Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De engelen van Tiepolo

‘Er waren in de schilderkunst maar zelden zulke aantrekkelijke engelen te zien geweest als die van Tiepolo,’ zo schrijft Roberto Calasso in Het roze van Tiepolo. Toch was niet van meet af aan duidelijk dat Tiepolo zijn talent in hogere sferen moest zoeken. Pas toen hij in het bisschoppelijk paleis van Udine een prachtige engel schilderde, die Sara de geboorte van Isaak komt aankondigen, werd duidelijk dat Tiepolo meer in zijn mars had dan tot dan toe werd gedacht.

‘Na een aantal pogingen in verschillende richtingen ontdekt de jonge Tiepolo bij de fresco’s voor het bisschoppelijk paleis te Udine wat hij kan: de wereld onderdompelen in een diffuse helderheid die nooit flets wordt. En hij ‘breekt los als een fanfare’, schreef Fiocco. De hoogst frivole engel die Sara de aanstaande geboorte van Isaak aankondigt, is tevens de voorbode van een hele stam – de volksstam van Tiepolo, die vanaf dat moment een paar decennia lang zal uitzwermen over de plafonds van kerken en paleizen, over schilderslinnen en koperen platen,’ zo schrijft Calasso.

Waarom er een engel – en met name die engel in Udine – nodig was om de ontplooiing van Tiepolo’s schilderkunst aan te kondigen, wordt volgens Calasso het best toegelicht door Giorgio Manganelli: ‘Tiepolo is niet alleen een schilder van engelen, maar wekt de indruk dat hij een bijgelovige fantasie heeft, klaar om bij de eerste schittering waar zijn blik in de lucht op stuit op hol te slaan. Dat kon Jupiter zijn, of een boodschapper die de in gedachten verzonken Sara vruchtbaarheid belooft: het was altijd vermomd licht, een wolk op kostbare sandalen, een wonderbaarlijk stabiele en elegante bliksemschicht.’

Dat doet Calasso concluderen dat het ‘verafgoding van het licht vermomd als menselijk wezen is. Met deze paar woorden krijgen we de elementen aangereikt die onontbeerlijk zijn om Tiepolo te benaderen: het licht, het theater (het kostuum, de vermomming).’

Een kleine greep uit Tiepolo’s engelen:

Tiepolo’s belangrijkste werken zijn vanaf 17 november samen met werken van de eveneens Noord-Italiaanse schilder Veronese verzameld in het kasteel van Udine. Maar daarover vanmiddag meer!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Goeden Morgen Saskia.
    Ik geniet telkens weer van je artikels over kunst ,Grazie.

    Het boek over Leonardo,s laatste avondmaal van Ross King heb ik inmiddels gekocht eveneens een ouder boek van hem , de Pauselijke Hemel over Michelangelo( was 15 euro omdat het al wat ouder is ! )
    Weet nog niet of de boeken in de Italie vacantie koffer gaan of om de winter door te komen.
    Een fijne dag en nogmaals dank.
    Roberto

  2. Grazie Roberto. Ik heb zo’n vermoeden dat Ross Kings boeken de koffer niet halen; eenmaal een stukje gelezen wil je niet meer stoppen en duik je letterlijk de geschiedenis is. Buon divertimento, e buona giornata!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *