Home » Italiaans eten » Recepten » Met Jamie Oliver naar Venetië
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Met Jamie Oliver naar Venetië

Het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Jamies reizen, is een verzamelwerk van de beste gerechten uit zes fantastische landen op slechts een steenworp afstand van Nederland. Elk hoofdstuk richt zich op een ander land: Frankrijk, Griekenland, Spanje, Marokko, Zweden en natuurlijk Italië. Klassieke recepten, zoals tajines uit Marokko, flamboyante paella van Spanje, troostende risotto uit Italië en de pittige verse smaken van een klassiek Griekse salade, staan naast recepten die Jamie onderweg tegenkwam op marktjes, in barretjes en aan tafel bij mensen thuis.

In elk land staat een stad centraal. Zo bezoekt Jamie in Italië Venetië, waar hij een culinaire ontdekkingsreis maakt langs de lekkerste ingrediënten en inspirerende recepten. Het boek is zo veel meer dan een kookboek. Het is ook een uitnodiging om zelf deze plaatsen te bezoeken en de rijkdom aan smaken en eten te ontdekken.

Lees en reis mee met Jamie naar La Serenissima:

‘Hoewel bijna iedereen Venetië kent van James Bond – The Italian Job – of van schilderijen, is de aanblik van al dat water en de ontelbare bootje iets waar je nooit op voorbereid bent. Het is een bestemming waar de rest van de wereld terecht al eeuwenlang door gefascineerd is, omdat een lagune aan de Adriatische kust wel de laatste plek is waar je een dergelijke stad zou verwachten. Maar daar ligt hij dan. Nog altijd op dezelfde houten palen waarop de stad honderden jaren geleden gebouwd is.

De stad werd in de vijfde eeuw gesticht door mensen die op de vlucht waren voor Barbaarse invasies op het vasteland. Na een tijdje kwam iemand op het lumineuze idee om houten palen in de bedding van de lagune te slaan en die als fundering te gebruiken. Hoe ze op het idee kwamen en het uiteindelijk ook voor elkaar kregen, is mij een raadsel, maar ze slaagden er wonderwel in. Het is echt ongelofelijk als je ziet welke architectonische hoogstandjes deze bouwstijl uiteindelijk heeft opgeleverd. […]

Als ik de Venetiaanse keuken zou moeten samenvatten, zou ik zeggen dat het een keuken van contrasten is. Aan de ene kant heb je de zeer luxueuze keukens van de rijken: gerechten vol exotische specerijen uit verre landen, prachtige wijnen, waanzinnig wild uit de moeraslanden en een overvloed aan zeebanket uit de wateren rond de stad. De gerechten hebben onmiskenbaar een extravagante elegantie. Inktvisinkt, dat door Venetianen gebruikt wordt om pasta en risotto mee te kleuren, is daar een goed voorbeeld van. Het is gitzwart en je kunt je haast niet voorstellen dat een zo donkere substantie zo ontzettend lekker kan zijn, maar het is echt zo.

Vanzelfsprekend staat tegenover dergelijke luxe de eenvoudige, eerlijke en ongekunstelde keuken van het volk. Venetië ging door een diep dal toen het de status van supermacht definitief kwijt was en zelfs de adel genoegen moest nemen met de cucina povera, de armeluiskeuken. Maar zoals de meeste fijnproevers je kunnen vertellen is een dergelijke stijl van koken minstens even spannend als – zo niet spannender dan – al die chique happen.

Een van de beste voorbeelden daarvan is risotto, misschien wel het beroemdste Venetiaanse gerecht. Dankzij de vele rijstvelden in de Veneto was risottorijst er ruim voorhanden en spotgoedkoop. Risotto is altijd al een van mijn favoriete gerechten geweest, dus een paar dagen in de stad verblijven die wereldberoemd is vanwege dit smeuïge, hartverwarmende gerecht, was voor mij als een droom die werkelijkheid werd. Een van de hoogtepunten was dat ik risotto heb mogen maken met de absolute grootmeester van de korrel, Signor Ruggero, die algemeen bekendstaat als de beste risottochef van heel Italië, om niet te zeggen van de hele wereld…’

Uiteraard deelt Jamie de risottorecepten die hij uitprobeerde met zijn lezers. Hij geeft het recept voor de ‘gewone’ risotto bianco, maar ook voor risotto met artisjok, risotto met tomaat en basilicum, en risotto met doperwtjes en kruiden.

Ook andere beroemde Venetiaanse gerechten als carpaccio, minestrone, visstoof en spaghetti alle vongole ontbreken niet in Jamies kookboek. Zoetekauwen komen volop aan hun trekken met de volgens Jamie beste tiramisù en uiteraard ontbreekt ook de bekendste cocktail uit Venetië, de Bellini, niet!

Een culinaire reis naar Venetië was nog nooit zo binnen handbereik; binnen een paar uur tover je je keuken om tot de keuken van een Venetiaans palazzo waar de lekkerste geuren uit opstijgen. Buon viaggio e buon appetito!

Jamies reizen | Jamie Oliver | ISBN 9789021550008 | € 29,95 | uitgeverij Kosmos

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *