Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Blozende spaghetti alle vongole uit Jamie’s Comfort Food

Afgelopen week verscheen het nieuwe kookboek Jamie’s Comfort Foodmet Jamies allerlekkerste, nieuwe en spannende recepten waarvan je meteen een enorme glimlach krijgt.

Jamie-Oliver-Comfort-Food

Jamie’s Comfort Food gaat over nostalgie, tradities en favorieten uit je kindertijd. Over koken als ritueel en over gerechten die je een oppepper geven als dat nodig is. Ruim vierhonderd pagina’s vol heerlijke recepten, waaronder de blozende spaghetti alle vongole waarvoor we meteen de keuken indoken.

Blozende spaghetti alle vongole

‘Spaghetti alle vongole is in de hele wereld geliefd. Het is een heel eenvoudige pasta met schelpjes, maar als je het goed klaarmaakt is het overheerlijk, behoorlijk chic en vrijwel altijd een succes.

Ik heb een subtiele variatie op het klassieke recept bedacht door er verse tomaten en zongedroogdetomatenpuree bij te doen, en rosé in plaats van witte wijn te gebruiken. Dat levert een prachtig blozende schotel op, maar je kunt natuurlijk ook de klassieke ingrediënten gebruiken – beide even briljant.

vongole

Het geheim van een goede spaghetti alle vongole is dat je alle ingrediënten van tevoren klaar zet, omdat het gerecht letterlijk binnen een paar minuten gemaakt is. We willen precies goed gekookte pasta en perfect gekruide, net geopende schelpjes – het klinkt eenvoudig, maar je moet wel geconcentreerd te werk gaan.

Hoe maak je Jamies spaghetti alle vongole?

Voor twee personen heb je nodig: 2 tenen knoflook | 8 rijpe kerstomaatjes | een halve gedroogde rode peper | een half bosje verse bladpeterselie (15 gram) | 160 gram spaghetti | olijfolie | 2 eetlepels zongedroogdetomatenpuree | 300 gram vongole of kokkels, gewassen en ontbaard | 1 glas Venetiaanse Pinot Grigio rosé | extra vergine olijfolie

blozende-spaghetti-con-vongole-Jamie-Oliver-comfort-food

Begin dus met het pellen en in dunne plakjes snijden van de knoflook, snijd de tomaten in kwarten, breek de gedroogde rode peper en schud er de zaadjes uit (je moet zelf even bepalen hoe heet het pepertje is – ze zijn allemaal anders). Snijd de peterseliesteeltjes heel fijn en de blaadjes wat grover, en zet ze opzij voor later.

Kook de spaghetti in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet ongeveer 5 minuten voordat de pasta klaar is een grote koekenpan op hoog vuur. Doe er na 2 minuten een flinke scheut olijfolie in, kort daarna gevolgd door de  knoflook, de tomaatjes, de Spaanse peper, de peterseliesteeltjes en de zongedroogdetomatenpuree. Schud alles goed door elkaar, doe er de vongole of kokkels bij (vergeet niet om een tikje te geven op exemplaren die openstaan, en gooi schelpjes die dan niet dichtgaan weg) en giet dertig seconden later de wijn in de pan.

Leg de deksel één minuut op de pan en haal hem er vervolgens af zodat je goed in de gaten kunt houden hoe de schelpjes opengaan en de wijn verdampt. Als je timing goed is zullen de meeste schelpjes open zijn (gooi exemplaren die dichtblijven weg) als het tijd is om de pasta af te gieten.

Kieper de spaghetti bij de schelpjes in de pan en voeg de peterselieblaadjes en een scheutje extra vergine olijfolie toe. Hussel alles goed door elkaar en proef een hapje van de saus – vanwege de schelpjes hoeft er normaal gesproken geen zout bij, maar even proeven kan geen kwaad. Schep de pasta in twee warme kommen, verdeel de vongole of kokkels en het heerlijke vocht erover, en ga meteen aan tafel.’

Nog veel meer heerlijk comfort food vind je in

Jamie-Oliver-Comfort-Food

Jamie’s Comfort Food | Jamie Oliver | fotografie: David Loftus | ISBN 9789021558233 | Kosmos Uitgevers | bestel Jamie’s Comfort Food via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *