Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Lasagne met pompoen en venkel uit Veg! – formidabel vegetarisch kookboek

Soms krijg je een kookboek in handen waarvan je letterlijk geen genoeg krijgt. Je leest ’s ochtends bij het ontbijt alvast wat recepten om iets lekkers voor die avond uit te kiezen, en neemt het ’s avonds weer mee naar bed om even heerlijk weg te dromen bij prachtige foto’s van gerechten en recepten waarvan het water je – ook laat op de avond – in de mond loopt.

Zo’n kookboek is Veg!, waarin zoals de naam al doet vermoeden, groenten de hoofdrol spelen. De achterliggende gedachte van de maker van dit boek, Hugh Fearnley-Whittingstall, is heel duidelijk: we moeten meer groente eten. Veel meer groente. Gelukkig is dat met alle verzamelde recepten (samen goed voor 416 pagina’s!) geen enkel probleem. Het enige dat misschien een beetje lastig is, is kiezen welke groente en welk recept je gaat kiezen.

Voor vandaag liet ik me leiden door Hughs inleiding bij de lasagne met pompoen en venkel. ‘Er zijn eindeloos veel variaties op vegetarische lasagne en vele hiervan zijn teleurstellend, omdat ze te zwaar leunen op peulvruchten en tomatensaus. Ik vind dit ongewone recept erg speciaal, echt troostrijk eten en net wat je nodig hebt op een koude herfstavond. Aardse smaken, veel romige bechamelsaus en een flinke dosis kaas.’

Dat smaakt alvast naar meer, dus aan de slag! Voor zes personen heb je nodig:

1 kilo pompoen
6 eetlepels koolzaad- of olijfolie plus wat extra voor eroverheen
1 dik teentje knoflook, fijngesneden
paar takjes tijm, alleen de blaadjes, fijngesneden
750 gram venkel (3 grote knollen)
150 gram blauwe kaas of geitenkaas, verkruimeld
125 gram lasagnebladeren (vers is het beste, maar gedroogd kan ook)
20 gram Parmezaanse kaas of een andere harde kaas met volle smaak, geraspt
zeezout en versgemalen zwarte peper

voor de bechamelsaus:
1 liter volle melk
1 laurierblad
1 ui, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, grof gesneden
paar zwarte peperkorrels
50 gram ongezouten boter
50 gram bloem
2 theelepels dijonmosterd

Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 4). Begin met de bechamelsaus. Verhit de melk met het laurierblad, de ui, bleekselderij en peperkorrels tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en laat de smaken intrekken.

Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in blokjes van 2 centimeter. Doe samen met 4 eetlepels olie in een braadslede, breng op smaak met zout en peper, roer door en zet 30 minuten in de oven, of tot de pompoen gaar is.

Haal uit de oven, roer de knoflook en tijm erdoor en zet weg. Verwijder het harde buitenste blad van de venkel en snijd verder in plakken van 5 mm dik. Verhit nog 2 eetlepels olie op middelhoog vuur in een grote koekenpan. Voeg de stukjes venkel toe en bak 10–15 minuten, of tot ze gaar zijn. Zet weg.

Warm de melk zachtjes weer op en zeef deze. Verhit de boter op middelhoog vuur in een grote pan. Roer de bloem erdoor en laat deze roux een paar minuten zacht bakken. Haal van het vuur, voeg ongeveer een kwart van de hete melk toe en roer met een garde tot er geen klontjes meer in zitten.

Herhaal met de rest van de melk, die je in twee of drie gedeelten toevoegt, tot je een gladde saus hebt. Zet weer op het vuur en laat, bijna constant roerend, een paar minuten zacht koken tot de saus dikker wordt. Roer de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel een derde van de saus over de bodem van een ovenschaal van ongeveer 28 x 22 cm. Leg hier de helft van de lasagnebladen op en verdeel hier de pompoen over. Schep hier nogmaals een derde van de saus overheen. Voeg nog een laag lasagne toe en de venkel. Verdeel de verkruimelde kaas over de venkel en lepel de rest van de saus erover.

Strooi de geraspte kaas eroverheen en besprenkel met olie. Zet 30 minuten in de oven tot de bovenkant goudkleurig is. Meteen opdienen met erwtjes of een groene salade.

Wie niet zo’n venkel- of pompoenliefhebber is: High vervolgt zijn groentepad in Veg! met lasagne met boerenkool en paddenstoelen. En dan zijn we pas op pagina 35…

Geniet van al die overheerlijke recepten met groente in de hoofdrol, en van het heerlijke geheel dat Veg! geworden is!

Veg! | Hugh Fearnley-Whittingstall | vertaald door Roselle de Jong | ISBN 9789023013655 | € 27,99 | uitgeverij Becht | bestel Veg! via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *