Ga op pad met onze City Walks!

250 cose di cuore

Een historisch moment vandaag, want dit is het duizendste stukje dat ik voor Ciao tutti schrijf. Eerlijk gezegd had ik tweeënhalf jaar geleden, toen ik met Ciao tutti begon, nooit gedacht dat het zo leuk en inspirerend zou zijn om dagelijks te bloggen over Italië en Italiaanse zaken.

De duizend stukjes zijn voorbijgevlogen. Nooit zat ik met mijn handen in het haar, er is eerder te veel dan te weinig om over te schrijven. Dat komt ook door alle tips, vragen en suggesties die jullie in de loop der tijd hebben gegeven en gesteld. Want eerlijk is eerlijk: dankzij al jullie reacties blijft het bloggen me energie geven.

Duizend stukjes is een mooi moment om even terug te kijken op mijn ‘blogcarrière’, met 250 cose di cuore, dingen die in die tweeënhalf jaar een (nog dieper) plekje in mijn hart hebben gekregen. De lekkerste gerechten, de mooiste momenten, de meest bijzondere verhalen, de inspirerendste plekken. Houd jullie vast, hier komen ze:

~ tussen de Italianen ontbijten in een koffiebarretje ~ de warme zon op je blote benen ~ de oude mannetjes op een bankje, die de hele dag meer dan genoeg te bespreken hebben ~ de geur van verse basilicum ~ de vrolijk wapperende was boven de smalle straatjes ~ het Napolitaanse dialect ~ de perfecte cappuccino ~ af en toe voorzien van een schuimig hartje ~ de krantenkiosk die van onder tot boven is volgestouwd met kranten en tijdschriften ~ het Italiaanse gevoel voor schoonheid ~ het altijd en overal over eten praten ~ al die historische monumenten ~ de Italianen die daar stuk voor stuk hartstochtelijk over praten ~ voetbal ~ hardlopen in Villa Torlonia in Rome ~de azuurblauwe zee ~ vooral langs de Amalfitaanse kust ~ limoncello ~ en eerder op de dag vers citroensap ~ kleurrijke Vespa’s ~ Aperol Spritz ~ de romantiek, zelfs op een doodgewone dinsdagochtend ~ insalata caprese ~ verse burrata ~ het Italiaanse gevoel voor drama ~ huisgemaakte pasta ~ de galerijen van Bologna ~ schitterende mozaïeken ~ Michelangelo’s meesterwerken ~ de marmergroeven van Carrara ~ de chaos in Napels ~ de kleine Apes ~ en in het bijzonder het met manden volgeladen wagentje bij het Campo de’ Fiori in Rome ~ het Pantheon ~ de oude Fiat 500 ~ Martini bianco ~ Vernaccia di San Gimignano ~ de nasoni, de alomtegenwoordige drinkfonteintjes in Rome ~ de echte Napolitaanse pizza ~ Teatro della Scala in Milaan ~ de Venetiaanse wateren ~ en de traghetti, die je voor vijftig cent naar de overkant brengen ~ risotto, in alle soorten en maten ~ perfectie tot in de kleinste details ~ Alessi ~ de baci uit Perugia ~ gelato, altijd en overal ~ maar vooral bij Sergio in San Gimignano ~ de koepel van de Duomo in Florence ~ de verkeerskunst van Clet ~ fietsen over de Via Appia ~ de snoepjes van Leoni ~ olijfolie ~ Da Vinci’s handgeschreven priegelmanuscripten ~ Bernini’s engelen ~ Romeinse fonteinen ~ vooral de Schildpaddenfontein op Piazza Mattei ~ de poort naar het Paradijs van de doopkapel in Florence ~ Het Laatste Avondmaal van Da Vinci ~ la passeggiata ~ de Florentijnse wijk Oltrarno ~ het museum van Ferragamo ~ een snelle espresso aan het einde van de middag ~ pan di stelle ~ Pinokkio ~ de tarottuin van Niki de Saint Phalle ~ de Via Margutta in Rome ~ brutti ma buoni ~ kloostergangen waar de rust vanzelf op je neerdaalt ~ de trulli, net kabouterhuisjes ~ de toren van Palazzo Vecchio ~ de foto’s van de Fratelli Alinari ~ spaghetti alle vongole ~ verdwalen in Venetië ~ de geur van vers gemaaid hooi ~ klaprozen langs de snel weg ~ versgebakken foccaccia ~ pizza bianca als tussendoortje ~ de spanning rondom de Palio in Siena ~ de Viale dei Cipressi in Bolgheri ~ opera in de Arena van Verona ~ of in de Thermen van Caracalla ~ delicatessenwinkel Volpetti in de Romeinse wijk Testaccio ~ grattachecca ~ ijskoffie ~ de warme chocolademelk van Rivoire ~ de onverstoorbaarheid van Michelangelo’s David ~ de oude bakkerswinkel in Pompei ~ de taartenfresco’s in Villa Poppeia ~ fietsen over de stadsmuren van Lucca ~ het Campo Santo in Pisa ~ Italiaanse begraafplaatsen in het algemeen, het zijn net openluchtmusea ~ de traditie fare l’aperitivo – liefst zo uitgebreid mogelijk ~ de Navigli in Milaan ~ een chocoladewandeling in Turijn ~ alle staaltjes van gezichtsbedrog, van Bernini’s zuilengalerijen op het Sint-Pietersplein tot de koepel van de Sant’Ignazio ~ verse tuinbonen met pecorino ~ tiramisù ~ de Napolitaanse kerststallen ~ de lange lome lunch op zondag ~ Ferragosto ~ het rode ondergoed dat rond Kerst in de etalages hangt ~ de gouden Madonnina op de Duomo in Milaan ~ het Piazza del Campo in Siena ~ cantuccini ~ zeker in combinatie met vin santo ~ torta della nonna ~ de fresco’s in de San Marco in Florence ~ de tuin van het Guggenheim Museum in Venetië ~ de wijnraampjes in Florence ~ die heerlijke papierwinkeltjes, vol schriftjes, briefpapier en fotoalbums ~ het Kattenforum in Rome ~ zelfgemaakte pesto alla genovese ~ arancini, gefrituurde risottoballetjes ~ het Chiostro di Bramante ~ de Duomo van Orvieto ~ Est! Est!! Est!!!- wijn ~ de moka, vooral die met ‘het mannetje met de snor’ ~ de Italiaanse gastvrijheid ~ picknicken in Villa Borghese ~ het sleutelgat op de Aventijn ~ en de naastgelegen sinaasappeltuinen ~ stoïcijns een drukke weg in Napels oversteken ~ het eilandje Procida ~ het groen van Le Marche ~ een ‘duik’ in de thermen bij Saturnia ~ kinderen die ’s avonds laat nog op straat spelen ~ prosecco ~ de enorme stapels panettones voor Kerstmis ~ het uitzicht vanaf het Vittoriano in Rome ~ chocolade paaseieren zo groot dat je ze niet in de handbagage mee mag nemen ~ melanzane alla parmigiana ~ de kleine putto op de binnenplaats van Palazzo Vecchio in Florence ~ sgroppino ~ Botticelli’s Venus ~ de sprekende beelden in Rome ~ crostata ~ herfstkleuren langs de Tiber ~ amaretti ~ Amaretto ~ granita ~ de Florentijnse lelie ~ wandelen langs de Tiber ~ het einde van de Via Appia in Puglia ~ de krater van de Vesuvius ~ mortadella ~ Nationale Espressodag ~ de kleur van de daken van Siena ~ de zelfgemaakte rode wijn van Roberto ~ vooral in de herfst, met gepofte kastanjes ~ Nutella ~ oude Italiaanse landkaarten, zoals op de omslag van het Ciao tutti-boek ~ de hond met de zes poten, die overal in Italië opduikt ~ een enorme schaal antipasti misti ~ de film A Roman Holiday ~ de uitdrukking in bocca al lupo ~ de torens van San Gimignano ~ de perfecte Man van Vitruvius ~ de vrolijke driekleur tegen een strakblauwe lucht ~ een ijskoud flesje Peroni ~ de studio’s van Cinecittà ~ Caravaggio’s fruitmand ~ drie muntjes in de Trevifontein gooien ~ het liedje Volare (dat eigenlijk Nel blu dipinto del blu heet) ~ eten onder toeziend oog van het allereerste portret van Dante ~ Monte Ceceri in Fiesole ~ de regata storica in Venetië ~ de druivenpluk, oftewel de vendemmia ~ en de olijvenoogst ~ het campanilismo ~ cacciucco ~ Venetiaans carnaval ~ alle lekkers van La Vialla ~ Officina di Santa Maria Novella in Florence ~ dodeneiland San Michele ~ de kerk van de Friezen in Rome ~ het dak van de Duomo in Milaan ~ zelf tortellini maken ~ die als bijnaam ‘navel van Venus’ hebben ~ de slotjes op Ponte Milvio ~ de kunstvaporetto in Venetië ~ de uienlampen van Palazzo Strozzi in Florence ~ World Nutella Day ~ schiacciata ~ het moderne MAXXI in Rome ~ al die geheime gangen, zoals de Corridoio Vasariano in Florence ~ papierstad Fabriano ~ trattoria Da Anita in Cupramontana ~ bloedsinaasappelsap ~ de bronzen mannen van Riace ~ il volo dell’angelo ~ de grothuisjes in Matera ~ Lecce, het Florence van het zuiden ~ penne all’arrabbiata ~ het verhaal van Romeo en Giulietta ~ het contrast tussen oude beelden en industriële machines in Centrale Montemartini ~ De levens van de grote kunstenaars, opgetekend door Vasari ~ piadine met spinazie ~ het calcio storico in Florence ~ pecorino bewaard in rode wijn ~ spaghetti aglio olio peperoncino ~ de wolvin op het Capitool, zowel in brons als van buxus ~ Michelangelo’s trap in de Biblioteca Laurenziana in Florence ~ de vele straataltaartjes ~ en de alomtegenwoordige Madonna’s ~ verse vijgen ~ het graf van Michelangelo in de Santa Croce ~ Brunello di Montalcino ~ de butteri in de Maremma ~ en hun acquacotta ~ al die Italiaanse gebaren ~ de Spaanse wijk in Napels ~ de Torre del Mangia ~ het stadje Pitigliano dat uit de tufstenen rotsen oprijst ~ de ‘ezelsoren’ van Bernini, oftewel de torentjes van het Pantheon ~ oude ansichtkaarten ~ de films van Fellini ~ de annunciatie van Fra Angelico in het San Marco-klooster in Florence ~ de stem van Paolo Conte ~ struinen op de Porta Portese ~ velden vol zonnebloemen ~ de Coppa Olimpica van Gelateria Giolitti ~ de Napolitaanse lotto ~ de vloer van de Duomo in Siena ~ het olifantje van Bernini, dat ook wel ‘het kuikentje’ wordt genoemd ~ de ingebakerde kindjes van Della Robbia, op het Piazza Santissima Annunziata in Florence ~ zuccotto ~ varkenspoot en linzen met Oud&Nieuw ~ la Befana ~ mimosa op Internationale Vrouwendag ~ grappa ~ de Caravaggio’s in de San Luigi dei Francesi in Rome ~ de zwaluwen die in het voorjaar door de lucht scheren ~ pici met wildzwijnsaus (zeker als er ook een beetje chocolade doorheen zit) ~ het woordje ciao ~ het plukken van spaghetti als 1 april-grap ~ de Spaccanapoli ~ de verrassing bij Italianen als je vloeiend Italiaans blijkt te spreken ~ carciofi alla giudia ~ gefrituurde courgettebloemen ~ de hoorntjes van Mozes ~ de hand van Bernini ~ een Bellini op een Venetiaans terras ~ de Settimana Enigmistica ~ gianduiotti ~ het Uilenhuisje in de Villa Torlonia ~ de wijk Coppedè in Rome ~ Vivaldi’s herfstsonnet ~ vanille-ijs met olijfolie ~ het Nederlandse interieur van Miró…

grazie-mille-cose-di-cuore

Grazie mille a tutti! Duizendmaal dank aan jullie allemaal, voor alle reacties, inspiratie, complimenten, kritische kanttekeningen, vragen, ideeën, gekochte boeken, en voor het meeproeven, meedenken en meelezen. Op naar de volgende duizend stukjes!

PS Blog 1001 verschijnt morgenochtend, het jubileum van 1000 stukjes – en de lijst van 250 cose di cuore – verdient wel een hele dag aandacht, en bovendien kan ik dan vanmiddag deze mijlpaal goed vieren!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

21 reacties

  1. Wat een mijlpaal, gefeliciteerd! Ik lees je blog met ontzettend veel plezier, dus wat mij betreft op naar de volgende 1000,
    groetjes,

  2. Auguri, auguri!!! Hoeveel woordjes en aanslagen op je pc zijn dit niet allemaal geweest in al die stukjes! Je bent echt heel veelzijdig Saskia! En alweer een prestatie erbij dit jaar! Iedereen zal het zeggen, op naar de 2000!
    Geniet van al je reacties vandaag, dat zullen er heel wat zijn!
    En ook het stukje van vandaag is weer zo leuk gedaan, ik ga straks nog eens even rustig lezen! Complimenti!!! Ciao,ciao.

  3. Van harte gefeliciteerd met je 1000ste blog.
    Ik krijg altijd zin in Italië na het lezen ervan.
    Gelukkig lees ik ze op dit moment vanuit Sardinië.
    Misschien leuk om ook eens over te bloggen.
    Cagliari, de nuraghe en de mooiste stranden.
    Maar ga vooral door naar de volgende 1000.
    Want Ciao Tutti is inmiddels een belangrijk ingrediënt van mijn ontbijt geworden.
    Ciao 😉

  4. geweldig van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal, ik geniet elke dag van je stukjes op naar de volgende 1000.

  5. Inderdaad, Saskia, een geweldige mijlpaal. Door toeval terechtgekomen op je weblog lees ik nu dagelijks je cose di cuore. Met veel plezier. Gelukkig dat je er een archief op na houdt voor het naslagwerk.
    Veel succes verder!

  6. Heerlijk, op naar de 2000!
    Veel plezier en succes!

  7. Ciao Saskia, hartelijk gefeliciteerd met deze mijlpaal, mede namens de Stedenman! Veel plezier vandaag en op naar de duemila !

  8. Nee, jij bedankt Saskia! Auguri.

  9. Gefeliciteerd!

  10. Ludwine Vanacker

    Van harte gefeliciteerd met je 1000 berichten.
    Ik kijk er altijd erg naar uit om je berichten te lezen. Het enige probleem is dat er zoveel zijn dat het moeilijk wordt om alles bij te houden. Ik bewaar echter alle berichten in een map apart zodat ik die later kan (her)lezen.
    Nog veel succes met je blog en doe zo verder !

  11. Van harte met de 1000e Ciao Tutti.
    Ik lees het elke dag met veel plezier!
    Veel succes bij de volgende 1000!

  12. Proficiat Saskia en blijf vooral schrijven. Jouw blogs zijn als vitamines !!!

  13. Van Harte Saskia, en neem vooral de tijd om hier vandaag van te genieten.
    Eerst in je eentje met je (5281e?) espresso, en later met een tafel vol vrienden… ?

  14. Ciao Saskia,
    Van harte!
    Ik heb Ciao tutti bij de favorieten op mijn p.c., tik hem iedere dag aan en geniet volop.
    Fijne dag vandaag (met een lekker alcoholisch fruitig drankje).
    Geniet ervan,
    je verdient het dubbel en dwars.

  15. Geweldig Saskia! Gefeliciteerd! Jouw blog is elke dag een geniet-moment! Zo blijft Italië dagelijks in onze harten. Op naar de volgende 1000!
    Elvira

  16. AUGURI SASKIA .
    Als echte Italie amanti genieten we iedere dag van je artikelen ik noem het bewust geen stukjes het zijn echte cultuur artikelen !
    Nogmaa;ls mijn Italiaanse docent Italiaanse kunstgeschiedenis 🙂 vond jouw blog ook erg goed !!!
    ( We zien uit naar boek 2 🙂

    En we printen je lijst uit 🙂 met mooie dingen.

    misschien toepasselijk voor alle Italie minnaars vandaag is de heiligen dag van Sint Augustinus en in ROME !!!! vond in 387 zijn bekering plaats tot het geloof

    Dus ROMA AETERNA 🙂

    Roberto e sua molia Maria

  17. Auguri Saskia, grazie mile voor mijn dagelijkse Italië momentjes !

  18. Prachtig!!!!
    Ik kan je hier end aar wel volgen maar heb nog veel te doen dus in la bella Italia …maar de wijk Oltrarno vond ik ook zo super!

  19. zo te zien zal een 2de boek ook mogelijk zijn. Wist je dat er dit jaar een Ciao tutti bar in Hasselt is ??

  20. Saskia, van harte gefeliciteerd! En wat een mooie manier om de 1000ste te vieren met deze prachtige favorieten-lijst. Ik ben nog maar op een kwart met lezen maar de inspiratie stoomt m’n oren uit (ik schrijf elke 14 dagen een column in een dorpsblad en de vorm van zo’n lijst ga ik vast gebruiken voor mijn eerste artikel na de zomerstop die ik volgende week in moet leveren) en het plezier van zoveel heerlijks en leuks achter elkaar maakt me super vrolijk!
    1000 maal dank – mille grazie – en op naar de 2000!
    Hartelijke groet Karin

  21. … en ik ben ineens wel heel nieuwsgierig hoe dát zal smaken:
    vanille-ijs met olijfolie!
    Ciao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *