Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ga op reis met Cucina Francesca en geniet van kookworkshops in Umbrië

Staat een culinaire reis naar Italië op je bucketlist? Heb je je altijd al eens helemaal willen onderdompelen in lokale culinaire tradities en authentieke producten? Ga dan met Cucina Francesca mee naar Umbrië!

Proef van de verrukkelijke smaken van Umbrië!

Voor het voorjaar staat er een heerlijke reis op het programma, van 8 tot en met 14 mei 2022. In het najaar kun je mee van 23 tot en met 29 oktober 2022 of van 30 oktober tot en met 5 november 2022.

Zes dagen lang geniet je in een kleine groep (bestaande uit max. twaalf personen) van la dolce vita, met onder meer een bezoek aan de lokale markt, kookworkshops, excursies en etentjes.

Cucina Francesca zorgt voor een volledig programma in het groene hart van Italië, waardoor je zelf alleen maar hoeft te genieten van de onmetelijke gastvrijheid van de locals én van alle lekkere streekproducten en gerechten die Umbrië te bieden heeft.

Natuurlijk duik je ook regelmatig de keuken in om zelf aan de slag te gaan, maar denk niet dat je tijdens deze reis alleen pannen, potten en pollepels ziet. Er staan ook allerlei uitstapjes naar lokale producenten op het programma, kleine, gepassioneerde familiebedrijfjes die je vol trots laten proeven van hun passie en je graag het verhaal erachter vertellen.

Zo neem je een kijkje bij een producent van overheerlijke chocola (Perugia en omgeving zijn tot ver buiten Italië beroemd om de heerlijke chocolade), maar ontdek je ook de geheimen van goede olijfolie, wijn en kaas.

Met een tas vol lekkernijen en een hoofd vol culinaire inspiratie ga je zelf aan de slag. Tijdens de kookweek wordt er drie à vier keer gezamenlijk gekookt. Cucina Francesca zorgt daarbij niet alleen voor goede begeleiding, maar ook en vooral voor een goede sfeer.

Francy: ‘Iedereen is welkom in de keuken, of je nu een echte hobbykok bent of nog nooit een pan hebt aangeraakt. Er zijn deelnemers die al jaren bij ons koken, deelnemers die meegaan om voor het eerst kennis te maken met de echte Italiaanse keuken en mensen die nog nooit gekookt hebben en er ook niet zo heel veel mee hebben.

Niets moet, maar mijn ervaring is dat ook de niet-kookliefhebbers uiteindelijk een handje meehelpen omdat het zo gezellig is met elkaar. Aan mij de taak om te zorgen dat ieder voldoende uitdaging vindt in de gekozen menu’s, die altijd gebaseerd zijn op de producten van het seizoen.’

Naast gezamenlijke kookworkshops, met aansluitend een lunch of diner om van alle zelfgemaakte gerechten te proeven, wordt er ook regelmatig buiten de deur gegeten, in authentieke restaurants óf bij de families thuis. Je komt op plekken waar je zelf niet zo gauw zult komen.

De passie, trots en gulle gastvrijheid die je overal ervaart, van de kaasboer tot de wijnmaker, zullen een onuitwisbare indruk maken: dát is waarom Italië zo uniek is, waarom je het voor altijd in je hart sluit en er nooit genoeg van krijgt.

Borgo Monticelli – een middeleeuws kasteel vlak bij Perugia

De locatie waar je tijdens deze culinaire reis verblijft, is al net zo bijzonder en authentiek als het programma. Je logeert bij Borgo Monticelli, in een prachtige groene vallei net ten zuiden van Perugia.

Deze borgo is een middeleeuws kasteel dat na een renovatie die ruim vijfentwintig jaar heeft geduurd eindelijk de deuren weer heeft geopend, met prachtige gastenverblijven.

Het oorspronkelijke karakter van de verschillende gebouwen is geheel intact gebleven. Ook het oorspronkelijke kerkje met belangrijke fresco’s maakt nog steeds deel uit van de borgo. Het is een indrukwekkend en stijlvol geheel geworden, maar bovenal is het een sfeervol verblijf met een gemoedelijke sfeer, waar je je direct thuis zult voelen.

Een voorproefje van het programma

Francy geeft alvast een voorproefje van het culinaire programma dat je te wachten staat. ‘Op de dag van aankomst hoef je de deur niet meer uit. Je kunt lekker bijkomen van de reis, waarna je bij Borgo Monticelli aanschuift voor een welkomstdiner.

De volgende dag mag je zelf aan de slag in de keuken, maar niet nadat we een bezoek hebben gebracht aan de markt in Marsciano, een van de authentieke markten in dit deel van Umbrië, met kleurrijke kraampjes vol lekkers.

Na de kookworkshop, de lunch en een korte siësta staat de middag in het teken van chocolade, waarna we de dag afsluiten bij de lokale pizzeria.

We bezoeken een watermolen waar biologisch geteelde granen verwerkt worden, genieten van een wandeling door de vallei naar een verrassend mooie agriturismo, waar we ook aanschuiven voor het diner, proeven wijn van wijnmakers met een bijzondere missie en leren hoe je een perfecte cappuccino of espresso maakt.

Tussendoor koken en proeven we de sterren van de hemel, met steeds vooral producten van het seizoen, van boeren uit de omgeving en van kleine producenten die al hun trots en liefde in hun delicatessen stoppen.’

In het programma is overigens ook altijd een vrije dag voorzien. Francy geeft je graag tips voor een uitstapje in de omgeving. Daarvoor kun je desgewenst gebruikmaken van de huurauto van Cucina Francesca.

De rest van de week is vervoer inbegrepen in het programma, zodat je niet zelf hoeft te rijden en volop van alles, inclusief wijn bij lunch en diner, kunt genieten. Via deze link blader je door het fotoalbum van de culinaire reis van mei 2019, voor een voorproefje in beeld.

Nog wat meer praktische informatie

Je boekt deze culinaire reis uitsluitend bij Cucina Francesca. Voor meer informatie en/of het reserveren van een plekje bel je Francy via 0031-621606055 of mail je haar via info@cucinafrancesca.nl.

De kosten van deze culinaire reis bedragen € 1475,- per persoon , inclusief zes overnachtingen, kooklessen, lunches en diners volgens het programma (inclusief wijn/water/koffie/thee bij maaltijden volgens programma), excursies en uitstapjes plus vervoer ter plaatse m.b.t. de uitstapjes volgens het programma.

Tijdens deze culinaire reis verblijf je zoals gezegd bij Borgo Monticelli, op basis van een zeer ruime, comfortabele tweepersoonskamer (met twee persoons bed of, indien gewenst, twee losse bedden) met een eigen badkamer met douche en toilet. Een eenpersoonskamer is mogelijk, met extra toeslag.

Elke ochtend wordt er een heerlijk ontbijt geserveerd, met vers brood, vers fruit, yoghurt en dolci. Voor de kooklessen gebruik je de keuken van het kasteel, met de naastgelegen eetruimte. Bij mooi weer wordt er in de kasteeltuin gegeten, met fenomenaal uitzicht.

Niet inbegrepen is de reis naar/van Borgo Monticelli. Mocht je met het vliegtuig komen, dan probeert Francy je wel op te halen en weg te brengen, tegen een kleine vergoeding. Zeker als je de aanbevolen vlucht boekt, ben je verzekerd van vervoer naar Borgo Monticelli en terug.

Kom je liever met de auto, dan kan dat natuurlijk ook. Het is vanuit Midden-Nederland ongeveer 1600 kilometer rijden. Francy tipt graag een leuk overnachtingsadres, zodat je in twee dagen naar Umbrië kunt reizen.

Liefde bij het eerste gerecht

Wie in Nederland alvast een écht voorproefje wil nemen van deze culinaire reis, kan terecht bij Cucina Francesca’s kookstudio in Zevenbergen. Hier ademt alles Italië – niet gek als je weet dat Francy al ruim vijfentwintig jaar in Italië komt.

Francy: ‘Het was liefde op het eerst gezicht, of beter gezegd liefde op het eerste gerecht. Ik werd verliefd op al die heerlijke pasta’s, lokale specialiteiten en de onuitputtelijke hoeveelheid recepten die de Italiaanse keuken rijk is.

Ik ben me al snel gaan specialiseren in de authentieke Italiaanse keuken. Dit was één grote ontdekkingsreis door dit verrassend veelzijdige land, die eigenlijk nog steeds voortduurt. Het echte Italiaanse koken heb ik vooral ter plekke geleerd , via vrienden kwam ik overal en nergens terecht in lokale trattoria’s waar ik dan hele middagen in de keuken doorbracht, met mijn neus boven de pannen.

Om anderen ook te laten genieten van de culinaire rijkdom van Italië, ben ik in 2005 Cucina Francesca gestart. Eerst alleen als kookstudio, maar omdat veel cursisten wel eens mee naar Italië wilden, om al die verhalen en ervaringen zélf mee te maken, ben ik in 2010 gestart met het organiseren van culinaire reizen.

Dit bleek zo’n groot succes, dat ik nog altijd een aantal reizen per jaar organiseer, met elke keer opnieuw enthousiaste reacties en ook voor mij volop inspiratie. Ik denk dat ik nooit uitgekeken raak op de overvloed aan recepten uit de Italiaanse keuken…’

Kun je niet mee naar Umbrië, maar wil je wel op de hoogte blijven van de culinaire reizen, meld je dan via deze link aan voor de nieuwsbrief van Cucina Francesca.

met dank aan Robert Aarts Photography  voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wij zijn op zoek naar een kookcursus van een week tijdens onze vakantie van 19 juni tot 9 juli. Heeft u een mogelijkheid. En zo niet kent u iemand die in het Nederlands kookles geeft in Italie?
    Alvast bedankt voor uw antwoord woord.

  2. Ciao Edward,
    alle opties voor kookcursussen/workshops in Italië vind je via https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/de-lekkerste-kookworkshops-culinaire-vakanties/
    Je kunt dan zelf kijken wat past bij jullie bestemming en checken welke data beschikbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *