Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rifugio Lanzagallo – een heerlijke ‘schuilplaats’ op Sicilië

Lieve van Insolita neemt ons mee naar Modica, een van de barokke pareltjes in het zuidoosten van Sicilië. Op uitnodiging van gastvrouw Daniela logeert ze bij Rifugio Lanzagallo, een ‘schuilplaats’ met een bijzondere ziel.

Lieve: ‘De begroeting van Daniela en haar partner Istvan is allerhartelijkst, eentje van de soort waarbij het lijkt of je elkaar al jaren kent. Ze troont me mee naar binnen, naar de prachtige centrale leefruimte van de oude masseria, waar een foto van haar Siciliaanse moeder, een vrijgevochten maar toch typisch Siciliaanse vrouw, een prominente plek inneemt.

Daniela is zichtbaar trots op haar Siciliaanse roots. Samen met haar lange verblijf op Sardinië en een aantal jaren in Brussel maken deze wortels haar tot een gepassioneerde architecte én een warme gastvrouw, thuis in vele culturen maar met een grote bewondering voor de cultuur en de tradities van het platteland in de Val di Noto. Hier is ze thuis, hier laat ze haar gasten thuiskomen.

Daniela’s Rifugio Lanzagallo ligt in een prachtig bucolisch landschap, met kronkelende wegen te midden van weilanden en velden. De wegen worden begrensd door de typische lage stenen muurtjes van pietra modicana, dezelfde zandgele steen die je ook terugvindt in de gebouwen van de rifugio.

In de verte schittert de diepblauwe zee. De plek is geraffineerd maar tegelijk eenvoudig en puur. Op het rotsachtig terrein rondom de rifugio vind je een weelderige vegetatie van johannesbroodbomen, agaven en eeuwenoude olijfbomen.

Rifugio Lanzagallo is een droom die tot leven is gekomen, een rifugio – schuilplaats- in de meest positieve zin van het woord, een plek om tot rust en tot jezelf te komen. Als architecte heeft Daniela deze oude masseria gerenoveerd in een heel pure en esthetisch verantwoorde stijl die we kunnen omschrijven als industrial chic, die zeker beïnvloed is door haar verblijf in Brussel.

Er zijn drie ruime verblijven, die plaats bieden aan twee tot vier personen. Elk verblijf draagt een naam die verwijst naar de oude functies van de masseria: Centrale (het gemeenschappelijke gedeelte), La Cisterna (het waterbekken) en L’Edicola (de kleine tempel).

Ze zijn allemaal stijlvol en comfortabel ingericht, met zwart-witte accenten die schitterend contrasteren met de zachtgele muren in pietra modicana. De meubels (maar ook de details zoals het bedlinnen en de badproducten) zijn met zorg uitgekozen door Daniela zelf. Achter de masseria ligt een prachtig zwembad met zicht op het omliggende landschap.

Elke ochtend serveert Daniela een verrassend ontbijt gebaseerd op lokale producten van buren en vrienden: verse ricotta en yoghurt van de buurman, met honing en pistachenoten van Bronte, lokale kazen, een heerlijke zelfgemaakte fruitsalade, brood naar traditioneel recept van een bevriende bakker uit Modica…

Uiteraard houdt ze rekening met voedselintoleranties en dieetvoorkeuren van haar gasten. Als gastvrouw is ze tijdens het ontbijt bovendien een bron van tips voor uitstapjes en bezoeken, altijd op haar innemende en guitige manier.

De rifugio is een plaats om tot rust te komen, een plaats voor ontmoetingen ook. Zo bevind ik me in het uiteenlopende maar interessante gezelschap van een bevlogen cineast, een actrice en een Europese ambtenaar. Samen met Daniela en Istvan leidt dit tot lange avonden aan tafel met levendige discussies over de Siciliaanse keuken, Europese, Italiaanse en Belgische politiek en andere zaken, natuurlijk in gezelschap van een heerlijk glas Siciliaanse wijn.

De omgeving van Rifugio Lanzagallo telt veel bezienswaardigheden, zowel op cultureel gebied als wat betreft natuurschoon. Denk maar aan de stadjes van de Val di Noto, die stuk voor stuk op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken: Modica, Ragusa Ibla en Noto, maar ook het kleine en minder bekende Scicli.

Ook het prachtige natuurreservaat met specifieke fauna en flora rond de Tonnara di Vendicari nodigt zeker uit voor een mooie daguitstap.

Bij Rifugio Lanzagallo verblijf je niet als je op zoek bent naar extreme luxe en hotelcomfort. Het is echter de perfecte plek wanneer je de pure eenvoud en weerbarstigheid van het land waardeert, evenals menselijke contact en poëzie van deze plek.

In de toekomst wil Daniela graag workshops organiseren rond tango ( een andere passie van haar), poëzie & literatuur (de rifugio ligt immers in de streek waar de boeken van de onlangs overleden auteur Andrea Camilleri zich afspelen) en yoga.’

Logeren bij Rifugio Lanzagallo? Een verblijf reserveer je via de website van Insolita, waar je meer Italiaanse accommodaties vindt die allemaal persoonlijk door Lieve en haar collega Cosimo zijn geselecteerd.

Bovendien voorzien ze je als doorgewinterde Italiëliefhebbers graag van veel informatie en advies. Je kunt hun volledig aanbod bekijken op www.insolita.be.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *