Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Opera in the Kitchen – koken, eten & genieten van opera

In de Chianti, het gebied tussen grofweg Florence en Siena, wordt bijzonder goede wijn gemaakt. Tussen de wijnranken wordt er ook bijzonder lekker gekookt, zo mocht Saskia beleven tijdens een unieke kookworkshop van Opera in the Kitchen.

Saskia: ‘Van Siena rijden we noordwaarts, richting San Casciano Val di Pesa. We kronkelen langs wijngaarden, kastelen en uitgestrekte landerijen. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen, wacht mij en de andere gasten een hartelijk welkom, met de open armen van eigenaresse Lucrezia, een ferme handdruk van kok Marco, comfortabele zitjes op de veranda, een moka vol vers gezette koffie en een schaal vol verse vijgen en pruimen.

Lang kunnen we echter niet blijven zitten, de tuin is té mooi om niet tot in detail vast te leggen. Ook de handen van de anderen jeuken en dus dirigeert Marco ons al snel richting de moestuin, om de ingrediënten voor het diner te verzamelen.

Door een stukje van de olijfboomgaard wandelen we naar de orto, de moestuin, waar een keur aan kruiden groeien: verschillende soorten basilicum, peterselie, selderij… Ook zien we rijpe en onrijpe tomaten, donkerpaarse aubergines, uit de kluiten gewassen courgettes, venkel, prei, ui, sla, pepertjes…

Marco vertelt wat we allemaal nodig hebben en nodigt ons uit tomaten en basilicum te plukken, een mooie krop sla uit te steken en een mooie courgette uit te kiezen. Al gauw is onze mand goed gevuld en wandelen we, met de geur van basilicum in onze neus, terug naar de veranda.

Daar krijgen we van Lucrezia allemaal een schort, zodat we klaar zijn voor het echte werk: het koken. Alles wat we vanavond zullen eten, moeten we namelijk eerst zelf maken.

Terwijl Lucrezia alles klaar zet, ziet ze dat de vijgen voor het toetje missen. Ze neemt ons dan ook nog snel even mee de boomgaard in, om een paar verse vijgen te plukken. De smaak is zo zoet, dat we de verleiding niet kunnen weerstaan om er een paar extra te plukken om meteen op te eten, als smaakmaker voor de kookworkshop van start gaat.

Aangezien het nog prachtig weer is, doen we alle voorbereidende werkzaamheden buiten, onder de veranda. We beginnen met het schrappen van de wortels, het snijden van tomaatjes, courgette en wortel en het uithollen van dikke vleestomaten.

De wortels gaan met wat olijfolie, peper en zout de oven in. Terwijl die gaar stoven, maken we van de courgette een romige pesto. De vleestomaten vullen we met een mengsel van gehakt, tomaat, kruiden, broodkruim, ei en Parmezaanse kaas.

Dan mogen de wortels uit de oven en pureren we ze met wat ei tot een soort cakemengsel, waar we muffinvormpjes mee vullen. Dit mag straks opnieuw de oven in, voor ons voorgerecht. Ook maken we alvast het deeg voor de crostata met ricotta en vijgen, dat vandaag het toetje zal worden.

Voor het zover is, wijden we ons aan het maken van verse pasta, tagliatelle dit keer, voor bij de courgettepesto en de klein gesneden tomaatjes. We mengen water en bloem tot een mooi pastadeeg – dat blijft toch altijd een fascinerend proces.

Lucrezia geeft waar nodig aanwijzingen of steekt een helpende hand toe. Gelukkig heeft iedereen snel de smaak van het kneden te pakken en ligt de tafel al snel vol met prachtige balletjes pastadeeg.

Lucrezia haalt drie pastamachines uit de keuken en twee aan twee toveren we de deegballen om tot goudkleurige tagliatelle. Als de plank vol met pastaslierten ligt, brengt Lucrezia hem naar Marco, die in de keuken ondertussen de planning goed in de gaten houdt en alle werkzaamheden coördineert.

We laten de pasta bij hem achter en nemen de verse vijgen en ricotta mee om de vulling voor de crostata te maken. Als ook dat laatste klusje is geklaard, ruimt Lucrezia snel alles op, terwijl wij in de tuin genieten van de langzaam ondergaande zon. Marco verrast ons met een lekker hapje: bruschetta met mozzarella, gekarameliseerde uien en verse vijgen, die perfect smaken bij de prosecco die Lucrezia mee naar buiten neemt. Een bruisende start van een diner onder de sterrenhemel!

De tafel is terwijl wij aan het koken waren prachtig gedekt, met een grote pepermolen uit Mexico, mooi glaswerk, met kruiden versierde servetten en besjes uit de tuin. De perfecte setting voor een bijzonder etentje.

Want bijzonder is het – en niet alleen vanwege de schitterend ondergaande zon. De door ons bereide gerechten smaken hemels. Is het de buitenlucht, zijn het de verse ingrediënten uit eigen tuin of is het het feit dat we hier samen met zo veel plezier aan gewerkt hebben?

We genieten als antipasto van een worteltaartje met een romige saus van Parmezaanse kaas, gevolgd door de verse tagliatelle met courgettepesto en tomaatjes. De duisternis bedekt de heuvels als Lucrezia de secondo serveert: de door ons gevulde tomaten, op een fluweelzachte crème van aardappel en paprika die Marco erbij heeft gemaakt.

Terwijl het geluid van onze vorken langzaam wegdrijft over de wijnranken, wordt er een harp de tuin ingedragen. Voor de vijgentaart wordt geserveerd, genieten we van ontroerende opera-aria’s.

Tijdens het toetje nemen de krekels het over van de harpiste en de zangeres, maar voor de moka op tafel komt voor een caffè mogen we genieten van nog een aantal aria’s. Kippenvel – en dat is niet omdat de zon inmiddels achter de horizon verdwenen is. We krijgen nog een toegift maar dan is het concert toch echt ten einde, evenals deze unieke culinaire ervaring.

We nemen afscheid van de musici, van Marco, van elkaar en van Lucrezia. Met een hoofd vol mooie herinneringen en een buik vol heerlijks, slingeren we tussen de wijngaarden door terug naar Siena.

Eenmaal in mijn B&B droom ik van lange tafels vol lekkers, opera-artiesten, wroeten in de moestuin, pastadeeg en blozende tomaten. Niet gek dat ik met een ongelooflijke honger wakker word. Gelukkig heeft Paola, de eigenaresse van B&B Paradiso no. 4, voor een uitgebreid ontbijt gezorgd, zodat ik mijn verrukkelijke verhaal over deze unieke kookworkshop niet op een lege maag hoef te doen.

We besluiten om meteen de keuken in te duiken om de ricotta/vijgentaart te maken voor het ontbijt van morgen. Daar zullen we zonder aria’s van smikkelen, maar de smaak is er dan hopelijk niet minder om…’

Opera in the Kitchen
Ook genieten van een kookworkshop mét een aantal aria’s uit beroemde opera’s als toegift? Via info@operainthekitchen.com kun je bij Lucrezia informatie opvragen over de verschillende mogelijkheden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *