun je een T-shirt, ansichtkaart of sticker met een kunstig verkeersbord uitzoeken. Vrolijke reacties gegarandeerd!

Torre San Niccolò

De Torre San Niccolò, die officieel overigens Porta San Niccolò wordt genoemd, maakte deel uit van de verdedigingsmuur rondom de stad, die grotendeels werd ontworpen door Arnolfo di Cambio. Samen met de Torre della Zecca Vecchia, die precies aan de overkant van de Arno lag, had de Torre San Niccolò de taak om de oevers van de Arno te verdedigen.

Toen de verdedigingsmuren gesloopt werden zodat de stad kon uitbreiden, bleef de Torre di San Niccolò als enige in zijn geheel gespaard.

Leuk voor als je een zomers bezoek brengt aan Florence: sinds een paar jaar kun je ’s zomers (ongeveer van 1 juli tot 1 oktober) tussen 16.00 en 20.00 uur onder leiding van een Italiaans- of Engelssprekende gids de toren beklimmen, met een prachtig uitzicht over de stad als beloning.

Proef de culinaire pareltjes van San Niccolò

Bevo Vino (Via San Niccolò 59/r) betekent letterlijk ‘Ik drink wijn’ – en dat is precies wat je hier doet. Met een wijnkaart van ruim 120 verschillende etiketten vind je vast wel iets dat in de smaak valt.

Enoteca Fuori Porta (Via del Monte alle Croci 10) ligt net even iets verderop, buiten de stadspoort, zoals de naam ook aangeeft. Je geniet er van een (of meer) van de vijfhonderd wijnen die deze wijnbar op voorraad heeft, voornamelijk afkomstig uit Toscane en Piemonte.

Nog een klein stukje verderop vind je La Beppa Fioraia (Via dell’Erta Canina 6r). Bestel in elk geval de kleurrijke antipasti van het huis (geserveerd op grote planken) en de perfect in stijl geserveerde tiramisù.

Een ijsje haal je bij Il Gelato di Filo (Via San Miniato 5r), met lekker veel verse fruitsmaken.

Bij Osteria Antica Mescita San Niccolò (Via di San Niccolò 60/r) en bij Boccadarno (Via di San Niccolò 60/r) dompel je je onder in de rijke geschiedenis van de Florentijnse keuken, met allerlei lekkers dat je ook bij een Italiaanse mamma thuis hoopt aan te treffen.

Zeb (Via San Miniato 2/r) schotelt je traditioneel gemaakte verse pasta voor, maar dan in een moderne omgeving. Kies je wijn van de wijnkaart aan de muur – en dan bedoelen we geen papieren versie, maar het ruime aanbod aan flessen waar je letterlijk door wordt omringd.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Michèle Koster-Staalenhoef

    Even weer heerlijk alle tips lezen op een terrasje in Firenze Geniet van alle verhalen en tips, Ciao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *