Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Ciao tutti bij Campinglife in Florence en in de Chianti

Afgelopen zomer was Saskia in Florence voor opnames van de Toscaanse afleveringen van het televisieprogramma Campinglife.

De eerste opnames, met René Pluijm, de kok van Campinglife, vonden plaats op de Mercato di Sant’Ambrogio. We kochten heerlijke courgettebloemen, die we volgens de oude marktvrouw moesten vullen met mozzarella en broodkruim:

René ontdekte een bijzonder soort courgette en cameraman Mark zag overal meer dan genoeg lekkers om op beeld vast te leggen:

Op zoek naar paprika’s voor bij de risotto:

Tja, tien uur ‘s ochtends en dan voor de camera trippa (pens) proeven… En net dit stukje moest dan wel vier keer over omdat René zich steeds versprak…

De visboer kwam even kijken wat die camera voor zijn deur deed en ook de slager was nieuwsgierig:

Nog maar een keer trippa bestellen:

Na de trippa is het tijd voor koffie! Van Gabriele Cortopassi, eigenaar van de Espresso Acdemy, kregen René en ik een korte workshop:

Na de koffie liet Gabriele Cortopassi ons zien hoe je melk opschuimt (daar komt meer techniek bij kijken dan je op het eerste gezicht zou zeggen) en hoe je vervolgens met deze melk de mooiste figuurtjes in de koffie maakt.

De truc is om in eerste instantie de melk van vrij hoog in het midden van het kopje te schenken, waarna je steeds dichter naar de rand toe beweegt.

Gabriele zelf toverde de mooiste hartjes, blaadjes en tulpen tevoorschijn, René maakte een mooie pacman (aldus Gabriele), maar ik moet nog een keer terug om te oefenen.

Als je overigens wil leren hoe je dit doet, zo’n mooie latte art-figuurtjes maken, Gabriele showt zijn koffiekunsten graag. Op de website van de Espresso Academy vind je alle informatie.

Na de koffie gingen we door naar het Palazzo Vecchio, waar we – met dank aan de burgemeester en de gemeente Florence – vanaf het balkon boven de David mochten filmen. René en ik bleven beneden, want voor de shoot moesten we het Piazza della Signoria oversteken:

Crewleden Mark en Frank in opperste concentratie:

De camera in beeld – let op het kleine stukje domkoepel op de achtergrond!

Zoek René en mij tussen de toeristen op het Piazza della Signoria:

Na de shoot vanaf het balkon van Palazzo Vecchio was David zelf aan de beurt. Aan de voet van Michelangelo’s meesterwerk vertelde ik René over het stuk marmer waaruit David is geschapen. Het blok marmer was namelijk al door veel andere kunstenaars afgeschreven, maar Michelangelo zag er direct een prachtig jongeman in…

’s Middags staken we de Ponte Vecchio over, naar Oltrarno, voor een bezoek aan Il Magazzino. Hier namen we een kijkje in de keuken, waar bitterballen van lampredotto worden gemaakt. Uiteraard mochten we deze lokale lekkernij proeven op het terras.

David kijkt onverstoord uit over het Piazza della Signoria, cameraploeg of niet…

René ontmoette een Florentijnse collega:

Over de Ponte Vecchio, midden op een hete augustusdag, naar de overkant van de Arno:

Een lucky shot: een vintage Vespa voor Il Magazzino:

René keek even bij de buren van Restaurant Quattro Leoni:

Een deel van de crew zocht even de schaduw op, terwijl wij in de keuken bitterballen van lampredotto (lebmaag) maakten:

De bitterballen zijn klaar en zeer smakelijk; daar toosten we op!

Of we nog een keer wilden proeven voor een tweede shoot? Geen probleem!

Nog even mooi aan komen lopen voor de camera – met nog altijd de scooter die het plaatje vervolmaakt.

Na nog een ijsje, reden we naar de camping, waar René samen met een van de jonge campinggasten een grote pan risotto maakte.

Samen met Sander schoven we aan en genoten we van de heerlijke risotto – tot René bekend maakte dat een van de ingrediënten de Florentijnse trippa was. Sander had spontaan genoeg, en ook de andere eters keken toch even heel anders naar hun bord…

Wijn inschenken voor de camera – en voor degenen met goede ogen: het enige smetje aan deze fantastische dag is de Zuid-Afrikaanse (i.p.v. Italiaanse) wijn…

René vertelde welke Florentijnse specialiteit in de risotto zit. Sander legde spontaan zijn bestek neer toen hij hoorde wat er op zijn bord lag.

Na de laatste restjes risotto te hebben verdeeld, blikten we met z’n allen terug op een bijzonder mooie dag in Florence. Een unieke ervaring, die ik lang zal koesteren.

Het resultaat van de opnames

Na bijna vijf maanden konden we dan eindelijk het resultaat zien van de opnames die hartje zomer in Florence plaatsvonden, van een vroeg bezoek aan de markt (met een portie trippa op de nuchtere maag) tot een koffieworkshop.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

7 reacties

  1. Prima optreden Saskia complimenti 🙂
    Hebben genoten .
    En wat kon de kok die trippa verkopen alsof het kaviaar is of nectar en abrozijn.
    Je zou er bijna trek in krijgen vooral die bitterballen zijn intrigerend.
    Ben benieuwd naar de reactie ,buiten beeld, van de mensen op de camping nadat ze hoorden dat ze trippa gegeten hadden. die reactie zag je nl niet echt.

    fijne Zondag
    Roberto

  2. Grazie Robert! En ik moet eerlijk bekennen dat de meeste mensen wel gewoon de andere helft van de risotto met trippa opaten, een uitzondering daargelaten. Het is echt meer het idee dan de smaak 🙂

  3. Leuk je zo in de uitzending te zien en je moest nog acteren ook want natuurlijk ken je al die zucche wel. En trippa op je nuchtere maag, je bent dapper. Natuurlijk kun je alles lekker maken, zelfs oude schoenzolen placht mijn vader te zeggen. Hoop dat je zelf ook genoten hebt van de opnamen, wij in elk geval wel.

  4. Wat een leuk optreden, echt fantastisch!
    En die bitterballen zagen er zeker lekker uit!
    Wat een ervaring!

  5. super leuk om je bij Camping Live te zien!!!

  6. Geweldig om 2 mensen te zien die ik persoonlijk enorm waardeer om de passie die ze hebben en laten zien 🙂 Complimenti!!!

  7. Leuk dat je meedeed. Ik vind het alleen wel een super commercieel programma. Het is dat ik jou eens wilde zien, maar dit is echt niet mijn programma.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *