Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Courgettesoep van Jamie Oliver

Het koken van lekkere, voedzame maaltijden die niet duur zijn, dat willen we toch allemaal? In het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Bespaar met Jamie, schotelt de beroemde Engelse topkok je 120 lekkere low-budget recepten voor.

Bespaar-met-Jamie

Jamie leert je om slim in te kopen, het meeste uit je ingrediënten te halen, tijd te besparen en minder voedsel te verspillen. Zo kun je ook met een klein budget lekker en gezond koken – zonder in te leveren op goede smaak!

Het resultaat is allesbehalve zuinig: vrolijke gerechten vol kleur en bomvol smaak – comfort food waar je blij van wordt. Bovendien: de meeste gerechten uit Bespaar met Jamie zijn goedkoper dan welke afhaalmaaltijd dan ook. ‘Wat dit boek zo bijzonder maakt, is dat het je leert mensen goed gevoed, blij, voldaan en gezond te houden, zonder het kostenplaatje uit het oog te verliezen,’ aldus Jamie Oliver him self.

Wij maken vandaag Jamies pappa al zucchini, courgette-broodsoep:

courgettesoep-Jamie-Oliver© 2013 Jamie Oliver Limited, foto: David Loftus

‘Deze waanzinnige soep is gebaseerd op de Italiaanse klassieker pappa al pomodoro (tomaten- broodsoep). Het is een principe dat je op diverse groenten kunt toepassen, omdat het een kwestie is van heel langzaam op laag vuur stoven om de intense zoete smaak van de groente los te laten komen, en brood toevoegen om de soep te binden. Ik heb in dit geval courgette gebruikt – erg lekker als het er het seizoen voor is – maar het kan ook heel goed met venkel, erwten, prei of asperges.’

Voor vier personen heb je nodig: 2 uien, 2 tenen knoflook, 4 courgettes, 1 groentebouillonblokje, een half ciabattabrood of oudbakken brood, olijfolie,een half bosje verse munt (fijngehakt).

Pel de uien en knoflook, en snijd ze in dunne plakjes. Maak de courgettes schoon, snijd ze in de lengte doormidden, schep er de zachte kern uit en snijd ze in plakjes. Zet de uitjes, knoflook en courgette in een grote pan met een scheut olijfolie op matig-laag vuur. Laat ze terwijl je af en toe roert ongeveer anderhalf uur zachtjes pruttelen, en giet er gaandeweg eventueel een extra scheutje water bij – als je de courgette en ui echt heel rustig laat inkoken, karamelliseren en zacht worden, betaalt zich dat terug in de smaak.

Kruimel er na anderhalf uur het bouillonblokje bij en scheur het brood in vrij grove stukjes in de pan. Giet er één liter kokend water bij, breng de soep aan de kook en laat hem nog tien minuten pruttelen tot hij heerlijk dik is. Voeg naar smaak peper en zout toe, sprenkel er een flinke scheut extra vierge olijfolie over en roer er ten slotte de fijngehakte muntblaadjes door. Verdeel de soep over vier kommen en ga aan tafel. Buon appetito!

Tip van Jamie
Als je kleine of middelgrote courgettes gekocht hebt, of als ze uit eigen tuin komen, zijn ze meestal niet zacht van binnen en hoef je de kern er dus niet uit te scheppen. Als je ze zelf kweekt krijg je de fantastische bloemen er bovendien gratis bij. Erg kleurrijk en lekker om er op het eind bij te snipperen.

Alle andere 119 recepten vind je in

Bespaar-met-Jamie

Bespaar met Jamie | Jamie Oliver | fotografie: David Loftus | ISBN 9789021555225 | € 29,99 | uitgeverij Kosmos | bestel Bespaar met Jamie via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *