Ga op pad met onze City Walks!

5x culinair advies van Pellegrino Artusi

Pellegrino Artusi was de aller-, allereerste Italiaan die de verschillende keukens van Italië in kaart bracht. Hij gaf in 1891 het ‘kookboek’ La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene – De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten – uit, inmiddels hét standaardwerk over de Italiaanse keuken.

Lange tijd was dit standaardwerk niet leverbaar in het Nederlands, maar dankzij een nieuwe uitgave van Novecento – in een vertaling van Pietha de Voogd en Mieke Geuzebroek, kunnen we allemaal weer genieten van Artusi’s ambacht.

Pellegrino-Artusi-boek

Wie het boek openslaat, moet zich wel proberen te verplaatsen naar eind negentiende eeuw, toen het schrijven over culinaire zaken nog een heel andere business was dan nu. Er waren nog geen beroemde televisiekoks en food bloggers en het aantal verkrijgbare kookboeken was zeer klein.

Pellegrino Artusi was niet zoals een Jamie Oliver van nu. Nee, hij was afgestudeerd letterkundige (hij studeerde in Bologna) en schreef vooral literaire recensies en kritieken. De vertaalsters vertellen in hun verantwoording dat de culinaire fascinatie er wel van meet af aan in zat bij Artusi: ‘Als iets bij hem koud is, is het ‘zo koud als een sorbet’ en smakelijk is ‘zo smakelijk als ham van een everzwijn’.’

Het bloed kruipt dan ook waar het niet gaan kan en in 1852 begint Artusi, inmiddels woonachtig in Florence, aan zijn eerste culinaire schrijfsels. Hij bakt en kookt, wikt en weegt, schrijft en schrapt. Er gaat bijna veertig jaar koken voorbij voor de eerste druk van zijn boek verschijnt, in 1891.

Nu, bijna 125 jaar later, wordt zijn werk nog altijd veel gelezen. Het is echt een onmisbaar item op de (kook)boekenplank van Italiëliefhebbers, zowel om uit te koken als om heerlijk uit te ‘grazen’. Een stukje Artusi bij je ontbijt en je zult watertandend en lekkerbekkend aan de dag beginnen.

Pellegrino-Artusi

Wij verzamelden alvast vijf adviezen van deze grootmeester, stuk voor stuk afkomstig uit de nieuwe editie van deze culinaire klassieker:

‘Als men niet de pretentie heeft meesterkok te worden, is het volgens mij niet noodzakelijk om met een pan op het hoofd geboren te worden om iets tot stand te kunnen brengen; u redt het al met enthousiasme, veel aandacht en de gewoonte nauwkeurig te zijn. Verder kiest u altijd de beste grondstoffen, want daar maakt u indruk mee.’

 ♦♦♦

‘Wen u eraan alles te eten als u uw naasten niet tot last wil zijn. Wie veel dingen niet eet, grieft de anderen en het hoofd van de huishouding, omdat zij worden gedwongen hem in zijn voorkeuren te volgen teneinde het aantal gerechten niet te verdubbelen.’

  ♦♦♦

‘Vraag u bij het ontwaken af waar uw maag om vraagt: als hij niet geheel leeg is, beperk u dan tot een kop zwarte koffie.’

  ♦♦♦

‘Als u een goede regel wilt, stop dan ’s avonds bij de eerste hap die u tegenstaat en stap meteen over op het dessert.’

  ♦♦♦

‘Slecht, echt slecht is het om de slaaf te worden van de wijn. Na een tijdje wordt men afkerig van eten en voedt men zich nog slechts met wijn; vervolgens vernedert men zich voor het oog van de wereld en gedraagt zich lachwekkend, gevaarlijk en beestachtig.’

 ♦♦♦ 

Nog veel meer culinair advies van Artusi is, samen met een verrukkelijke verzameling recepten, te vinden in

Artusi

De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten
Pellegrino Artusi
vertaald door Pietha de Voogd & Mieke Geuzebroek
ISBN 9789491126031
€ 39,50
uitgeverij Novecento

Bestel De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *