Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Festa della Madonna – 8 december

Vandaag vieren de Italianen het feest van de Immacolata Concezione – de onbevlekte ontvangenis van Maria. De hele dag staat in het teken van Maria, waardoor het feest in de volksmond ook wel Festa della Madonna wordt genoemd.

Het feest wordt gevierd sinds 1854, toen op 8 december de pauselijke bul Ineffabilis Deus werd afgekondigd door Paus Pius IX. Onder de katholieken zorgde dit voor een grote nieuwe golf van Mariaverering. Hoewel deze dag in veel landen nu niet of nauwelijks meer gevierd wordt, is 8 december in Italië nog steeds een belangrijke feestdag. Veel mensen zijn vrij en er worden duizenden kaarsjes gebrand bij beelden van Maria, zowel thuis als in de kerk.

Iedere stad geeft een eigen invulling aan de festiviteiten rondom Maria. In Rome leggen brandweermannen een bloemenkrans bij het beeld van Maria op het Piazza di Spagna. In Napels worden alle kleine straataltaartjes helemaal opgepoetst. Er worden bloemen gebracht, kaarsjes aangestoken en foto’s en briefjes achtergelaten, met grote en kleine wensen die Maria wellicht zou kunnen vervullen.

Daarnaast profiteren de Napolitanen echter ook gewoon van hun dagje vrij door alvast wat kerstinkopen te doen. Je ziet ze massaal door de stad struinen, waarbij ze af en toe pauzeren voor een kopje koffie met een echte Napolitaanse lekkernij, zoals de sfogliatelle.

De sfogliatella is volgens het kookboek Napels proeven ‘een van de meest archetypische gerechten uit het Napolitaanse banketwezen.’ Dit gebakje werd voor het eerst gegeten in het klooster Santa Rosa, in Conca dei Marini, in de buurt van Amalfi. Het bestaat uit een plak bladerdeeg, die op zo’n vakkundige manier opgerold wordt dat er een prachtige schelp ontstaat. Deze schelp wordt gevuld met een crème van ricotta, bloem, cederappel en gekonfijte sinaasappelschil.

Lang voor mijn tijd was Pintauro, aan de Via Toledo, de plek waar je sfogliatelle moest gaan eten. De Napolitanen hadden de bakkerij zelfs tot onderwerp van een veelgebruikte uitdrukking gemaakt. ‘Het is er net zo druk als bij Pintauro,’ klonk het als het ergens te vol was om je vrij te kunnen bewegen.

Vandaag gaan we, speciaal voor het Festa della Madonna, naar La Sfogliatella Mary, aan een van de uitgangen van de statige winkelgalerij Galleria Umberto I, ooit gebouwd naar het voorbeeld van de chique galerij in Milaan. Ook hier verdringen de lekkerbekken (voornamelijk Napolitanen) zich voor de vitrines met sfogliatelle. Je kunt er helaas niet zitten, maar in de galerij is zoveel moois te zien dat het geen straf is er rond te wandelen terwijl je je sfogliatella opeet.

In het midden van de Galleria staat een prachtige wensboom, een enorme kerstboom waar iedereen een geschreven kerstwens in kan hangen. Of je nu een nieuwe partner wilt in 2011 of hoopt dat Berlusconi nu eindelijk opstapt, het mag allemaal in de boom:

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wat heb je een leuke blog! I love Italy 🙂

  2. Anja de Vries

    het is niet de onbevlekte ontvangenis van Maria maar van Anna. Het zou een beetje raar zijn als Maria’s onbevlekte ontvangenis op 8 december zou vallen en 17 dagen erna Christus geboren wordt. Dit is een kleine aanpassing geweest van de katholieken om Maria helemaal ‘onbevlekt’ te maken. doordat ook Anna onbevlekt zwanger was geraakt erfde Maria niet de erfzonde en kon ze helemaal ‘onbevlekt’ en ‘lichamelijk’ naar de hemel, net als Christus zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *