Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek vijf metershoge muurschilderingen in Napels

Wie denkt aan Napels, denkt meestal aan smalle straten, hoge gebouwen en wapperende was in alle kleuren van de regenboog. De laatste jaren krijgen de hoge palazzi echter steeds vaker op een andere manier kleur: door metershoge muurschilderingen.

Tijdens hun tours komen Joël en Iris van Ontdek Napels ze regelmatig tegen. Ze tipten in deze blog al kleurrijke muurkunst, vandaag tippen ze nog meer werken, allemaal van enorm formaat. Ze zijn eigenlijk niet te missen, maar omdat ze vaak te zien zijn op plekken waar je als toerist niet meteen komt, verklappen Iris en Joël waar je precies moet zijn om deze megagrote murales te bewonderen.

Steeds meer street art in Napels
Joël: ‘De street art-scene in Napels is booming en dat zie je inmiddels overal in de stad. De positieve effecten van street art zijn ook de gemeente van Napels niet ontgaan. In 2016 lanceerde de stad een initiatief dat Napels inmiddels tientallen prachtige muurschilderingen heeft opgeleverd. Kunstenaars kunnen via de website een aanvraag doen. Na goedkeuring kunnen ze ongestoord aan de slag met hun werk, in de openbare ruimte.’

Iris en Joël hebben een aantal enorme muurschilderingen in het centrum van de stad voor je op een rijtje gezet. Stuk voor stuk werken die indruk maken, maar die je zelf waarschijnlijk niet zo snel zou vinden.

Partenope – Francisco Bosoletti
Verstopt in een straat in de buurt Materdei vind je deze prachtige ode aan Partenope. Een kleurrijke, moderne versie van de sirene die centraal staat in de ontstaansgeschiedenis van de stad Napels.

De Argentijnse Bosoletti heeft overigens niet alleen deze schildering gemaakt. Meer werk van zijn hand vind je in de wijken Rione Sanità en Quartieri Spagnoli.

Green Giant – Blu
Niet ver van Bosoletti’s ode aan Partenope vind je dit enorme werk van kunstenaar Blu, die ook wel ‘de Banksy van Italië’ wordt genoemd vanwege zijn sterk politiek geladen kunst, maar ook vanwege zijn nog steeds onbekende identiteit.

Op de muren van dit voormalig penitentiair psychiatrisch centrum, dat nu een buurtcentrum is, schilderde Blu een enorme groene reus.

Zijn wijd opengesperde mond is een van de ramen (net als het hoofd van Maradona op de beroemde schildering in de Quartieri Spagnoli).

Dipinto – Jorit
Jorit is inmiddels Napels’ bekendste straatkunstenaar. Zijn muurschildering van beschermheilige San Gennaro aan de Via Duomo weet iedereen te vinden.

Even verderop is echter nog een kunstwerk van hem te zien. In het zakelijk district van de stad (Centro Direzionale) vestigde hij in de zomer van 2019 het record van de hoogste muurschildering ter wereld. Napels was gastheer voor de Universiade: een internationaal sportevenement voor universiteitsstudenten. Jorit zette met spuitbussen vijf portretten op een wolkenkrabber, met een lengte van in totaal honderd meter!

Eleonora Pimentel Fonseca – Leticia Mandragora
Dit metershoge portret kleurt de muur van een oud winkelgebouw aan de rand van de Quartieri Spagnoli. Duik je deze wijk in vanuit de winkelstraat Via Chiaia? Dan zie je deze muurschildering, maar anders zou je ‘m zeker missen.

Het is een van de muurschilderingen die met subsidie van de gemeente gerealiseerd is, als onderdeel van een social street art-project dat door de hele stad liep. Het metershoge portret is van Eleonora Pimentel Fonseca, een van de hoofdrolspelers tijdens de Napolitaanse revolutie van 1799.

Care of Knowledge – MP5
We sluiten af met nog een ode aan een vrouw: de Griekse wiskundige en filosofe Hypatia. Ze stierf in de vierde eeuw als martelares van het vrijdenken en wordt gezien als de eerste vrouwelijke wetenschapper.

De muurschildering in zwart en wit staat op de muur van een vrouwencentrum, in de Quartieri Spagnoli,dat onder meer een bibliotheek en archief met internationaal materiaal over feministische bewegingen huisvest.

Nog meer street art bewonderen? Meld je dan aan voor een street art-tour met Joël en Iris, een kleurrijke ontdekkingstocht langs de mooiste pareltjes in de straten van Napels.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *