Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur uit het kookboek Moors

Met het prachtig vormgegeven kookboek Moors van Ben Tish ontdek je het beste van twee werelden: de lekkerste mediterrane gerechten met Arabische (Moorse) invloeden: kruidig en fris, met spectaculaire smaaksensaties die eenvoudig te realiseren zijn. Wij delen alvast een voorproefje, met het recept voor pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur.

Ben Tish heeft zich meer dan tien jaar verdiept in de culinaire gewoontes en tradities van Spanje en Italië. Hij raakte met name gefascineerd door die gebieden waar er nog veel Moorse invloeden te vinden zijn. Het kookboek Moors is de heerlijke weerslag van zijn onderzoek naar de culinaire veranderingen die plaatsvonden na de islamitische verovering van het Iberisch Schiereiland, Zuid-Italië en Sicilië.

Met deze veroveringen kwamen er exotische specerijen, vruchten, groentes en noten. De Moren combineerden de zondoorstoofde keukens van Noord-Afrika en het Midden-Oosten met plaatselijke ingrediënten en schiepen op die manier gerechten met assertieve smaken.

Ben: ‘Die versmelting van keukens en culturen moet een heerlijke, opwindende ervaring zijn geweest. Toen het stof neerdaalde, hadden joodse en christelijke gerechten islamitische invloeden geabsorbeerd. Ze werden daarbij verfijnd en opnieuw gedefinieerd. Simpele, rustieke happen werden algauw luxe creaties.

Ik heb dit boek in hoofdstukken verdeeld op basis van de manier waarop ik zelf graag kook. Je vindt hoofdstukken met kraakverse, lichte, verfrissende gerechten; met traag gegaarde gerechten die een hele dag opstaan en het huis met hun verleidelijke, oosterse geuren vullen; verrukkelijke gerechten van de barbecue en grill met smaken en specerijen die op de islamitische keuken geïnspireerd zijn; zoetzure gerechten omdat ik die zo lekker vind; ontbijten brunchgerechten met nieuwe ideeën voor een goed begin van je dag; plus een kort hoofdstuk met smakelijke drankjes die de alcohol niet schuwen.’

Pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur

Ben gebruikt voor dit gerecht de grasgroene Iraanse pistachenoten, maar wij kiezen natuurlijk voor Siciliaanse pistachenootjes, afkomstig uit het plaatsje Bronte, om er een op en top Siciliaanse taart van te maken.

foto’s: Kris Kirkham

Ingrediënten (voor 8-10 personen): 220 gram bloem, gezeefd, plus iets extra voor het aanrecht | mespunt zout | 10 kardemompeulen (alleen de pitjes), fijngewreven in een vijzel | 140 gram ongezouten boter, in blokjes | één dooier van een scharrelei | evt. geitenyoghurt voor bij het opdienen | voor de vulling: 280 gram pistachenoten | 180 gram blanke amandelen | 240 gram fijne kristalsuiker | een vierde theelepel fijngewreven kardemomzaadjes (uit een peul) | 125 ml vers sinaasappelsap | vijf dooiers van scharreleieren | geraspte schil van één sinaasappel | 20 ml sinaasappellikeur

Maak eerst het deeg. Doe hiervoor de bloem, het zout en de fijngewreven kardemomzaadjes in een keukenmachine en zet even aan. Voeg met draaiende motor beetje bij beetje de boter toe en draai er pulserend een grove massa van. Voeg de dooier toe. Doe het mengsel in een kom en kneed er in een paar minuten een deeg van. Wikkel in plasticfolie en leg een uurtje in de koelkast.

Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit en bekleed daarmee een ronde springvorm van vierentwintig centimeter doorsnee. Prik het met een vork in en zet het een uurtje in de diepvries.

Verhit de oven tot 180 °C. Leg een stuk bakpapier in de taartbodem en vul hem met bakbonen. Bak het deeg twintig tot vijfentwintig minuten blind of tot het gaar en licht goudbruin is. Haal het papier en de bonen eruit en laat de bodem afkoelen. Schakel de oven niet uit.

Maak dan de vulling. Doe de noten, suiker en kardemom in een keukenmachine en pureer ze. Voeg met draaiende motor beetje bij beetje het sinaasappelsap toe; er moet een gladde pasta ontstaan. Doe er vier dooiers en de sinaasappelschil bij en zet de machine nog een paar minuten aan. Roer er dan de likeur door.

Verdeel de vulling over de taartbodem. Bak de taart vijftien minuten of tot de bovenkant net stevig is. Klop de laatste dooier los en bestrijk er het oppervlak mee. Bak nog eens tien minuten; de taart moet glanzen. Laat hem minstens een uur afkoelen, snijd hem aan en geef elk stuk met een schep romige geitenyoghurt.

Nog veel meer recepten met Moorse invloeden vind je in

Moors | Ben Tish | foto’s: Kris Kirkham| ISBN 9789021572482 | € 29,99 | Kosmos Uitgevers | bestel Moors via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Wat een heerlijke taart is dit zeg, leuk ook om met Kerst te maken! Wie weet stroop ik er de mouwen voor op 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *