Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaans reismozaïek van Hella S. Haasse

In de zomer van 1952 reisde de vorig jaar overleden Hella S. Haasse samen met haar man door Italië. De indrukken die zij tijdens haar rondreis langs onder andere Rome, Florence, Siena en San Gimignano opdeed,verbindt zij in haar Italiaanse impressies op aanstekelijke wijze met de Italiaanse geschiedenis. Ze schrijft over de hoogtijdagen van de renaissance, over Leonardo da Vinci, bezoekt het armoedige landhuisje waar Machiavelli woonde en eindigt haar reis in Umbrië.

Een fragment:

‘Tenslotte een beeld dat mij lang zal bij blijven. Ergens in het Umbrische bergland, een steile weide, bezaaid met oppers hooi. Een daarvan schijnt te leven, te bewegen, langzaam voort te kruipen tegen de helling op, in de richting van de boerderij boven op de heuvel.

Turend naar die wandelende hooischelf onderscheid ik nu de benen van een mens onder de meer dan manshoge wijd naar alle kanten uipuilende halmenmassa. Voetje voor voetje torst hij zijn last, één, twee meter verder langs de met stoppels bedekte steilte, dan wankelt hij, de hooiberg op zijn rug kantelt, hij zakt op zijn knieën in een vergeefse poging de vracht in evenwicht te houden.

Hij wist zich het zweet van het voorhoofd, terwijl hij diep ademend, tijdelijk uitgeput, geknield ligt voor de hem ontgleden opper. Dan snoert hij het touw vaster aan dat de hooimassa samenhoudt, en nu begint een moeizame strijd tussen de man en zijn last. Over zijn hoofd heen het hooi op zijn schouders tillen, onmogelijk. Ruggelings het hooi opduwen tot hij het op zijn nek kan laten balanceren, evenmin uitvoerbaar. In elkaar gedoken, als een dier op handen en voeten, kruipt hij onder de halmen, daarna tracht hij overeind te komen.

Het mislukt, twee-, driemaal, dan staat hij plotseling rechtop, ik zie hoe hij zijn voeten kromt om houvast te krijgen in de droge ruwe grond. De hooischelf beweegt zich weer omhoog, een paar meter gaat het goed, maar dan struikelt de door halmen verblinde over een steen, een aardkluit, het hooi stort neer tegen de helling, en het spel kan opnieuw beginnen.

Op die steile heuvelflank is geen pad aan te leggen breed genoeg voor een kar, een paard. Wil de boer zijn hooi boven hebben, dan moet hij het zelf halen, stap voor stap, een lange marteling van vallen en opstaan. Hij doet het, geduldig en volhardend, met de kalmte van een mens die deze inspanning als iets vanzelfsprekends heeft aanvaard.

Voor wij door de bocht van de weg gaan, zie ik hem het kleine plateau voor zijn hoeve bereiken. Hij gooit het hooi neer op de plek waar hij vermoedelijk later een van die torenvormige schelven zal gaan bouwen. Zonder aarzeling daalt hij weer naar beneden om een nieuwe vracht te halen.’

Lees alle andere Italiaanse impressies van Hella S. Haasse in

Klein reismozaïek – Italiaanse impressies | Hella S. Haasse | ISBN 9789021443058 | € 6,50 | Querido | bestel Klein reismozaïek – Italiaanse impressies via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *