Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wandel naar de top van de Monte Epomeo op Ischia

Het allermooiste uitzicht over Ischia heb je vanaf de Monte Epomeo, de hoogste berg midden op het eiland. De Monte Epomeo is bijna achthonderd meter hoog; je ziet hem dan ook vanaf veel plekken uitsteken boven het eiland.

Het is de perfecte plek om het eiland van bovenaf te overzien. Een flinke klim, maar de spectaculaire vergezichten en een piepklein kerkje in de rotsen als beloning zijn het meer dan waard. Wandel je met ons mee naar de top van de Monte Epomeo?

We beginnen onze wandeltocht in het dorpje Serrara Fontana, op drie kilometer van de top van de berg. De uitdaging zit hem niet zozeer in de kilometers, als wel in de klim die je het laatste deel te wachten staat, over een zandpad vol oneffenheden.

Voor we aan onze klim beginnen, drinken we nog een espresso bij Bar Monte Epomeo, waarna we met de nodige flesjes water in de rugzak op pad gaan.

Het eerste deel van de route gaat vrij vlot. We lopen over de verharde weg, die licht omhoog loopt. Al snel passeren we een bord waarop staat dat het nog maar anderhalve kilometer is naar de Monte Epomeo.

Op dit stuk van de route kom je verschillende locals tegen die op hun eigen oprit of in de berm allerlei lokale producten verkopen, zoals vers fruit uit eigen tuin en zelfgemaakte wijn. Zo opent aan de overkant van de weg een oud mannetje de achterklep van zijn Fiat Panda.

Tussen de druivenbladeren staan manden met perziken, druiven en vijgen. Met een zak vol druiven, vijgen en heerlijk geurende gedroogde oregano vervolgen we onze wandeling.

Niet veel later, met nog maar één kilometer voor de boeg, passeer je twee culinaire pitstops, op twee minuten lopen van elkaar. Allereerst kom je Miscillo Sapori tegen, waar je kunt proeven van onder andere bruschetta’s en kaas- en vleesplanken. Je kunt er ook lokale producten kopen, zoals jam en ingemaakte groente en sauzen.

Even verderop kun je aanschuiven bij restaurant La Porta di Agartha, met op de kaart niet alleen antipasti en een tagliere di formaggi e salumi, maar ook pasta’s en coniglio all’ischitana. We bewaren de lekkere trek voor de terugweg en maken ons klaar voor de laatste pittige kilometer. Op naar de top en naar de heilige San Nicola!

Het pad is grillig, met zand en keien, en slingert midden tussen de rotswanden door, die ooit door mensen zijn uitgehouwen in de lavasteen. Het eiland Ischia was namelijk ooit een vulkaan; de laatste vulkaanuitbarsting was in 1302. De eerste meters lopen we beschut in een bos, vervolgens wandelen we onder een strakblauwe hemel.

Het zandpad is inmiddels over gegaan in tufsteen, waar je overheen moet klauteren, verder naar boven. Er wacht een mooi uitkijkpunt, waar je al een voorproefje krijgt van het uitzicht dat eenmaal boven nog spectaculairder is.

Ineens zien we in de verte het topje van de berg, waar miniatuurmensjes van het uitzicht genieten. De eindstreep is in zicht!

Net voordat je aan het laatste stukje naar de top begint, wacht het prachtige vijftiende-eeuwse Eremo di San Nicola. Dit kleine kerkje, dat ooit een kluizenaarsoord voor monniken was, valt nauwelijks op. Van buiten zie je alleen een eenvoudige voorgevel, die dezelfde kleur steen heeft als de rotsen waar het tegenaan is gebouwd.

De rest van de kerk bevindt zich dus letterlijk ín de rotsen. Neem zeker een kijkje in het kerkje, waar onder andere een beeld van San Nicola op het altaar staat. In de andere ruimte kun je een kaarsje ‘branden’ door een lampje aan te zetten.

Daarna klimmen we nog tientallen meters verder omhoog, terwijl we vanuit onze ooghoek nog net een stukje van de klok van het Eremo di San Nicola zien.

Eenmaal op het hoogste punt ligt het eiland aan je voeten en geniet je van driehonderdzestig graden uitzicht over heel Ischia. Spettacolare!

Aan de ene kant kijk je over de groene heuvels met bossen en velden vol wijnranken, aan de andere kant zie je de zee, het dorpje Forio, de Baai van San Montano en het haventje bij Lacco Ameno. Een plek waar je foto’s blijft maken…

Op de terugweg kun je vlak bij het Eremo di San Nicola een tussenstop maken bij een kleine trattoria, La Grotta da Fiore, die al sinds 1965 bestaat en vanwaar je nog een laatste keer kunt genieten van het uitzicht hoog boven het eiland.

Praktische informatie
Je start je wandeling naar de Monte Epomeo het beste in het dorpje Serrara Fontana. Rechts van Bar La Baita neem je de Via Epomeo, die overgaat in de Via Militare en die het laatste stukje weer Via Epomeo wordt.

Parkeren in het dorpje kan onder andere op de parkeerplaats die je tussen de Chiesa di Sant’Antonio en de Chiesa di Santa Maria della Mercede vindt. Als je de eerste twee kilometer wil overslaan, kun je ook naar Miscillo Sapori rijden en daar parkeren.

Neem voor onderweg in elk geval voldoende water mee en zorg ook voor goede wandelschoenen, zonnebrandcrème en eventueel een hoofddeksel als bescherming tegen de zon.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *