Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giardini La Mortella – een paradijselijke tuin op het groene eiland Ischia

Ischia wordt ook wel l’isola verde, het groene eiland genoemd. Een van de groenste plekken op Ischia is La Mortella, een subtropische tuin vol bijzondere bloemen en planten. De kleurrijke tuinen zijn prachtig om te zien, waarbij de vergezichten over de baai van Forio die je vanuit de tuinen hebt, minstens zo betoverend zijn.

Een tuin voor de muziek en de liefde

Voor we je meenemen voor een wandeling door La Mortella, vertellen we je eerst iets over de geschiedenis van de tuin. Het idee om een groene oase te creëren op Ischia was afkomstig van de Argentijnse Susana Walton, die samen met haar Britse geliefde William, een gepassioneerd componist, in 1949 naar Ischia verhuisde.

Na een tijdje in een huurhuis te hebben gewoond, besloten ze om zelf een stuk land te kopen om een huis te bouwen. Het stuk land waar hun oog op viel, stond bekend als Le Mortelle, vanwege de vele mirtestruiken die tussen de rotsen groeiden.

In 1956 begon Susana met het verwezenlijken van haar droom: het creëren van een plek waar William in alle rust zijn muziekstukken kon componeren. Om de eerste stappen te kunnen zetten, schakelde ze de hulp in van de beroemde landschapsarchitect Russell Page. Hij maakte het ontwerp voor het lagergelegen gedeelte van de tuin, de vallei.

De grote uitdaging was een tuin aan te leggen op een allesbehalve vlak stuk grond en om de tuin te laten samensmelten met de vulkanische rotspartijen die zich ook op het land bevonden.

Uiteraard was de tuin zoals je hem nu kunt bewonderen niet in één keer klaar. Voor Susana was de tuin echt haar levenswerk. Meer dan vijftig jaar werkte ze er met veel toewijding aan. Terwijl William in alle rust noten optekende, componeerde Susana een meesterwerk in het groen.

Ze zorgde ervoor dat de hele tuin, met een totale oppervlakte van zo’n twee hectare, een exotische uitstraling kreeg, door er een grote variëteit aan fascinerende uitheemse planten en bomen te planten.

Een laatste rustplaats in het groen

Het bovenste gedeelte van de tuin, de heuveltuin, ontwierp Susana zelf. Ze begon met de aanleg ervan in 1983, in het jaar dat William overleed, en gaf hem er zijn laatste rustplaats, op de plek die wordt gemarkeerd door de Williams Rock. Ter ere van haar man richtte Susana ook een museum op in de tuin, waar onder andere Williams piano, muziekstukken en foto’s te zien zijn.

Begin jaren negentig besloot Susana om ook anderen mee te laten genieten van de paradijselijke plek die ze had weten te creëren. Ze werkte tot aan haar dood, in 2010, in de tuin en ook zij kreeg na haar dood een gedenkplek in de tuin waarmee ze tijdens haar leven zo verbonden was.

Een wandeling door La Mortella

We nemen je zoals beloofd mee op een wandeling door La Mortella. De route start in de valleituin, een dichtbegroeide groene oase vol verrassende hoekjes, waar het heerlijk ronddwalen is.

De centrale lijn van de vallei wordt gevormd door een lang, smal beekje, dat op twee plekken onderbroken wordt door fonteinen. Het middelpunt van de tuin heeft wel iets weg van een piazza, maar dan met in het midden een grote vijver vol waterlelies en een fontein met daaromheen paadjes en mediterrane begroeiing.

Susana en William lieten in dit deel van de tuin hun huis bouwen, Villa Walton, een betoverende en inspirerende plek om wakker te worden…

Neem zeker ook een kijkje in het Victoria House, de tropische kas die in de valleituin staat. Hier wordt de grootste waterlelie ter wereld gekweekt, de Victoria Amazonica, die oorspronkelijk uit het Amazonegebied komt en in 1840 naar Europa werd gebracht.

Bijzonder aan deze waterlelie is dat hij pas aan het einde van de middag opengaat en dan slechts twee nachten bloeit. De eerste nacht is de bloem wit, de tweede nacht kleurt hij prachtig rood.

Deze lelie heeft gigantische ronde bladeren. De achterwand van de kas wordt gedomineerd door een beeldhouwwerk van een mond, geïnspireerd op het toneeldoek dat ontworpen was voor Williams compositie Façade.

Bij het elegante theehuis kun je terecht voor heerlijke taartjes, een kopje thee of lunch met een glas prosecco.

Dat er meer wegen naar Rome leiden, geldt voor de hele tuin, maar zeker voor de verbinding tussen de valleituin en de heuveltuin. Er is een heel scala aan verschillende trappetjes en paadjes die je kunt nemen om naar boven te lopen.

Tijdens je wandeling omhoog word je steeds weer getrakteerd op mooie doorkijkjes. Sta regelmatig even stil om te genieten van het uitzicht op de zee en de kustlijn. Susana is er bijzonder goed in geslaagd om in haar tuinontwerp maximaal gebruik te maken van de panorama’s die zich voor je ogen ontvouwen.

In vergelijking met de vallei kom je in de heuveltuin in een hele andere wereld terecht, die opener en zonniger is. Ook hier wachten vele verrassingen en valt er genoeg te ontdekken.

Bijna helemaal boven op de heuvel ligt het krokodillenmeer, dat Susana aanlegde zodat bezoekers helemaal omhoog zouden klimmen om de krokodil te vinden, die eenmaal boven van brons blijkt.

Een bijzonder stukje tuin te midden van alle mediterrane planten en bomen is de oosterse tuin. Ga zeker even op de houten bank in de Thaise tempel zitten, waar je bijna zou vergeten dat je in Italië bent, met dank aan de vele lotusbloemen om je heen.

Niet ver van Williams Rock staat de Zonnetempel, waarvan de deurenopening zo is gesitueerd dat zonnestralen een deel van de tempel verlichten. Van binnen is de tempel versierd met mythologische afbeeldingen waarop Apollo, god van de muziek, de hoofdrol speelt.

Eenmaal weer buiten wacht een lange trap naar beneden, met een fenomenaal uitzicht over zee.

Een pareltje in de heuveltuin is het Griekse theater, het laatste project van Susana, waar ‘s zomers openluchtconcerten worden gegeven door aanstormend talent. Dat was namelijk de wens van William, om jonge muzikanten een podium te bieden. Susana liet zijn wens in vervulling gaan door masterclasses te organiseren, met als grande finale een reeks optredens.

Deze vinden nog elk jaar plaats: in het voor- en najaar in de concertzaal, die eveneens in de tuin ligt, en in de zomer in dit openluchttheater. Een mooiere plek voor een muziekoptreden is er bijna niet, met de zee en Forio in de verte als immer schitterend decor.

Praktische informatie Giardino La Mortella

Giardino La Mortella is geopend van begin april tot 1 november. Je kunt er terecht op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag van 9.00 tot 19.00 uur (de kassa sluit om 18.00 uur).

De tuin ligt aan de Via Francesco Calise Operaio Foriano 45 in Forio. Dit is het adres van de hoofdingang, die je neemt als je met het openbaar vervoer of te voet naar de tuin komt. Je betreedt de tuin dan via de ‘valleikant’.

Ben je met de auto, dan volg je de bordjes naar Parcheggio Giardini la Mortella, vanwaar je de tuin aan de ‘heuvelkant’ betreedt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

  1. Kathelijne Craeymeersch

    Altijd heel interessante kijk op wondermooie plaatsen in Italië. Dank!

  2. Grazie mille Kathelijne!

  3. Guillick brigitte

    Bedankt altijd voor de prachtige foto’s van italie

  4. Grazie mille Brigitte!

  5. wat een schitterend, inspirerende foto’s!!! om zo naar toe te gaan!
    veel dank hiervoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *