Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Babà – kleine cakejes met rum uit Napels

Na het heilige wonder van gisteren (ja, het bloed vloeide, dus de Napolitanen konden hun geluk niet op) vandaag een culinair wonder, dat anders dan de Napolitanen je graag doen geloven niet in Napels is bedacht maar in Polen.

baba-Napels

Cake overgoten met sterke drank

Het schijnt dat de hoogbejaarde koning Stanislas Leszczynski wanhopig was omdat hij niet sterk genoeg meer was om een stuk van zijn lievelingsgebak, de tulbandcake, af te snoepen. In plaats van zich hierbij neer te leggen, liet hij een van zijn onderdanen wat sterke drank over de cake heen gieten, zodat de cake zachter werd en hij er moeiteloos van kon genieten.

Omdat hij op dat moment net de verhalen van Duizend-en-een-nacht aan het lezen was, noemde hij deze zompige cake babà, naar Ali Baba die net als hij de confrontatie moest aangaan, maar dan met veertig rovers in plaats van met een tulband.

De babà is vervolgens via Frankrijk in Napels beland, in de tijd dat de Franse koks het aan het Napolitaanse hof voor het zeggen hadden. De babà wordt bereid in een speciaal vormpje, waardoor het de karakteristieke vorm van een hoge paddenstoel krijgt.

Babà naar Napolitaans recept

Ondertussen is de babà in Napels zo populair, dat de Napolitanen ervan overtuigd zijn dat het recept toch echt uit Napels zelf afkomstig moet zijn. Pools of Napolitaans, het is in elk geval zeer geschikt als klein hapje bij de kerstkoffie of als dessert. Gebruik in plaats van rum ook eens limoncello, dat smaakt eveneens buonissimo en is net een tikje Napolitaanser!

Napels-baba

Wat heb je nodig?

Babà al rum (voor 10 babà’s):
*voor het deeg: 300 gram bloem | 30 gram biergist | 2 dl volle melk | 3 eieren | 200 gram zachte boter | een snufje zout | 75 gram suiker
*voor de siroop: schil van een (biologische) citroen | 2 dl rum (of limoncello) | 100 gram suiker | 500 ml water

Wat moet je doen?

Maak eerst de siroop door de citroenschil, de rum en de suiker door het water te roeren. Breng aan de kook, laat even doorkoken en zeef dan de citroenschil uit de siroop. Houd de siroop op laag vuur warm.

Verdeel de bloem voor de babà’s in drie gelijke porties. Doe een zo’n portie (100 gram bloem) in een diepe mengkom. Los de biergist op in een bodempje water. Meng dit door de bloem. Schenk de melk erbij en meng alles met je handen goed door elkaar. Het deeg moet nog vrij vloeibaar zijn. Dek het deeg af met een schone theedoek en laat het een half uur rusten op kamertemperatuur.

Voeg na dit half uur de eieren, de in stukjes gesneden boter, de twee overgebleven porties bloem (200 gram), het zout en 60 gram suiker toe aan het deeg. Meng alles ongeveer een kwartier met een mixer, totdat het deeg loskomt van de randen van de kom. Dek het deeg dan wederom af met een schone theedoek en laat het nog eens veertig minuten rusten (wederom op kamertemperatuur).

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter tien babà-vormpjes en vul ze voor de helft met het deeg. Laat het deeg dan nogmaals rijzen, tot het tot net onder de rand van de vormpjes komt. Plaats de babà’s op een bakplaat en schuif deze in de oven. Bak de cakejes in twintig tot vijfentwintig minuten goudbruin en gaar.

Laat de babà’s even afkoelen, haal ze uit de vormpjes en schenk de siroop erover en klaar is je Napolitaanse lekkernij!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

  1. Ziet er smakelijk uit. Ik ga ze deze winter toch eens maken.

  2. Ciao tutti,

    Waar kan ik die baba vormpjes kopen?

    m.v.g.

    Anita

  3. Ciao Anita,

    in de beter gesorteerde kookwinkel in Nederland (bijvoorbeeld Duikelman in Amsterdam), via online kookshops en uiteraard in Italia zelf 🙂

  4. Hoe word dat harde brood uit napoli gemaakt?
    Graag hoor ik van je.

  5. Harde brood? Babà zijn kleine cakejes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *