Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ga op zoek naar de buchette del vino (wijnraampjes) in Florence

Onze favoriete bezienswaardigheid in Florence is niet de koepel van de Duomo (hoe indrukwekkend ook), de Ponte Vecchio of Botticelli’s Venus in de Galleria degli Uffizi. Voor het ontdekken van onze meest geliefde Florentijnse must see moet je juist in de smalle straatjes wezen. Het valt je in eerste instantie misschien niet op, maar wie er eenmaal oog voor heeft, zal dit stukje historie overal ontdekken.

Kijk maar eens goed naar de enorme palazzi. Zie je in de gevel een klein ‘raampje’? Dat is precies wat we bedoelen. Deze kleine ‘raampjes’, die in Florence buchette del vino worden genoemd, zijn door de hele stad te vinden.

Het wijnraampje aan de Via delle Belle Donne

Om te weten te komen waar deze buchette del vino voor dienden, wandel je naar het Palazzo Viviani, aan de Via delle Belle Donne (bijna op de hoek met de Via della Spada). Dit palazzo biedt misschien wel het mooiste voorbeeld van zo’n ‘raampje’.

De aankondiging die erboven staat, onthult waar de ‘raampjes’ voor bedoeld waren, namelijk voor de verkoop van wijn. Want de grote heren die de palazzi bewoonden, hadden vaak ook uitgestrekte wijngaarden op het platteland.

De wijn die daar geproduceerd werd, werd in de cantina (kelder) van de palazzi opgeslagen, zodat de bewoners het hele jaar door over een flinke wijnvoorraad konden beschikken. Deze rijke heren zouden echter geen rijke heren zijn als ze geen commerciële functie voor deze voorraden bedachten. Ze beschikten immers over zoveel wijn dat ze die met alleen feesten en partijen nooit tot de laatste druppel op konden drinken.

Een groot succes

Het idee om grote hoeveelheden wijn aan mede-Florentijnen te verkopen, was dus snel geboren – maar hoe moesten ze dat doen zonder ‘al dat gepeupel’ in hun palazzi toe te laten?

Wie ooit op het lumineuze idee kwam om de verkoop via kleine raampjes aan de straatkant te regelen, zullen we helaas nooit meer weten, maar zeker is dat het idee een groot succes was en overal in de stad navolging vond. De buchette del vino werden al snel een standaardonderdeel van de grote behuizingen.

wijnraampje-Florence-2

Hoe werkte het nu precies?

De cantiniere, die belast was met het toezicht over de cantina, reageerde op een klop op het houten deurtje van de buchetta del vino. Hij vroeg wat de klant wilde: een glas wijn, of toch liever meteen een hele fles? Een fiasco (mandfles) of misschien een heel vat? Bij een bescheiden wens van de klant, een glas of een karaf, werd de wijn door de kleine opening geschonken; bij grotere hoeveelheden werd het houten luikje geopend om de wijn te kunnen overhandigen.

Hoewel de hoofdfunctie van deze ‘raampjes’ het leveren van wijn was, werden er ook allerlei andere producten die afkomstig waren van de landerijen van de eigenaar van het palazzo via deze openingen aan de man gebracht, zoals olijfolie, meel, groenten en vlees.

De buchetta del vino van het Palazzo Viviani was tot begin achttiende eeuw in gebruik. Nu worden de meeste wijnraampjes gezien als historisch erfgoed, maar dat weerhoudt veel bewoners van de palazzi er niet van ze om te bouwen tot deurbel of fietsslot of om ze helemaal dicht te metselen. Gelukkig duiken er op veel plekken in de stad originele wijnraampjes op die je met een klop op het hout zo tot leven zou kunnen wekken…

De buchetta del vino van Babae

Wil je ook echt een glas wijn uit zo’n buchetta del vino drinken? Dat kan sinds de zomer van 2019 bij bistro Babae, aan de Via Santo Spirito 21r. Elke dag (behalve op maandag) kun je hier tussen 19.00 en 20.00 uur aankloppen voor een glas wijn dat wordt geserveerd via het wijnraampje.

foto: Babae

Andere restaurants met een wijnraampje

Andere bars, ijssalons en restaurants met een wijnraampje:
Osteria delle Belle Donne (Via delle Belle Donne 16)
DiVin Boccone (Via delle Caldaie 20)
Vivoli Gelateria (Via Isola delle Stinche 7r)
La Buchetta Food&Wine (Via dei Benci 3)
Buca Lapi (Via del Trebbio 1r)
Le Botteghe di Donatello (Piazza del Duomo 28r)
Fishmood (Piazza dei Peruzzi 5r)

Trattoria Osteria da Que’ Ganzi (Via Ghibellina 70)
Oibò (Borgo dei Greci 1)
Cantina del Gelato (Via de’ Bardi 31)
Johnny Bruschetta (Via dei Macci 77r)
I Latini (Via dei Palchetti 6r)
Finisterrae (Piazza di Santa Croce 12)
Odeon Bistro (Piazza degli Strozzi 8r)

Mooie foto’s van Wine Doors Florence

Mooie foto’s bewonder je ook via Wine Doors Florence van Robbin Gheesling:

foto’s: Robbin Gheesling

Alle buchette op de kaart

Nieuwsgierig naar de buchette del vino? De Associazione Buchette del Vino heeft alle wijnraampjes in kaart gebracht.

Ze laten je in een fotoreeks al hun ontdekkingen zien, maar vertellen je ook meer over de geschiedenis van de raampjes én waar al die raampjes nu precies te vinden zijn. Via deze link vind je stadsplattegronden en een adreslijst).

Onderstaande video neemt je alvast even mee naar de straten van Florence, op zoek naar de buchette del vino:

Street art in Florence

Let tijdens je wandelingen door de stad niet alleen op de wijnraampjes, maar ook op de gasluikjes, met soms verbluffend mooie street art!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *