Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Picknicken in Italiaanse parken – de beste plekken

Niets heerlijkers dan je picknickmand vullen met allerlei Italiaans lekkers voor een dagje strand. Maar ook in de grote Italiaanse steden is het heerlijk picknicken! Zeker met kinderen is een picknick in het park een ideaal alternatief voor een lange, warme zomerlunch.

Ze kunnen heerlijk spelen in de schaduw en af en toe een hapje meepikken, zonder dat ze langere tijd aan tafel moeten zitten. Bovendien is er altijd iets wat ze lekker vinden – je doet immers zelf de boodschappen!

Italian food with pasta, pieces of pizza and bruschetta

Dat boodschappen doen is voor ons ook een van de vele voordelen van het picknicken. Niks leukers dan over een Italiaans marktje struinen om de lekkerste kazen, salami’s, groente en fruit in te slaan. Ook hebben we dankzij de picknick een excuus om lekkere dingen te halen bij de delicatessenwinkel op de hoek.

Al kan een stuk pizza (bijvoorbeeld gekocht bij een bakker of in Rome bij de Ape Pizza&Mortazza op de foto hieronder) of broodje porchetta ook prima dienst doen als picknick natuurlijk – je kan het zo uitgebreid maken als je zelf wil.

Pizza-Mortazza (3)

Ook fijn: na de picknick heb je meteen de gelegenheid om even een dutje te doen. Een siësta is na een hele ochtend struinen door een stad wel even welkom, zeker als je ook ’s middags en ’s avonds nog veel wil zien en doen. Een beetje lezen, een beetje luieren en je kunt er weer helemaal tegen!

De beste picknickplekken in Italië
Maar welke parken zijn nu het fijnst voor een picknick? Ciao tutti geeft de beste tips voor de grote steden!

Milaan
In Milaan is het Parco Sempione, bij het Castello Sforzesco, de ideale plek voor een picknick. Het ligt lekker centraal, dus je wandelt er na je bezoek aan de Duomo of Leonardo Da Vinci’s Laatste Avondmaal zo naar toe. Voor de kinderen is er ook een speeltuin.

Parco Sempione in Milan

Ook leuk, maar iets verder weg, is Boscoincittà, dat letterlijk ‘bos in de stad’ betekent. Ga er op de fiets naartoe, verken het ‘bos’ en sluit af met een gezellige picknick.

Venetië
Venetië kent niet heel veel parken en de meest voor de hand liggende plek voor een picknick is dan ook de Giardini Reali. Wij gaan echter liever naar Sant’Elena, verder weg nog van San Marco (zo’n 15 minuten lopen, maar ook bereikbaar met vaporetto lijn 1, 52 en 82). Hier vind je het Parco delle Rimembranze, met een schitterend uitzicht op onder andere het Lido en de lagune de perfecte plek voor een Venetiaanse picknick!

Florence
Voor een picknick in Florence steken we het liefst de Ponte Vecchio over. In de wijk Oltrarno vind je de fijnste picknickplekken, met onder andere de Giardino di Boboli (het uitgestrekte park achter het imposante Palazzo Pitti), met tal van grasveldjes, schaduwplekken en picknickplaatsen. Daarnaast is het park een heus openluchtmuseum, met mooie beelden (zoals Bacchus op een schildpad) en fonteinen.

Boboli-Florence

Ook fijn is de Giardino delle Rose, de rozentuin, meteen onder het Piazzale Michelangelo. Hier heb je een onvergetelijk uitzicht op Florence aan je voeten!

Rome
Anders dan Florence is Rome rijk aan openbare parken die midden in de stad liggen. De een iets centraler dan de ander, maar over het algemeen is het niet moeilijk om een plekje in het groen te vinden voor een picknicklunch. Dat kan zelfs al op een steenworp afstand van het Colosseum, in het park Villa Celimontana.

Het meest beroemd is natuurlijk Villa Borghese, maar onze favoriet is Villa Torlonia – al zijn deze parken ook allemaal heerlijke plekken voor een picknick. 

Villa-Borghese-Rome (1)

Napels
Wie wil picknicken denkt misschien niet direct aan Napels, maar ook in deze stad vind je genoeg picknickplekken. Al kun je natuurlijk ook even de boot nemen naar bijvoorbeeld Procida, voor een picknick aan het strand…

hapjes

In de stad zelf is Villa Comunale het bekendste park, met naast genoeg bankjes in de schaduw ook een klein aquarium waar kinderen kennis kunnen maken met de vissen en zeedieren die in de Baai van Napels zwemmen. Fijner vinden wij Parco Virgiliano, in de wijk Posilippo, op het uiteinde van het stuk land dat de Baai van Napels omsluit. Het uitzicht hier is fenomenaal!

Palermo
In Palermo was Giardino Garibaldi een van onze favoriete parken voor een picknick en een siësta, vooral vanwege de ligging. Deze tuin ligt namelijk in het midden van het Piazza Marina, een van de grootste pleinen van de stad, vlak bij zee. De tuin dankt zijn naam aan de eenheidsstrijder Giuseppe Garibaldi, die uiteraard vereeuwigd is in de tuin. Beroemd is de Giardino Garibaldi vooral vanwege de eeuwenoude ficus magnolia, met enorme in elkaar verstrengelde wortels.

Giardino-Garibaldi-Palermo

Mooier is echter de Giardino Inglese, de Engelse tuin. De tuin dankt zijn naam aan het feit dat dit park, anders dan de meeste Italiaanse stadsparken in de negentiende eeuw, niet werd ontworpen volgens geometrische figuren en met afgemeten percelen, maar meer vanuit de losse hand, waarbij de natuur wat meer ruimte krijgt. Dit was in Groot-Brittannië al de gewoonte, vandaar de naam.

Giardino Inglese Palermo-klein

Je vindt er, naast bomen en planten van over de hele wereld, schitterende beelden en fonteinen. Vergeet ook niet om even een cremolosa te halen bij de kleine kiosk in Liberty-stijl naast de Giardino Inglese. Het is een soort ijs, maar dan dikker en daardoor nóg lekkerder. Een prima toetje voor na de picknick!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *