Baas boven baas! Vierden we hier op Ciao tutti gisteren het feit dat we het duizendste artikel hadden opgetekend, De Zilveren Lepel heeft nu een vernieuwde editie met ruim vijftienhonderd pagina’s en met maar liefst meer dan tweeduizend authentieke recepten.
In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zestig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Daarom wordt dit standaardwerk regelmatig bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks steeds iets verrassends op tafel kunnen toveren.
Net als zijn witte voorganger bevat deze nieuwe editie een uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden op ingrediënt, gang, Italiaanse en Nederlandse receptnaam.
Net zo leren koken als de Italianen
De nieuwe rode editie is uitgebreid met:
– een nieuwe inleiding over de Italiaanse regio’s
– adviezen om een origineel Italiaans menu samen te stellen
– kook- en bereidingstijden bij alle recepten
– vierhonderd nieuwe foto’s
– nieuwe menu’s van Italiaanse chefs, uit Nederland, België en andere landen
Zoals Roberto Payer, eigenaar van Roberto’s Restaurant in het Hilton Hotel te Amsterdam, zegt: ‘Eindelijk kunnen Nederlanders net zo leren koken als wij Italianen. Met producten van goede kwaliteit en met respect voor traditie.’
In Italië wordt het boek namelijk al vanaf 1950 van ouder op kind doorgegeven om de culinaire traditie in stand te houden. Na het herzien van de eerste editie van Il Cucchiaio d’Argento, in 1997, werden er binnen een jaar een miljoen exemplaren verkocht in Italië.
Naast nieuwe gerechten en menu’s omvat de vernieuwde editie van De Zilveren Lepel gelukkig ook nog steeds alle Italiaanse klassiekers, zoals deze risotto alla milanese. Meer dan heerlijk en bovendien mooi kleurrijk op tafel, dankzij de saffraan.
Recept voor risotto alla milanese
Ingrediënten (voor vier personen): ongeveer 1,5 liter vleesbouillon | 20 gram rundermerg | 80 gram boter | 1 kleine ui, fijngehakt | 350 gram risottorijst | 1,25 deciliter witte wijn | een halve theelepel saffraandraadjes | 80 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt | zout en versgemalen zwarte peper
Breng de vleesbouillon aan de kook en zet het vuur zodanig dat het vocht blijft pruttelen. Verhit in een andere pan het rundermerg met 50 gram boter. Voeg de ui toe en fruit hem vijftien minuten op laag vuur of tot hij doorschijnend is; roer af en toe.
Roer er de rijst door en roer één tot twee minuten tot alle korrels glimmen en met vet bedekt zijn en de randjes doorschijnend zijn. Roer er de wijn door en blijf roeren tot het vocht verdampt is.
Voeg een soeplepel hete bouillon toe en roer tot die geabsorbeerd is. Voeg dan opnieuw een soeplepel bouillon toe en herhaal het proces. Ga op die manier soeplepel voor soeplepel door en blijf roeren tot de rijst beetgaar is geworden. Dat duurt vijftien tot twintig minuten. Dat roeren is belangrijk omdat daarmee zetmeel vrijkomt uit de rijst, die daardoor lekker smeuïg wordt.
Breng intussen wat water aan de kook. Doe de saffraan in een hittebestendig kommetje en doe er twee eetlepels kokend water bij. Week een paar minuten en proef of de rijst vrijwel gaar is. Doe de saffraandraadjes bij de rijst voordat je de laatste soeplepel bouillon toevoegt.
Laat de rijst beetgaar worden, voeg een klein beetje zout (de kaas die je nog toevoegt is eigenlijk al zout genoeg) en peper naar smaak toe, haal de pan van het vuur en roer er de rest van de boter en de Parmezaanse kaas door. Laat het gerecht voor het opdienen nog vijf minuten staan.
De ruim tweeduizend andere recepten vind je in
De Zilveren Lepel | ISBN 9789000309757 | € 52,99 | Van Dishoeck | bestel deze nieuwe editie van De Zilveren Lepel via deze link bij bol.com