Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De fresco’s in het klooster van Santa Maria Novella in Florence schitteren als nooit tevoren dankzij Rigoni di Asiago

18 februari is een bijzondere dag voor Florence. Het is de sterfdag van twee bijzondere personen uit de geschiedenis van de stad: Michelangelo en Anna Maria de’ Medici.

Dankzij Anna Maria Luisa de’ Medici kun je tijdens je bezoek aan Florence genieten van schitterende kunstwerken. Nadat zij op 18 februari 1743 overleed, als de laatste nazaat van de familie De’ Medici, bleek uit haar testament dat álle bezittingen van haar familie – een enorme collectie beelden, schilderijen en andere kunstwerken – in handen zouden komen van de stad Florence.

Er was maar één voorwaarde voor dit unieke geschenk: de erfenis, en alle delen daarvan, mocht Florence nooit voorgoed verlaten…

Dit jaar bracht 18 februari nóg een culturele reden voor een feestje. Andrea Rigoni, de directeur van Rigoni di Asiago, onthulde op die dag namelijk een aantal prachtig gerestaureerde fresco’s in het klooster van de Santa Maria Novella in Florence:

De restauratie van de fresco’s is volledig gefinancierd door Rigoni di Asiago, net zoals Bulgari eerder de restauratie van de Spaanse Trappen in Rome sponsorde en Fendi het geld leverde voor de schoonmaak van de Trevifontein, eveneens in Rome.

Al sinds 1966 waren de fresco’s zwaar beschadigd. In dat jaar trad de Arno ver buiten zijn oevers, waardoor een groot deel van Florence onder water stroomde en veel kunstwerken zwaar beschadigd raakten.

Het grootste klooster van Florence
De Santa Maria Novella is een van de grootste kerken van Florence. In 1242 werd het eerste idee voor de kerk geboren. De gemeenschap der Dominicanen in Florence vond namelijk dat er een grotere kerk moest komen op de plek van de Santa Maria delle Vigne.

Er werd flink geld ingezameld, en vier jaar later startte men met de bouw van de Santa Maria Novella. Het duurde echter nog tot 1420 (bijna twee eeuwen!) voor de officiële inwijding plaatsvond.

Het grote klooster werd gebouwd tussen 1340 en 1360. Bij voltooiing was het het grootste klooster van heel Florence. Eind zestiende eeuw kreeg architect Giulio Parigi van Eleonora di Toledo, de vrouw van Cosimo I de’ Medici, de opdracht om de kloostergang te voorzien van fresco’s.

Hij gaf op zijn beurt de opdracht aan Bernardino Poccetti, Santi di Tito, Ludovico Cigoli en Alessandro Allori, die samen de frescocyclus schilderden die in totaal 52 lunetten omvat, met afbeeldingen uit het leven van de heilige Dominicus en andere Dominicaanse heiligen.

Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw was het klooster in handen van de carabinieri, maar gelukkig werd het in 2016 onderdeel van het museumcomplex van de Santa Maria Novella, zodat meer mensen de fresco’s kunnen bekijken.

Later dit jaar zal dit museumcomplex overigens ook onderdak bieden aan het nieuwe Museo della Lingua Italiana, een museum voor de Italiaanse taal, ter ere van 700 jaar Dante dat dit jaar wordt gevierd.

Andrea Rigoni: ‘De schoonheid van Italië, of het nu gaat om de natuur of kunst, wordt door de hele wereld bewonderd. Dit erfgoed moet bewaard blijven, aangezien het een groot deel van onze geschiedenis vertegenwoordigt.

Illustere kunstenaars hebben door de eeuwen heen werken van onschatbare waarde gemaakt. Het intact houden van dit erfgoed verdient de betrokkenheid van een ieder en het is onze verantwoordelijkheid als ondernemers om in actie te komen en ons steentje bij te dragen, uit liefde voor ons land.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *