Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

De eerste giraf in Europa was te vinden in Florence…

Naast de aandoenlijke schildpadjes van Giambologna die de obelisken dragen, valt er in de Santa Maria Novella nog een exotisch dier te bewonderen. Een giraf om precies te zijn, maar om deze te kunnen zien, moeten we wel even naar binnen, de kerk in.

De giraf is afgebeeld op Domenico Ghirlandaio’s Adorazione dei Magi, Aanbidding der Wijzen, in de Tornabuoni-kapel. Wie goed kijkt, ziet het exotische dier rechts achter heuvelopwaarts lopen.

Naar alle waarschijnlijkheid zag Ghirlandaio de giraf in de tuinen van Lorenzo Il Magnifico. Deze Medici-telg kreeg in 1486 namelijk een giraf cadeau van de ambassadeur van de sultan van Egypte. Volgens bronnen uit die tijd was dit de eerste giraf die voet zette op het Europese continent.

Het moment waarop Lorenzo Il Magnifico de giraf cadeau krijgt, is overigens vastgelegd op een fresco van Giorgio Vasari en zijn leerling Marco da Faenza, in Lorenzo’s kamer in het Palazzo Vecchio.

Hoe groot de nieuwsgierigheid van de Florentijnen was, en de sensatie bij het zien van dit bijzondere dier, kun je je wel voorstellen. Niemand had ooit zoiets gezien – en nooit kunnen bedenken dat er op een ander continent zo’n andere beesten leefden.

Hoewel, een aantal jaar eerder, in 1459 om precies te zijn, wandelde er al een giraf door de straten van Florence. Ter gelegenheid van de komst van paus Pius II werd er een giraf nagemaakt, die in zijn buik twintig jonge mannen mee torste.

Net als in de buik van het Paard van Troje verstopten ze zich om de vijand, in dit geval een groep leeuwen, op het verkeerde been te zetten. Het verhaal gaat echter dat de leeuwen geen honger hadden en verveeld rond het beest dwaalden. Hoe die giraf er precies uitzag en of het een beetje waarheidsgetrouwe weergave was, weten we helaas niet.

De triomftocht van de echte giraf liep gelukkig een stuk beter af: mensen waren verrukt om dit beest nu in het echt te kunnen zien. Zelfs de monniken die in afgelegen kloosters woonden stonden erop dat ze het exotische dier te zien zouden krijgen. Lorenzo Il Magnifico liet het dier dan ook regelmatig optuigen voor een optocht door de stad of een tocht naar een van de kloosters in de heuvels rondom Florence.

Het beeld van deze giraf verspreidde zich overigens ook ver buiten Florence. De Florentijnse schilder Filippino Lippi vereeuwigde het exotische dier van Lorenzo Il Magnifico op een fresco in de Cappella Carafa in de Santa Maria sopra Minerva in Rome.

Direct achter de apostelen die aan de rechterzijde staan, trekt een stoet bijzondere dieren voorbij. De meeste dieren waren bekend bij de Romeinen, omdat kardinaal Carafa ze cadeau had gekregen van andere machtshebbers. De giraf was echter iets nieuws; die behoorde nog niet tot Carafa’s collectie. De conclusie dat Lippi dit dier in zijn thuisstad had gezien, is dus meer dan aannemelijk.

Tot slot nog een detailafbeelding van bovenstaande giraf, aangezien deze anders wel heel moeilijk te zien is:

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *