Download gratis de Ciao tutti app!

Florence zoals het ooit was

Als je ’s ochtends heel vroeg door Florence loopt, kun je je bijna voorstellen hoe het hier eeuwen geleden moet zijn geweest, in de donkere straatjes tussen de enorme stenen palazzi en de ontelbare kerken. Hoe meer toeristen de stad bevolken, hoe verder de stad af lijkt te staan van haar geschiedenis.

Toen ik bijna tien jaar geleden een zomer in Florence studeerde en de drukte van de bekende plaatsen overdag probeerde te vermijden, bracht ik op een drukkend hete middag een bezoek aan het Museo d Firenze com’era, het museum van Florence zoals het was.

Hier kwam de geschiedenis van de stad letterlijk tot leven, met een enorm uitgebreide collectie kaarten, schilderijen, plattegronden en maquettes. De meeste indruk maakte een kopie van de zogenaamde Pianta della Catena. Dit was een houtsnijwerk uit 1470, waar alle bekende monumenten van de stad op te zien zijn. Het Florence van weleer komt hierdoor echt tot leven – je ziet de stad voor je oog als het ware terug in de tijd glijden.

de Pianta della Catena
klik op de foto voor een grotere afbeelding

De originele Pianta della Catena is helaas verloren gegaan, maar de kopie uit de negentiende eeuw geeft hetzelfde effect: je waant je een paar eeuwen terug in de tijd en dwaalt langs de Duomo, de huizen van de Medici’s, de Orsanmichele, de San Miniato al Monte en over de bruggen over de Arno.

Helaas is het Museo di Firenze com’era sinds oktober 2010 gesloten, maar de Pianta della Catena is gelukkig nog steeds te bewonderen. Weliswaar op een moderne manier, maar dankzij dit 3D-filmpje sta je er echt midden in!

 

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *