Home » Italiaans eten » Recepten » Tiramisù met twee soorten drank uit het kookboek Bitterzoete honing
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Tiramisù met twee soorten drank uit het kookboek Bitterzoete honing

In het kleurrijke kookboek Bitterzoete honing nodigt Letitia Clark je uit in haar huis op Sardinië. Aan de hand van haar recepten leert ze je te vertragen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie.

Verlekker je aan pecorino met walnoten en honing uit de oven, geniet van een frisse, pittige salade van bleekselderij, bloedsinaasappel of van malloreddus (de schelpvormige pasta van het eiland) met krab, saffraan en tomaat.

Alle recepten en de verhalen erachter zullen je meenemen naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit eilandparadijs. Met prachtige fotografie, kleurrijke illustraties en vrolijke anekdotes is Bitterzoete honing een vakantie, een kookboek en een gedroomde levensstijl in de zon in één.

De recepten vormen een mix van typisch Sardijnse en algemenere Italiaanse gerechten. Het gebraden speenvarken, dat op elk Sardijns dorpsfeest wordt geserveerd, ontbreekt natuurlijk niet, maar er zijn ook eenvoudiger recepten zoals in bierbeslag gefrituurde salieblaadjes en geroosterd brood met ricotta, vijgen, tijm en honing.

Je maakt gegrilde octopus met citroen-aardappelpuree, pasta met saucijzenragù, spaghetti met bottarga, ravioli met pecorino en peer, fregola met venusschelpen en venkel, risotto met sinaasappel, saffraan en mascarpone, ijskoude granita (onder meer van watermeloen en van Campari), stroperige likeurtjes, dolcissimo taarten en cakes…

Met jullie delen we het recept van een klassiek toetje, maar dan nét even anders: tiramisù met twee soorten drank.

Letizia: ‘Goed klaargemaakt is dit een van de lekkerste Italiaanse gerechten die er bestaan. Laat je dus niet afschrikken door matige tiramisù-ervaringen. Dit recept is beslist fool proof en ik heb het al heel wat Italianen voorgezet, die het uitgeroepen hebben tot de beste versie die ze ooit geproefd hebben.

Letterlijk vertaald betekent tiramisù ‘trek me omhoog’; een opkikkertje dus. Het is dan ook niet alleen lekker als dessert: het is perfect als ontbijt na een zware nacht, omdat de drank en de koffie zowel tegen een kater helpen als de benodigde cafeïne leveren. Eigenlijk is er geen moment van de dag waarop dit gerecht niet welkom is.

In plaats van individuele porties maak ik zelf liever tiramisu in een grote schaal, zodat iedereen er lekker grote lepels vol van kan opscheppen.

Ingrediënten (voor vier snoeperds of zes asceten): 3 eieren, gesplitst | 100 gram fijne kristalsuiker | 500 gram mascarpone | 200 ml sterke espresso | 80 ml marsala | 1,5 eetlepel cognac | 20-24 lange vingers (savoiardi) | 5 eetlepels cacao, voor het bestuiven

Klop in een kom de eidooiers en suiker met een elektrische mixer (of een handmixer) tot ze dik, bleek en schuimig zijn. Spatel de mascarpone er handmatig door tot hij volledig opgenomen is. Klop in een kleine kom de koffie, marsala en cognac door elkaar.

Klop de eiwitten tot zachte, romige pieken, dus niet zo stijf dat ze droog worden. Spatel ze heel voorzichtig door het mascarponemengsel, zodat er zo min mogelijk lucht verloren gaat.

Doop de helft van de lange vingers in de koffie: kort, maar wel zodanig dat ze volledig kopje-onder gaan. Ze mogen niet krokant meer zijn en evenmin doorweekt, maar iets daartussenin. Ik doop, wacht een seconde, keer ze en wacht weer een seconde en haal ze er dan uit. (Het loont om dit precies te doen, want niemand wil een drijfnatte tiramisu.) Schik de lange vingers op de bodem van een serveerschaal.

Schep de helft van het mascarponemengsel over deze koekjeslaag en strijk het gelijkmatig uit. Maak weer een vochtige koekjeslaag en eindig met een tweede mascarponelaag erbovenop. Bestrooi met de cacao en laat de tiramisù ten minste twee uur opstijven in de koelkast. Als je wilt kun je vlak voor het serveren nog wat cacao toevoegen, maar ik vind het zelf lekkerder als de cacao een beetje in de room gesmolten is.’

Nog veel meer lekkers vind je in

Bitterzoete honing | Letizia Clark | ISBN 9789059563735 | € 32,- | Fontaine Uitgevers | bestel Bitterzoete honing via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *