Home » Reizen door Italië » Florence » Doe mee met #CrazyforPazzi!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Doe mee met #CrazyforPazzi!

Santa-Croce-Florence (3)

Begin deze week lanceerde de Santa Croce in samenwerking met de Engelstalige Florentijnse krant The Florentine een crowdfunding campagne voor de restauratie van de loggia van de Cappella Pazzi, een van de mooiste plekken van het kloostercomplex van de Santa Croce. Vijf eeuwen hebben hun sporen achtergelaten en een grondige restauratie is dringend nodig.

loggia-Pazzi-kapel-Santa-Croce-Florence

Voor deze restauratie is de helft van het benodigde geld bijeengebracht door de Opera di Santa Croce, de organisatie die verantwoordelijk is voor de gang van zaken in en om de Santa Croce. De andere helft moet echter nog verzameld worden, voor men begin 2015 met de restauratie kan starten.

In totaal is er zo’n 95.000 dollar vereist, een bedrag dat binnen een maand bij elkaar gesprokkeld moet worden. Wij hebben alvast ons steentje bijgedragen, maar we willen het initiatief ook graag delen in de hoop dat vele bijdragen uiteindelijk gezamenlijk tot het benodigde bedrag van 95.000 dollar zullen leiden.

Santa-Croce-Florence (2)

Cappella Pazzi
De Pazzi-kapel is ontworpen door Filippo Brunelleschi, die ook de enorme koepel van de Duomo op zijn naam heeft staan. De opdracht kwam van de rijke bankiersfamilie Pazzi, die iets bijzonders neer wilden zetten. Dat is meer dan gelukt, zo kan elke bezoeker van de kapel ervaren. De kapel is redelijk sober versierd, met veel grijze pietra serena maar ook kleurrijke majolica.

interieur-Pazzi-kapel-Santa-Croce-Florence Santa-Croce-Florence (1)

De geometrie van de kapel is zo perfect, dat je bij een bezoek aan de kapel een soort van bijzondere rust over je heen voelt dalen. Het is moeilijk te omschrijven wat binnentreden in deze kapel precies met je doet, maar één ding is zeker: net als de domkoepel is de kapel een van de hoogtepunten uit de renaissance in Florence.

De loggia van de kapel, met schitterend blauw boven je hoofd en een Maria die sereen uitkijkt over het Santa Croce complex, heeft dringend restauratie nodig. Het volledige bedrag is nog niet bij elkaar, en een aanvraag voor het totale restauratiebudget via officiële wegen duurt in Italië veel te lang. Men wil in Florence geen tweede Pompeï creëren, waar zo lang gewacht is met restauratie dat de plek nu zelfs met sluiting wordt bedreigd.

crowdfunding-Pazzi-kapel-Santa-Croce-Florence

Men besloot dan ook zelf, met behulp van The Florentine en vele andere journalisten die Florence in het algemeen en Italië in het bijzonder na aan het hart hebben liggen, een campagne op te starten om het benodigde geld bij elkaar te halen: #CrazyforPazzi. Pazzi is in het Italiaans namelijk ook het meervoud van gek – vandaar de toepasselijke naam van de crowdfunding campagne.

Word ook #CrazyforPazzi!
Wij zijn al #CrazyforPazzi en hebben begin deze week een deel van de restauratie gefinancierd. Wil jij net als wij je steentje bijdragen aan dit bijzondere project voor het behoud van culturele erfgoed in Florence? Dat kan al vanaf 10 dollar! Afhankelijk van het bedrag dat je bijdraagt, krijg je een beloning, variërend van een bijzondere ets tot een heuse Michelangelo-medaille en een bezoek aan de restauratie volgend jaar.

Crazy-for-Pazzi-crowdfunding ets-Pazzi-kapel-Santa-Croce-Florence medaille-Michelangelo

Door je gift, hoe groot of klein ook, maak je sowieso deel uit van meer dan zevenhonderd jaar Florentijnse geschiedenis. Een onbetaalbaar cadeau aan de stad!

#CrazyforPazzi heeft inmiddels genoeg geld opgeleverd om de koepel van de Cappella Pazzi te kunnen restaureren!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *