Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Italiaanse hapjes – culinaire cicchetti uit Venetië

Meteen als we het nieuwe kookboek Italiaanse hapjes openslaan, vallen we met onze neus in Venetië. Op de schutbladen prijkt een van onze favoriete pasticcerie van de stad, Rosa Salva.

Italiaanse-hapjes-kookboek (1)Italiaanse-hapjes-kookboek (7)

Hoe lekker de gebakjes daar echter ook zijn, vandaag hebben we trek in iets hartigs – en bladeren we dus snel verder. Verderop wachten ons namelijk de lekkerste Italiaanse hapjes!

Italiaanse-hapjes-kookboek (4)

Het eerste gedeelte van het boek (net iets minder dan de helft) is gewijd aan cicchetti, Venetiaanse hapjes. Deze verraderlijk lekkere hapjes (wij eten er altijd zo veel van dat we niet meer hoeven te dineren) zijn het Venetiaanse equivalent van tapas – maar dan verfijnder en smaakvoller als je het ons vraagt.

De cicchetti worden in Venetië geserveerd in gezellige wijnbarretjes, bàcari, uiteraard vergezeld van een goed glas wijn. Zoals in Italiaanse hapjes wordt vermeld zijn cicchetti ‘uniek voor Venetië; ze komen zelfs niet voor in de regio Veneto, laat staan in andere delen van Italië. Sommige cicchetti, zoals gemarineerde ansjovis, vertonen grote gelijkenissen met andere gerechtjes uit heel Italië, maar andere, zoals sarde in saòr (sardines in het zuur) zijn typisch Venetiaans.’

Italiaanse-hapjes-kookboek (3)

De 10 populairste cicchetti zijn volgens het kookboek:

*seppie alla veneziana – zwarte inktvis met polenta
*baccalà mantecato – stokvis in Venetiaanse stijl
*le capesante gratinate – gegratineerde sint-jakobsschelpen
*le moeche – krab met zachte schaal
*trota affummicata con la mostarda veneta – warmgerookte forel met Venetiaanse mostarda (dat is een soort fruitmarmelade met mosterd)
*i mesi uovi – halve hardgekookte eieren
*sopressa con radicchio – in sopressa (een soort salami) gewikkelde radicchio
*crostini di fegato alla veneziana – Venetiaanse crostini (geroosterde sneetjes brood) met lever
*polpettine con manzo crudo – rundergehaktballetjes
*carciofi violetti di Sant’Erasmo in padella – speciale paarse artisjokken van het eiland Sant’Erasmo (bij Venetië)

Wij zochten meteen het recept voor de capesante gratinate, een van onze favorieten, en doken de keuken in.

Italiaanse-hapjes-gegratineerde-sint-jakobsschelpen

Voor deze gegratineerde sint-jakobsschelpen heb je nodig: 6 grote sint-jakobsschelpen met corail, 3 eetlepels verse broodkruimels, 4 eetlepels gesmolten boter, 1 flinke teen knoflook (fijngehakt), 2 tot 3 eetlepels fijngehakte peterselie, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, extra vergine olijfolie, zwarte peper en zout

Zitten de sint-jakobsschelpen nog in de schelp, wrik de schelpen dan open met een mes met een kort lemmet. Snijd de sint-jakobsschelpen los en trek eventuele vliezen eraf. Trek het corail (het oranje deel) eraf en bewaar het. Trek de onderkant van de sint-jakobsschelpen. Dep de sint-jakobsschelpen en het corail droog en leg ze op keukenpapier. Boen de schelpen schoon in een sopje, laat ze uitlekken, droog ze af en leg ze apart.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de broodkruimels met 1 eetlepel gesmolten boter, de fijngehakte knoflook, de peterselie en zout en peper naar smaak in een grote kom. Vet de schelpen lichtjes in met olijfolie. Wentel de sint-jakobsschelpen en het corail door het kruimelmengsel en verdeel ze over de schelpen. Besprenkel met olijfolie en bak ze circa 15 minuten in de oven, of tot de broodkruimels goudbruin en krokant zijn.

Meng in de tussentijd de rest van de gesmolten boter met de bieslook. Serveer dit mengsel bij de gegratineerde sint-jakobsschelpen.

Nog veel meer Venetiaanse én Italiaanse hapjes vind je in

kookboek-Italiaanse-hapjes

Italiaanse hapjes | Lindy Wildsmith & Valentina Harris | ISBN 9789048309368 | uitgeverij Veltman | bestel Italiaanse hapjes via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *