Home » Italiaans eten » Recepten » 10x Italiaanse ijskoffie – van affogato tot granita al caffè
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

10x Italiaanse ijskoffie – van affogato tot granita al caffè

We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ’s zomers ook op deze tien ijskoffievariaties.

Cappuccino freddo
Een ideale start van de dag, een ijskoude cappuccino. Hiervoor zet je een sterke espresso, die je in een glas schenkt. Desgewenst roer je er wat suiker door. Doe er wat ijsblokjes bij en schenk er dan 100 ml ijskoude melk over. Je kunt de koffie, de ijsblokjes en de melk ook mixen met een blender.

Wil je een romiger variant? Zet dan een kopje sterke koffie en roer er een eetlepel suiker door. Schraap het merg uit een vanillestokje en meng een vierde hiervan door 1 deciliter melk. Breng de melk aan de kook en roer er de gezoete koffie door. Laat goed afkoelen en roer er dan 30 centiliter slagroom door. Laat dit mengsel circa drie uur goed koud worden in de koelkast.

Tip: maak ijsblokjes van (restjes) koffie, zodat je ijskoffies niet te waterig worden.

Caffè freddo
Liever geen melk in je ijskoffie? Maak dan een caffè freddo. Bij vrienden in Puglia thuis doen ze dat als volgt: ze doen koffie uit de moka als hij is afgekoeld in een plastic flesje. Voeg per kopje ongeveer een theelepel suiker toe, schud alles goed door elkaar zodat de suiker kan oplossen en leg het flesje in de vriezer. Haal het flesje ongeveer tien minuten voor het serveren uit de vriezer, schud nogmaals en schenk een lekker kopje of glas ijskoffie in.

Espresso freddo al limone
Jadis van The Lemon Kitchen deelt een lekker verfrissend recept voor een Italiaanse ijskoffie: een Italiaanse espresso met een toevoeging van citroen. Naar het schijnt gebruikten de arme Italianen vroeger wat citroen om de kwalitatief mindere koffie, die vaak een bittere nasmaak had, te maskeren. Een fris citroenschijfje doet wonderen!

Voor twee personen heb je 4 Italiaanse espresso’s nodig, 4 schijfjes van een biologische citroen, citroenschil (eveneens van een biologische citroen), ijsblokjes en suiker naar smaak. Snijd als eerste vier dunne plakjes van de biologische citroen af. Houd deze even apart. Zet vervolgens vier kopjes espresso.

Zet vervolgens twee mooie glazen neer en vul deze met een paar ijsblokjes. Leg twee citroenplakjes in elk glas. Giet de espresso (eventueel op smaak gebracht met wat suiker) over de citroen heen en rasp er wat citroenschil overheen.

Drink je liever koffie in plaats van een sterke espresso? Zet dan per glas één kop koffie. De ijskoffie is dan wat zachter van smaak, maar nog steeds lekker.

Caffè shakerato
Een simpel recept, maar door het schudden – net als bij cocktails – wel spectaculair om te zien. Perfect dus voor na een zomers etentje, al drinken wij hem het liefst in de namiddag, om bij te komen van een dag die al vroeg begon en om nieuwe energie op te doen voor wat nog komen gaat.

Voor een caffè shakerato maak je een espresso. Roer er wat suiker door en shake het dan in een cocktail shaker met veel ijs voor ongeveer dertig seconden. Schenk de koffie dan in een ijskoud glas. Het resultaat is het lekkerst als je niet meer dan twee shakerato’s tegelijkertijd maakt.

Caffè leccese
Deze koffie uit Lecce, in Puglia, wordt gemaakt met amandelmelk. Het recept is wederom simpel, maar de smaak overheerlijk! Voor één kopje heb je één kopje espresso nodig, een scheutje amandelsiroop (naar smaak) en een paar ijsblokjes. Doe de ijsblokjes in een glas, schenk de espresso eroverheen en schenk er dan een scheutje amandelsiroop bij.

Affogato al caffè
Altijd al ons favoriete toetje, maar ’s zomers hebben we een goed excuus om het nóg wat vaker te maken. Letterlijk betekent affogato al caffè ‘verdronken in de koffie’, hetgeen verwijst naar het ijs, dat je als het ware laat verdrinken in de koffie.

Het recept vergt weinig inspanning, hetgeen mooi meegenomen is op een warme zomerdag of na een uitgebreid Italiaans diner. Het enige wat je moet doen is een goede espresso zetten (wij doen dat meestal met de moka).

Vervolgens schep je een bolletje vanille-ijs in een glas of kopje, schenk de hete espresso erover en eventueel een beetje koffielikeur en genieten maar!

Varieer naar hartenlust met het soort ijs, ook een bolletje chocolade-, stracciatella- of hazelnootijs kun je verdrinken in een caffè.

Crema di caffè
Eigenlijk is dit geen echte koffie meer, eerder koffie-ijs, maar zó lekker dat we de verleiding meestal niet kunnen weerstaan als er bij een koffiebar crema di caffè op het menu staat (in Napels en omgeving overigens ook wel caffè del nonno (‘opa’s koffie’) genoemd).

Het is een stevig, ijskoud mengsel van espresso, slagroom en suiker. Dat zijn dan ook de enige ingrediënten die je nodig hebt. Voor vier glaasjes gebruik je vier kopjes espresso (afgekoeld), 50 gram suiker en 400 gram slagroom. Meng alles door elkaar en klop het met de mixer tot een stevig mengsel. Zet het mengsel een paar uur in de koelkast om mooi op te stijven. Lepel het voor het opdienen in vier glaasjes of kopjes.

Granita al caffè
Sicilianen zijn dol op granita (geschaafd ijs); ze eten het ’s zomers zelfs als ontbijt! Ook later op de dag of als dessert is het heerlijk verfrissend.

Voor vier personen heb je 400 milliliter caffè ristretto (zeer sterke koffie) nodig, plus een liter water, 400 gram suiker en eventueel slagroom. Giet het water in een pan en zet deze op het vuur. Voeg de suiker toe als het water het kookpunt bereikt en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat het water lauw worden en voeg dan de koffie toe. Meng het geheel goed door elkaar.

Als alles goed is afgekoeld, giet je het mengsel in een ruime bak en zet je deze in de vriezer. Haal de bak na ongeveer een uur uit de vriezer en meng de granita goed door elkaar (bijvoorbeeld met een vork). Herhaal dit elke dertig minuten, totdat de consistentie van de granita heel solide is geworden.

Gebruik dan de mixer om alles nog een keer goed door elkaar te mixen en zet de bak terug in de vriezer. Vanaf dit moment is het niet meer nodig om de granita door elkaar te roeren; het is voldoende de granita enkele minuten voor het opdienen uit de vriezer te halen.

Verdeel de granita over verschillende kopjes of glaasjes en garneer elke portie desgewenst met een toef(je) slagroom.

Caffè tonic
Toen we dit drankje op de kaart zagen staan bij koffie- en cocktailbar Ditta Artigianale in Florence, besloten we het uit nieuwsgierigheid te proberen. Inmiddels maken we het zelf ook graag, het is echt lekker dorstlessend.

Voor één Caffè tonic schenk je 90 milliliter ijskoude tonic over een paar ijsblokjes. Schenk er een vers gezette sterke espresso over en klaar is je verfrissende koffie!

Espresso Martini
Wil je na het diner een bijzondere koffiecocktail serveren? Probeer dan eens de Espresso Martini. Hiervoor meng je gelijke delen (afgekoelde) espresso, wodka en Tia Maria (gebruik per persoon ongeveer 30 milliliter van elk). Shake dit mengsel met wat ijsblokjes zodat je een mooi schuimlaagje krijgt. Garneer met een paar koffieboontjes.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *