Home » Italië dichtbij » Aldo Rossi – Het venster van de dichter
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Aldo Rossi – Het venster van de dichter

Bonnefanten-museum-Maastricht

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van Aldo Rossi’s ‘Museo di Maastricht’ stelt het Bonnefantenmuseum de rijke verbeeldingswereld van Aldo Rossi (1931-1997) opnieuw voor met een tentoonstelling gewijd aan een minder bekend, maar fascinerend deel van zijn oeuvre: de zogenaamde Opera Grafica. Het museum toont zijn collectie van honderd prenten van de Italiaanse architect en kunstenaar, aangevuld met tekeningen en schilderijen uit particuliere collecties. 

Aldo-Rossi-foto-Gregor-Ramaekersfoto: Gregor Ramaekers

La finestra del poeta / Het venster van de dichter
Tussen 1973 en 1997 creëerde Rossi een grafisch oeuvre waarmee een eerbiedwaardig genre, de architectuurprent, waaraan grote namen verbonden zijn als Palladio, Piranesi en Schinkel, een nieuw leven kreeg. Rossi combineerde de professionele aspecten van de architectuurvoorstelling met zijn poëtische en persoonlijke verbeeldingswereld. Zijn prenten geven een persoonlijke blik op de wereld van de architect. Ze zijn vaak zeer poëtisch, kleurrijk en humoristisch en altijd herkenbaar in een spel met visuele verbanden. Vandaar de naam van de tentoonstelling: La finestra del poeta, Het venster van de dichter.

Tijdens de tentoonstelling worden de werken chronologisch-thematisch gepresenteerd. De verschillende thema’s worden verbonden door de manier waarop Rossi de technische mogelijkheden van de grafiek wist te benutten in een bijzondere combinatie van eigenhandigheid en afstandelijkheid.

Aldo-Rossi-Het-venster-van-de-dichter-Bonnefantenmuseum-Maastricht© Aldo Rossi, Analogous Venice, 1989, collectie Bonnefantenmuseum, © Eredi Aldo Rossi
Aldo-Rossi-Het-venster-van-de-dichter-Bonnefantenmuseum-Maastricht-2© Aldo Rossi, The Goldfish, 1997, collectie Bonnefantenmuseum, © Eredi Aldo Rossi

Rossi was geen grafiekpurist, maar iemand die op zoek ging naar de mogelijkheden van verschillende technieken. Opera Grafica omvat feitelijk het hele gamma aan twintigste-eeuwse grafische technieken: ets, aquatint, houtsnede, lithografie, zeefdruk en offset. Er worden honderd prenten tentoongesteld, aangevuld met veertig tekeningen en schilderijen uit particuliere collecties. Daarnaast zijn er voorbeelden van grafiektechnische voorwerpen als drukplaten, proefdrukken e.d. te zien.

Weinig architecten hebben zó intens hun beleving van de architectuur tot onderwerp gemaakt als Aldo Rossi. Aan de basis van zijn architectonisch denken ligt de voortdurende wisselwerking van analyse en verbeelding, die zowel objectief als persoonlijk is.

Aldo-Rossi-Het-venster-van-de-dichter-Bonnefantenmuseum-Maastricht-3© Aldo Rossi, Untitled (The Window of the Poet in New York), 1994, collectie Bonnefantenmuseum, © Eredi Aldo Rossi

Meer over Aldo Rossi
Aldo Rossi (1932-1997) maakte na zijn studie aan de Università Politecnica in zijn geboortestad Milaan naam als recensent en als auteur die de autonomie van de architectuur verdedigde. Zijn L’Architettura della città (1966) geldt nog altijd als een van de belangrijke theoretische werken over architectuur van de twintigste eeuw.

Rossi doceerde aan talrijke universiteiten en hogescholen, waaronder de ETH in Zürich. In 1990 was hij de winnaar van de internationale Pritzker Price. Zijn gebouwde oeuvre omvat monumenten, wooncomplexen, scholen, theaters, begraafplaatsen, overheidsgebouwen, hotels, en musea in Italië, diverse Europese landen, Amerika en Azië. Als vormgever ontwierp hij voor Alessi en Molteni.

Hoewel Rossi bekend werd door onder andere zijn wooncomplex Gallaratese in Milaan, het kerkhof San Cataldo in Modena, het hotel Il Palazzo in Fukuoka en het Bonnefantenmuseum in Maastricht, is zijn meest aansprekende werk waarschijnlijk toch wel het tijdelijke, drijvende Teatro del Mondo (1979-1980) in Venetië, een plek waar, in Rossi’s woorden ‘de architectuur eindigt en de wereld van de verbeelding begint’.

Aldo-Rossi-Het-venster-van-de-dichter-Bonnefantenmuseum-Maastricht-4© Aldo Rossi, The Courtyard of Broni, 1987,
collectie Bonnefantenmuseum, © Eredi Aldo Rossi

Aldo Rossi. Opera Grafica
Ter ere van de tentoonstelling verschijnt ook het boek Aldo Rossi. Opera Grafica. Incisioni, litografie, serigrafie / Etchings, lithographs, silkscreens prints, met voor het eerst een compleet en grondig overzicht van de Opera Grafica. Het boek (256 pagina’s) bestaat uit vier essays, een uitgebreid gedocumenteerde catalogus van de Opera Grafica, aangevuld met een biografie en een bibliografie. Het boek wordt gepubliceerd en gedistribueerd door Silvana Editoriale in Milaan. Tijdens de opening van de tentoonstelling op donderdag 25 juni 2015 wordt het boek uitgereikt door gedeputeerde Ger Koopmans aan Vera Rossi, president Fondazione Aldo Rossi en dochter van de architect.

Als je een bezoek brengt aan het Bonnefantenmuseum, ontvang je 25% korting op het boek Aldo Rossi. Opera Grafica. Incisioni, litografie, serigrafie (geldig tot en met 15 november 2015). Geef hiervoor bij aankoop door dat je via Ciao tutti over de tentoonstelling hebt gelezen.

Aldo-Rossi-Het-venster-van-de-dichter-Bonnefantenmuseum-Maastricht-5 © Aldo Rossi, Project for a stable, 1991,
collectie Bonnefantenmuseum, © Eredi Aldo Rossi

Praktische informatie
Aldo Rossi – La finestra del poeta / Het venster van de dichter is van 26 juni tot en met 15 november 2015 te zien in het Bonnefantenmuseum Maastricht. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur (de kassa sluit een half uur eerder).

De tentoonstelling reist na Maastricht door naar de Ecole polytechnique fédérale de Lausanne en naar de GAMeC – Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo.

Op zondag 5 juli om 14.00 uur neemt Ton Quik, de conservator van de tentoonstelling, je mee in de wereld van Aldo Rossi. Elke woensdag vinden er rondleidingen plaats die verzorgd worden door de museummedewerkers, op zaterdag en zondag kun je onder begeleiding van een gids de beroemde toren beklimmen. Voor kinderen vinden er op de woensdagen en zondagen workshops plaats die in het teken staan van Aldo Rossi.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *