Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Een date met Dan Brown

Donderdagmiddag, 14.30 uur, Amsterdam
Terwijl de klokjes van het Rijksmuseum half drie klingelen, lopen we de onderdoorgang van het museum in, op weg naar een zeer bijzondere persconferentie. We melden ons bij de balie en worden vervolgens door een suppoost naar de plek geleid waar de persconferentie plaats zal vinden.

We voelen ons een beetje als Robert Langdon als we door het museum snellen, langs talloze kunstwerken en nieuwsgierige bezoekers, door een deur die door twee potige security mannen wordt bewaakt. Onze bestemming: de schitterende bibliotheek van het Rijksmuseum, met vier verdiepingen vol oude boeken en manuscripten. Een perfecte setting voor Dan Browns volgende boek, zo denken we meteen.

bibliotheek-Rijksmuseum Rijksmuseum-Dan-Brown

Gelukkig hebben we even de tijd om dit alles te bewonderen voor Dan Brown binnentreedt. Ook hij is verrast door de bijzondere plek; hij neemt elk detail goed in zich op en geniet zichtbaar. De vragen moeten even wachten.

Uiteindelijk mag Frénk van der Linden zijn vragen op Dan Brown afvuren. Net als tijdens zijn lezing in de Stadsschouwburg in Amsterdam geeft Dan Brown ook nu ontspannen antwoorden, waarbij hij een goede dosis zelfspot niet schuwt.

Van der Linden vraagt Brown bijvoorbeeld naar wat schrijven voor hem betekent. Het antwoord: ‘Schrijven is voor mij echt een manier, misschien wel een excuus, om onderwerpen waar ik enthousiast over ben, waar ik meer over wil weten, uit te diepen en ze toegankelijk te maken voor anderen.’

Maar ook: ‘Schrijven is hard werken. Het draait om doorzettingsvermogen, dingen steeds opnieuw proberen, overdoen, beter doen. Ook een bestsellerauteur begint elke ochtend met een leeg computerscherm, waarop een knipperende cursor wacht op de woorden die jij hem toevertrouwt. Een pagina vult zich niet door voorgaand succes.’

Natuurlijk, naast hard werken is er ook een beetje geluk nodig, wil je boek succesvol worden. Maar als je weet dat Dan Brown, met wereldwijd miljoenen en miljoenen verkochte exemplaren, nog elke ochtend, zeven dagen per week, om 4 uur (!) opstaat om aan het werk te gaan, dan is doorzettingsvermogen inderdaad een onmisbare eigenschap op weg naar succes.

Na het interview is er ruimte voor vragen uit de zaal. Erik Kroeze van de NS, die Saskia dinsdag belde met het nieuws dat zij als reisblogger met Dan Brown op reis mag, vraagt de auteur vast naar zijn verwachtingen van de treinreis. Brown is enthousiast, niet alleen vanwege het vooruitzicht in een historische trein door Nederland te rijden, maar vooral ook omdat een treinreis volgens hem de beste manier is om een land te ontdekken. ‘I look forward to it!’ zo verzekert hij ons.

Vrijdagochtend, 6.00 uur, Amsterdam
De wekker gaat, maar Saskia is al lang wakker. Een tikkeltje zenuwachtig, want vandaag staat er een wel heel bijzondere reis op het programma. In de afgelopen jaren heeft Saskia heel wat gereisd, heel wat bijzondere mensen ontmoet en heel veel unieke dingen meegemaakt, maar vandaag steekt hier toch echt met kop en schouders bovenuit. Vandaag zal ze namelijk oog in oog staan met Dan Brown en mag ze hem, als enige journalist naast Twan Huys, voor de camera interviewen. Snel eruit voor een douche, een cappuccino en een laatste controle van de uitrusting voor vandaag (camera, notitieboekje, pen, een gesigneerd exemplaar van Saskia’s eigen boek over Inferno en de uitnodiging voor vandaag – check!) en dan… op pad!

koninklijke-wachtkamerfoto: Koninklijkewachtkamers.ns.nl (NS)

Vrijdagochtend, 9.15 uur, Amsterdam CS
De ontvangst vindt ook nu weer plaats op een bijzondere locatie: de Koninklijke wachtkamer op spoor 2. Ton Honing van de NS heet ons hartelijk welkom en vertelt over de historie van deze unieke plek. Zo uniek dat we weliswaar wel foto’s mogen maken, maar ze niet op internet mogen publiceren. We kunnen jullie dus helaas geen foto’s laten zien van dit bijzondere begin van de dag, maar gelukkig kun je zelf wel online een kijkje nemen in de Koninklijke wachtkamer.

Onder het genot van thee en een taartje maakt Saskia kennis met haar medereizigers van vandaag. Want de NS heeft niet alleen een kaartje beschikbaar gesteld voor Saskia, als beste reisblogger van Nederland, maar ook voor een aantal Dan Brown-fans die uit alle hoeken van het land zijn gekomen voor een live ontmoeting met hun favoriete schrijver.

Zo heeft Hendrika (26) al Browns boeken gelezen. Inferno las ze in 1,5 dag uit, en toen haar zus niet lang daarna naar Venetië reisde, kon Hendrika haar alles vertellen over de Venetiaanse plekken die Robert Langdon bezocht. Als dank kreeg ze regelmatig een mooie foto van een van de locaties in het boek, zoals de San Marco-basiliek en de Brug der Zuchten. Hendrika wil dan ook niets liever dan zelf de locaties uit alle Brown-boeken zien, in Rome, Parijs, Florence, Venetië… Hendrika: ‘Ik wil graag eens zien of mijn verbeelding klopt met hoe het in echt is.’

Maar eerst gaan we in eigen land op reis, want we zijn niet bij elkaar gekomen voor de Koninklijke wachtkamer alleen. Hoe mooi en hoe bijzonder ook, vandaag is het slechts het vertrekpunt voor een treinreis met Dan Brown in hoogsteigen persoon.

koninklijke-wachtkamer-vertrekEppo van Nispen, directeur van de CPNB en als zodanig een van de grootste promotoren van het boek, reisde ook mee

Vrijdagochtend, 10.30 uur, Amsterdam CS spoor 7
Hij trekt veel bekijks, de historische trein die op spoor 7 op ons staat te wachten. De zenuwen gaan langzaam liggen. Een prachtige trein, volop zon, conducteurs die ons in vol historisch ornaat verwelkomen en een mooie rit die voor ons ligt… wat wil een mens nog meer?

Dan-Brown-trein-1 Dan-Brown-trein-2

Voor we instappen, worden er nog snel wat foto’s gemaakt, maar stipt op tijd vertrekken we richting Leeuwarden. Dit wordt de meest bijzondere reis in Saskia’s carrière, dat staat voor vertrek al vast!

station2 stationfoto’s: ANP 

Vrijdag, ergens tussen Amsterdam en Zwolle
Tijdens een schitterende spoortocht waarbij de zon ons blijft vergezellen, gaat ergens bij de Oostvaardersplassen het gerucht dat Dan Brown op weg is naar onze coupé. Hij zal voor iedereen even de tijd nemen om een boek te signeren, en alle treinreizigers mogen hem één vraag stellen. Saskia mag, als winnaar van de NS-actie, drie vragen aan de schrijver voorleggen. De zenuwen die ze in Amsterdam dacht te hebben afgeschud, spelen stiekem weer een beetje op. Zeker als de meereizende fotografen en cameramannen zich her en der in de coupé ‘verschansen’.

Gelukkig blijken die zenuwen helemaal niet nodig. Net als tijdens de lezing in Amsterdam is Dan Brown erg ontspannen. Je merkt dat hij er oprecht plezier in heeft om met zijn fans te praten. Hij signeert soms één boek, soms een hele stapel als fans al zijn eerdere titels hebben meegenomen. Geen gemakkelijke opgave met al die Nederlandse namen, maar hij maakt grapjes, is geïnteresseerd en geeft écht antwoord op de vragen.

Ruth (25), die samen met Hendrika tegenover Saskia zit, vraagt hem welke stad uit zijn boeken nu het meeste indruk heeft gemaakt. ‘Florence,’ antwoordt Dan Brown zonder aarzelen. Je ziet de fascinatie voor deze stad in zijn ogen, die meteen gaan stralen. Hij voegt er wel aan toe dat Istanbul ook nog wel trekt. Er is nog veel te ontdekken en te onthullen in deze stad, zo laat hij er mysterieus op volgen.

SONY DSC

Vrijdag, 10 minutes of fame
Dankzij Ruth kan Saskia een mooi bruggetje maken. Dan Brown mag namelijk niet alleen een boek voor haar signeren, zij heeft er ook een voor hem. Hij krijgt een exemplaar van de eerste druk (inmiddels zeldzaam gezien het feit dat er al een derde druk is verschenen) van Saskia’s De geheimen van Inferno. Dan is vereerd en vraagt meteen of Saskia dan ook haar boek voor hem wil signeren. Nu zit Saskia niet zo snel om woorden verlegen, maar ze had al dagen lopen nadenken – wat signeer je voor zo’n groot schrijver? Gelukkig was er die grote gedeelde liefde voor Florence, en werd het ‘To Dan Brown – as inspiring as Florence itself’. In ruil krijgt ze eveneens een mooi compliment:

SONY DSCDan-Brown-signeren

Nu de handtekeningen zijn uitgewisseld, mag Saskia haar drie vragen op Dan Brown afvuren. Ze vraagt hem eerst naar het Battistero, de doopkapel, in Florence. Dan Brown had donderdag namelijk verteld dat precies op die plek het idee voor Inferno ontstond. Dat wilde Saskia wel meer in detail horen. Dan Brown: ‘Ik wist al heel lang dat ik een keer zou willen schrijven over Dante en zijn Divina Commedia. Maar hoe plaats je zo’n historisch werk in het heden? In de doopkapel, starend naar het mozaïekplafond en de driekoppige duivel, wist ik het ineens. Want had Dante hier niet ook zo gestaan, net als ik, met zijn hoofd in zijn nek de duivel bestuderend? Wat als Dantes Inferno geen geschiedenis is, maar een verwijzing naar de toekomst?’ Brown vertelt dat hij driftig foto’s en aantekeningen maakte en vervolgens in zijn hotel de eerste ideeën op papier zette. Iets dat we niet moeten onderschatten: de outline van Inferno telde om precies te zijn maar liefst 105 pagina’s!

SONY DSC

Het is leuk om te zien hoe enthousiast Dan Brown over Florence is. Hij vertelt zo levendig dat we er even zijn, in de doopkapel, met de duivel boven ons hoofd. ‘Het is moeilijk om in woorden uit te drukken hoe iets eruit ziet, hoe bijzonder iets is, wat voor een indruk iets op je maakt. Dat geldt zeker ook voor Florence. Jij bent een schrijver, dus je weet hoe lastig dat kan zijn. Ik ben dan ook nog een paar keer teruggeweest om ook de kleinste details te checken, zodat het precies klopt.’

Voor de tweede vraag blijven we nog even in Florence. Saskia wil namelijk graag weten wat voor Dan Brown na de doopkapel de mooiste plek in de stad is. ‘Florence is zo indrukwekkend, er zijn zo veel mooie plekken in die stad… Ik werd vooral geïnspireerd door de Grot van Buontalenti, in de Giardino di Boboli. Al die bijzondere formaties in die grot, en die vissenkom in het plafond, geweldig! Kijk je omhoog, zie je ineens vissen zwemmen, terwijl hun schaduwen zich dankzij de zon over de grond voor je voortbewegen.’

3721251_m

Het is duidelijk dat Florence het hart van Dan Brown gestolen heeft. Maar hoe zit dat nu met Amsterdam? Waar had Dan hetzelfde gevoel als in de doopkapel in Florence? ‘Amsterdam is an amazing city,’ glundert de auteur. ‘De architectuur hier is heel anders. Eenvoudiger, enerzijds, maar zeker niet minder mooi. En de grachten… Ik wist natuurlijk wel dat Amsterdam grachten had, maar gisteren zag ik ze, tijdens een rondvaart, pas voor het eerst. Uniek, zeker op de plek waar je zeven bruggen tegelijk kunt zien!’

De grootste indruk maakte echter het Rijksmuseum, een spectaculair gebouw waar vooral de bibliotheek in de smaak viel. ‘That is a place where Robert Langdon should spend some time in…’

Bekijk deze uitspraak van Dan Brown live, in de video die ANP maakte van Saskia’s interview

2017, Amsterdam
Verbergt deze uitspraak een belofte voor de toekomst in zich? Werkt Dan Brown aan een nieuwe thriller waarin een rol is weggelegd voor het Rijksmuseum – en dus voor Amsterdam? Hij laat er zelf niets over los en aangezien hij gemiddeld zo’n vier jaar doet over een nieuw boek, zal het antwoord nog even op zich laten wachten…

P.S. Dankzij Irene Maarschall van AKO de Mare, die in dezelfde coupé als Saskia zat, hebben we een schitterend aandenken aan deze ontmoeting. Zij maakte de prachtige foto’s van Dan Brown en Saskia. Grazie mille Irene!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

8 reacties

  1. Leuk om deze bijzondere reis nog eens te beleven!
    Mooi gedaan Saskia!

    Ciao! Hanny

  2. Genieten van de bovenste plank, zou ik zeggen.

  3. Cristianne Feijen

    Heerlijk om te lezen! Door het enthousiasme waan ik me zelf ook in die coupe! De NS had geen betere winnares kunnen kiezen 🙂

  4. Geweldig Saskia! Wat een prachtige ervaring!
    En zo`n leuk artikel erover!

  5. Hi Saskia,
    Leuk om alles weer even terug te lezen!
    Groeten Ruth

  6. Hey Saskia,

    Leuk om je blog te lezen! Vind het ook zeer goed omschreven. Handig om de herrineringen weer op te frissen

  7. Hoi Saskia,
    Ook ik zat in de trein heb nog wel foto’s van jouw ontmeting met Dan Brown

  8. Leuk Ben, ik mail je zo – dan kun je wellicht wat foto’s sturen! Grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *