Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Zachte pistachenoga met rozenwater

Volgens de inwoners van Cremona werd er in hun stad voor het eerst torrone, Italiaanse noga, gemaakt. Het lekkers zou deel uit hebben gemaakt van een bruidsbanket, zo staat in een document van 25 oktober 1441. Dat wordt nog elk jaar gevierd, met een nabootsing van het huwelijksbanket met tafels vol noga. Wij nemen alvast een voorproefje!

9789021554716_zoete_lekkernijen

Gaitri Pagrach-Chandra, auteur van het zeer succesvolle Nederlands bakboek, neemt je mee in de wereld van zoete lekkernijen.  Na het enorme succes van Het Nederlands bakboek (Kookboek van het Jaar 2012), betreedt Gaitri nu ook internationale gronden. Ze beschrijft met charme en precisie de lekkerste recepten voor zoetigheid voor thuis. Ook Italië komt aan bod in dit boek vol lekker zoet – en wij mogen jullie daarvan mee laten proeven met dit heerlijke recept voor noga:

‘De Engelssprekende wereld noemt deze mediterrane lekkernij bij de Franse naam, nougat. Italianen zeggen torrone, terwijl de Spanjaarden het over turrón hebben. Noten zijn de smaakmaker in noga en er worden diverse soorten gebruikt, zoals amandelen, pistache- en hazelnoten, maar bijna nooit walnoten.

Je hebt een heavy-duty mixer nodig, want er moet flink worden geklopt, deels terwijl de siroop kookt. Het mengsel wordt stijf en kleverig en een minder krachtige motor zou dit misschien niet aankunnen. Laat de noga indien mogelijk 24 uur opstijven, zodat de smaken zich kunnen mengen en er een stevigere textuur ontstaat.

noga-pistache

Voor 1 grote plak pistachenoga met rozenwater heb je nodig: 1 eiwit, 200 gram fijne kristalsuiker, 75 gram vloeibare honing, 50 gram blanke stroop, 50 ml water, 1,5 theelepel rozenwater of 1 theelepel oranjebloesemwater of 0,5 theelepel vanille-extract, 125 gram pistachenoten (licht geroosterd) en 125 gram ongepelde amandelen (eveneens licht geroosterd).

De noga is heel kleverig, dus bekleed de vorm waar je de noga in maakt eerst met op maat geknipte ouwel. In plaats van ouwel kun je ook bakpapier gebruiken.

Klop het eiwit in een heavy-duty mixer stijf. Een enkel eiwit kan in grotere mengkommen een probleem zijn. Klop het dan eerst met de hand schuimig om het meer volume te geven, zodat de mixer het beter aankan.

Doe de suiker, honing, blanke stroop en het water in een middelgrote pan met dikke bodem en roer alles op laag vuur door tot de suiker volledig is opgelost. Bevestig een suikerthermometer aan de pan, zet het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook. Laat het zonder roeren koken tot het een temperatuur van 125°C heeft. Dit duurt vanaf het moment dat het aan de kook komt ongeveer 5 minuten.

Verwijder de thermometer en schenk een derde van de siroop in een gelijkmatig stroompje bij het eiwit, terwijl de motor van de mixer met lage tot matige snelheid draait. Schenk niet direct op de garde. Laat de mixer draaien. Bevestig de suikerthermometer weer aan de pan met het suikermengsel en laat het koken tot het een temperatuur van 147-148°C (bijna kraakstadium) bereikt. Verwijder de thermometer en schenk de siroop in een gelijkmatig stroompje bij het eiwitmengsel. Schenk ook nu weer niet direct op de garde. Verhoog als alle siroop is toegevoegd de snelheid tot matig-hoog en klop 8 minuten. Zet de motor af en voeg de vloeibare smaakstof toe. Klop nog 1 minuut.

Schep de noten erdoor en schep het nogamengsel dan met een plastic schraper in een vorm. Het is kleverig, dus schraap het met een mes van de schraper. Maak de noga dan zo plat mogelijk, dek het af met ouwel en druk het tot een blok dat overal even dik is. Laat de noga 4-6 uur staan. Doe hem dan in een luchtdicht afgesloten trommel en bewaar hem maximaal 10 dagen bij kamertemperatuur. Snijd in blokjes of repen.’

9789021554716_zoete_lekkernijen

Zoete lekkernijen | Gaitri Pagrach-Chandra | ISBN 9789021554716 | Kosmos Uitgevers | bestel Zoete lekkernijen via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *