Home » Reizen door Italië » Venetië » De leukste markt van Venetië: Pescheria – Mercato di Rialto
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

De leukste markt van Venetië: Pescheria – Mercato di Rialto

vis-markt-Pescheria-Venetië (11)

Venetië en vis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een bezoek aan de belangrijkste vismarkt van de stad, de Pescheria, is dan ook een echte aanrader. Je vindt deze vismarkt aan de voet van de Rialtobrug. Natuurlijk trekt de brug zelf veel toeristen en moet je je echt een weg naar de markt ellebogen. Als je echter eenmaal tussen de viskramen dwaalt, tref je er – zeker ’s ochtends vroeg – vooral veel Venetianen en restauranteigenaren die komen inslaan. Ze maken hun keuze uit de verschillende soorten vissen en schelpdieren, die prachtig liggen opgestapeld.

vis-markt-Pescheria-Venetië (3) vis-markt-Pescheria-Venetië (6) vis-markt-Pescheria-Venetië (9)

De markt ademt bovendien een lange historie. Al sinds 1097 wordt op deze plek namelijk het beste uit de wateren rondom Venetië verhandeld. De visvangst – en de verkoop – werd in het begin (tot in de twaalfde eeuw) gereguleerd door het bestuur van de stad. Er golden bijvoorbeeld strenge straffen voor vissers die ondermaatse vis verkochten. De norm voor de lengte van de verschillende vissen die in die tijd gold, kun je nog steeds aflezen op de marmeren plaquette die aan de muur van de vismarkt hangt.

vis-markt-Pescheria-Venetië

De Venetiaanse vismarkt wordt van dinsdag tot en met zaterdag gehouden, van 7 uur ’s ochtends tot net na de lunch. Nog een klein voorproefje aan de hand van wat foto’s:

vis-markt-Pescheria-Venetië (1) vis-markt-Pescheria-Venetië (2) vis-markt-Pescheria-Venetië (4)

Erberia: groente en fruit
Naast de Pescheria vind je aan de voet van de Rialtobrug eveneens de Erberia, de kleurrijke groente- en fruitmarkt die zich vanaf de Pescheria uitstrekt tot het Campo Cesare Battisti. Waar vroeger stoffenhandelaren en goudsmeden hun waren verkochten, zijn het nu de eigenaren van de groente- en fruitkramen die je betoveren met hun kleurrijke paprika’s, donkere aubergines, artisjokken, perziken en ander lekkers, dat wisselt met de seizoenen. Funghi in de herfst, aardbeien in de zomer, pompoenen als de kou zijn intrede doet. Veel van het uitgestalde groente en fruit is afkomstig van het nabijgelegen eiland Sant’Erasmo.

Erbaria-markt-Venetie

Leuk om te zien is hoe de eigenaren van kleine buurtwinkeltjes en restaurants hier hun inkopen komen doen: ze meren aan met hun eigen boot, kiezen kistjes vol kleurrijk lekkers en vervoeren dit met kleine steekwagentjes naar de boot. Even inladen, en hup, weer het water op. Dat is nog eens ontspannen inkopen doen!

Erberia-Venetie-markt

De groente- en fruitmarkt vindt elke ochtend plaats, met uitzondering van zondagochtend. Rondom vind je tal van bacari (Venetiaanse wijnbarretjes), waar het na een paar uur slenteren heerlijk bijkomen is met een glas wijn en Venetiaanse cicchetti (kleine hapjes), zoals crostini met baccalà mantecato, sarde in saor, inktvisjes, sint-jakobsschelpen, grote witte bonen, frittata, polpette, garnalen, bruschette, vijgen…

De bijna 1000 leukste markten van Italië
In onze Ciao tutti Special Al mercato! vind je ruim 300 pagina’s Italiaans marktplezier, met een selectie van de meest unieke markten en marktjes per regio, met als resultaat bijna duizend (!) niet te missen mercati in Italië. Pak je boodschappentas en op naar de markt(en)!

Ciao-tutti-Special-11-Leukste-markten-Italie

 Bestel Ciao tutti Special #11 – Al mercato! voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *