Italiaans eten

Bricco del Cucù – wijngaard with a view

Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas dan ook niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn. De Wijndivas proeven naast wijn vooral ook de sfeer. In welke omgeving rijpen de druiven? Welk uitzicht mogen ze in zich opzuigen? Door wie wordt de wijn gemaakt? Is het een familietraditie of proberen jonge mensen juist een vergeten wijn nieuw leven in te blazen? Om hun mooiste wijnverhalen te delen, nemen ze je graag ‘mee’ …

Lees meer »

Brood is goud – Massimo Bottura

Massimo Bottura is een van de beroemdste chef-koks van Italië. In Modena runt hij Osteria Francescana, waar hij ster na ster van de hemel kookt. In Florence opende begin dit jaar Gucci Garden, met een osteria waarvoor Bottura het menu bedacht. Massimo Bottura, Refettorio Ambrosiano, Milaan foto: Emanuele Colombo – uit Brood is goud Tijdens de Expo van Milaan in 2015 bedacht Bottura een revolutionair plan. Hij zette Refettorio Ambrosiano op, een gaarkeuken waarin meer dan vijftig topchefs kwamen koken met ingrediënten die elders op de Expo of in de stad over waren. De chefs, onder wie René Redzepi en …

Lees meer »

Pastakampioenen in Parma

Wie Italië zegt, zegt pasta. Gemiddeld gaat er bijna vijfentwintig kilo pasta per jaar doorheen, per persoon. In de supermarkten vind je gangpaden vol met tientallen soorten pasta, van spaghetti in allerlei diktes tot pasta in de vorm van oortjes, vlinders en wieltjes. In het najaar organiseerde Barilla het Campionato del Mondo di Pasta, het Wereldkampioenschap Pasta, in Parma, de thuisstad van het pastamerk. De deelnemers aan dit WK zijn jonge chefs die hun beste pastakunsten moeten vertonen, met dit keer als thema ‘Il Futuro della Pasta’ (de toekomst van de pasta). Jesper was erbij en laat ons kennismaken met …

Lees meer »

Caffè Covalo – koffie met likeur uit Le Marche

Als we terugkeren uit Italië, barst onze koffer bijna uit zijn voegen van alle lekkere souvenirs die we er onderweg hebben ingestopt. Van een bijzondere salami tot een truffelkaas, van vers geperste olijfolie tot een lokale likeur. In Fano (Le Marche) kregen we ooit een fles Moretta, de lokale likeur met donkere tonen van rum, de pit van brandy en een vleugje frisse anijs. Het recept is ontstaan in de haven van de stad, waar de vissers vaak na een nacht varen en vissen graag even op wilden warmen. Een van de verkleumde vissers bedacht om het laatste beetje koffie …

Lees meer »

Ham in deegkorst – Romeins pronkgerecht

De antieke Romeinse keuken heeft veel verborgen verrassingen die het ontdekken waard zijn. Hoewel gerechten uit de oudheid vooral bekend staan om hun uitgesproken smaken met veel zoet/zuurcombinaties en recepten waar hartig en zoet samen gaan, tref je soms opeens een modern ogende parel van een gerecht. In het enige Romeinse kookboekje dat we nog kennen, staat zo’n gerecht dat ook op de kersttafel een pronkstuk zal zijn: ham in een deegkorst. Het gerecht siert al tweeduizend jaar de tafel van de elite tijdens banketten en feesten. Smaakmakers en deegsoorten verschilden van tijd tot tijd, maar het principe van dit …

Lees meer »

Focaccia met tomaat en olijven uit ‘Italia al pomodoro’

Hij is de koning van de Italiaanse keuken, de tomaat. Vers geplukt, gepeld en ingeblikt, verwerkt tot passata, huisgemaakte saus of concentraat – met tomaat geef je je gerecht een zonnige touch. Tijd voor een kookboek gewijd aan deze blozende vrucht, vonden de Belgische Harry Belmans en Heikki Verdurne. In Italia al pomodoro delen ze zestig recepten met tomaat in de hoofdrol. Als antipasti zijn er bijvoorbeeld crostini met ricotta en geroosterde kerstomaatjes, focaccia met tomaat en olijven (waarvan we hieronder het recept delen) en gefrituurde ravioli met tomatendip. Dan volgen smakelijke soepen: linzen/tomatensoep met pecorino, soep met worst en …

Lees meer »

Baci di dama – dameskusjes uit Piemonte

Deze ‘dameskusjes’ smelten in je mond. De combinatie van twee op elkaar ‘geplakte’ koekjes met chocolade of hazelnootcrème ertussen is een specialiteit uit de regio Piemonte. Ze smaken heerlijk bij een espresso of cappuccino. Voor deze ‘dameskusjes’ heb je nodig: 140 gram gepelde amandelen | 100 gram kristalsuiker | 100 gram boter | 140 gram bloem | melk | 100 gram pure chocolade Hak de amandelen fijn en meng ze met 15 gram suiker. Maal dit mengsel kort in de keukenmachine Heb je nog keukenmachine? Check dan de mooiste professionele keukenapparatuur voor op je verlanglijstje. Smelt de boter. Schep het …

Lees meer »

Risotto met robiola, bier, pompoen en pancetta

Niels Drenth werkte tien jaar in verschillende keukens voordat hij zich ging verdiepen in de mooiste keuken die er is: de Italiaanse. Met Toia verzorgt hij Italiaanse catering en workshops en op Ciao tutti deelt hij regelmatig een Italiaanse lekkernij, met recept én achtergrondinformatie. Dit keer laat hij ons proeven van robiola. Niels: ‘Langzaamaan begint in mijn gedachten het kaaslandschap van Italië vorm te krijgen. Ik dacht altijd wel het een en ander van Italiaanse kazen te weten, maar die kennis bleek nauwelijks toereikend toen ik een aantal jaren geleden naar Italië vertrok. Italië blijkt ontelbaar veel kazen te hebben. …

Lees meer »

Risotto Herbekeken – zestig verrassende risottorecepten

Als de r weer in de maand zit, kijken we niet uit naar boerenkool met rookworst maar naar het Italiaanse comfort food waaraan we ons het liefste warmen: een pan vol risotto. Favoriet zijn risotto met paddenstoelen en risotto met pompoen en venkelworst, maar we proberen ook regelmatig een nieuw risottorecept uit. Dit keer doken we in Risotto Herbekeken, een gloednieuw kookboek met risotto in de hoofdrol. Een grootmoeder als inspiratiebron, een job als bio-ingenieur in de voeding, een passie voor koken, een tweetal jaren bijklussen in de keuken van restaurant Tartufo in Sint-Pieters-Leeuw, een gekke voorliefde voor risotto en …

Lees meer »

Garum & duivelsdrek – de Romeinse keuken voor de tafel van nu

Avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers opgelet: Ciao tutti’s gastblogger Manon Henzen van eet!verleden heeft een verrassend mooi Romeins kookboekje gemaakt. Garum & duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu laat zien hoe inspirerend de antieke Romeinse keuken is in de hedendaagse keuken. wentelteefjes Romeinse recepten & tips Naast vijftien Romeinse recepten met een eigentijdse twist vind je in het boekje ook veel tips om ingrediënten, smaakmakers en smaakcombinaties uit de oudheid te integreren in de eigentijdse keuken. Tijdens het maken van de toegankelijke recepten uit het boekje ervaar je hoe inspirerend de Romeinse keuken is. Ieder …

Lees meer »

Tricolore millefoglie uit het kookboek Eataly – eigentijds Italiaans koken

Eataly – een heerlijke Italiaanse combinatie van supermarkt, markt en restaurant – komt nu ook bij je thuis, met een prachtig kookboek met driehonderd recepten uit de Italiaanse keuken. Namens uitgeverij Unieboek | Het Spectrum mogen we alvast een recept uit dit nieuwe kookboek delen, zodat je meteen de keuken in kunt duiken voor een op en top Italiaans gerecht. De fijne, toegankelijke recepten komen van de maker van de kookboekenreeks De Zilveren Lepel, die dit keer niet hebben gekozen voor zware pastagerechten of rijke, volle sauzen, maar voor verse gerechten. Moderne twists en klassieke technieken gaan hand in hand in …

Lees meer »

Uit de keuken van Toia: gnocco fritto

Na tien jaar in verschillende keukens te hebben gewerkt besloot Niels Drenth zich te verdiepen in de mooiste keuken die er is, de Italiaanse. Met Toia verzorgt hij Italiaanse catering en workshops en op Ciao tutti deelt hij regelmatig een gerecht uit la cucina italiana, met recept én achtergrondinformatie. Dit keer laat hij ons proeven van de gnocco fritto. Niels: ‘Mijn eerste kennismaking met gnocco fritto was meteen een onvergetelijke. Na het proeven van die allereerste gnocco gevuld met prosciutto crudo heb ik de kok direct naar het recept gevraagd. Met veel pijn en moeite werd dat min of meer …

Lees meer »

De (ruim) 50 beste pizzeria’s van heel Italië

Bijna elk dorpje in Italië heeft er wel één: een pizzeria, waar Italiaanse families aanschuiven voor verse pizzabodems uit de houtoven, al dan niet rijkelijk belegd naar fantasie van de pizzaiolo. Meer dan vijfhonderd van deze pizzeria’s werden bezocht voor 50 Top Pizza, een lijst van de vijftig beste pizzeria’s in heel Italië. Er werd door een honderdtal pizzaproevers in heel het land pizza gekeurd, maar voor veel toppers in deze lijst (negentien pizzeria’s om precies te zijn) moet je naar de regio Campanië, de bakermat van de pizza verace, de originele pizza. Na honderden pizza’s achter de kiezen stelden …

Lees meer »

De eerste espresso: een bittere noodzaak

In Italiaanse koffiebarretjes worden dagelijks meer dan zeventig miljoen kopjes espresso gedronken. Bijna al deze kopjes worden gezet volgens de richtlijnen van het Istituto Nazionale Espresso Italiano, dat toeziet op de kwaliteit van de espresso. Volgens dit instituut maak je de perfecte espresso met zes à zeven gram fijngemalen arabicakoffie. Gedurende precies dertig seconden moet hier dertig milliliter water met de exacte temperatuur van 88 °C doorheen geperst worden. Uiteindelijk mag een kopje espresso niet meer dan twintig tot dertig milliliter vocht bevatten (en ten zuiden van Rome geeft men zelfs de voorkeur aan nog wat minder water). Het schuimlaagje moet …

Lees meer »

Quotidiano – geschiedenisles op een wijnfles van Cantina Gattavecchi uit Montepulciano

Het is een van de mooiste stadjes in Toscane: Montepulciano. Op een smalle bergkam van kalksteen rijgen de palazzi in renaissancestijl, monumenten en huizen zich aaneen. De Corso, de hoofdstraat, is een wirwar van gezellige wijnkelders, winkels en barretjes. Op het menu vind je bijna overal de traditionele pici all’aglione, een dikke, met de hand gerolde soort spaghetti met knoflooksaus. De aglione, de knoflook, groeit in de nabije omgeving, op grote velden die her en der tussen de wijn- en olijfboomgaarden opduiken. Via de Corso beland je op het Piazza Grande waar de Duomo, het stadhuis en het gemeentehuis te …

Lees meer »

‘Hoogdravende hazelnoottaart’ naar recept van Artusi

De Italiaanse keuken is een van de meest geroemde keukens ter wereld, waarbij woorden als traditie, authentiek en cucina di nonna niet geschroomd worden. Dat we over de Italiaanse keuken kunnen spreken, hebben we te danken aan een brute roofoverval halverwege de negentiende eeuw, zo vertelt Manon van eet!verleden ons in haar nieuwe blog, met ook een heerlijk recept voor een ‘hoogdravende hazelnoottaart’. Manon: ‘In 1851 dringt een bende rovers het ouderlijk huis van de vijfentwintigjarige Pellegrino Artusi in Forlimpopoli (Emilia-Romagna) binnen. Na grof geweld tegen zijn ouders en zusjes, waarbij zijn oudere zus zelfs verkracht wordt, trekken de rovers …

Lees meer »

17 hartverwarmende pastarecepten voor herfstige avonden

Op zoek naar inspiratie voor hartverwarmende pastagerechten voor herfstige avonden? Met deze zeventien recepten mag het buiten zo hard stormen als het wil, binnen pruttelt klein geluk op het fornuis of in de oven. Buon appetito! rigatoni met worst naar recept van Anthony Bourdain tagliatelle met paddenstoelen en gefrituurde salie lasagne met pompoen en saucijsjes pasta risottata (pasta bereid als risotto) van Me, Myself & Italy aardappel/pompoentortelli met bruine boter, salie en pijnboompitten van Giulia Scarpaleggia macaroniballetjes met drie soorten kaas van Susan Aretz lekker luie lasagne van Italiaans Koken met Antoinette spaghetti met champignons en knoflookboter van Me, Myself …

Lees meer »

Bucatini all’amatriciana uit de Pastabijbel van Roberta Pagnier

Ben je net als wij dol op pasta en zou je het liefst elke dag eten (en dan ook nog voor lunch én diner)? Dan moet je de nieuwe Pastabijbel, met meer dan honderddertig recepten uit de keuken van Roberta Pagnier (bekend van onder andere 24Kitchen) met stip boven aan je verlanglijstje zetten! Roberta maakte dankzij haar Italiaanse moeder kennis met de Italiaanse keuken. Roberta: ‘Maar wat ik los van mijn spaghettigenen zo geweldig vind aan de Italiaanse keuken, is dat de recepten vaak zo simpel zijn. Hoe beter de kwaliteit van de ingrediënten, hoe lekkerder het eindresultaat. Dat klinkt …

Lees meer »

Bocconcini fritti (gefrituurde mozzarellabolletjes) uit het kookboek Big Mamma

Vanaf nu kan geen enkele Italiëliefhebber meer om Big Mamma heen. Dit kleurrijke kookboek dendert met maar liefst vierhonderdtachtig pagina’s vol Italiaanse gerechten je keuken binnen en verschanst zich op je aanrecht, als een echte Italiaanse mamma die je dagelijks voorziet van authentieke recepten, culinair advies en handige tips. Bij het openslaan van het boek lees je meteen al het beste advies om optimaal van de Italiaanse keuken te kunnen genieten: ‘Het mooie van de Italiaanse keuken zit hem in het plezier dat je beleeft aan het koken en eten van de gerechten. Focus niet te veel op de hoeveelheden, …

Lees meer »

Casoncelli alla Bresciana

Na tien jaar in verschillende keukens te hebben gewerkt besloot Niels Drenth zich te verdiepen in de mooiste keuken die er is, de Italiaanse. Op Ciao tutti deelt hij vanaf nu regelmatig een gerecht uit la cucina italiana, met recept én achtergrondinformatie. Niels: ‘Mijn culinaire Italiaanse avonturen zijn begonnen in Toscane. Mijn grootste inspiratiebron is het huis van de oma van Leonardo da Vinci geweest, in Bacchareto, dat de naam Toia draagt. Hier heb ik de geheimen van zowel de Florentijnse als de Toscaanse keuken mogen ontrafelen. Deze naam heb ik dan ook gekozen als merknaam voor mijn eigen Italiaanse …

Lees meer »

Pirandello – proef een stukje Italië in Zuid-Limburg

Op zoek naar een vleugje Italië in Nederland? Saskia neemt je vandaag mee naar haar geboortegrond, het Limburgse heuvelland, voor een culinair avontuur met Pirandello als welbespraakte Italiaanse gastheer. Saskia: ’Na terugkomst uit Toscaanse heuvels zie ik weer wie sjoen os Limburg is. De heuvels zijn er net zo frisgroen en langs de weg staan overal ietwat verzakte Maria-altaartjes – met verse bloemen. In de Limburgse grond wortelen hier en daar zelfs weelderig tierende wijnranken. Ook de sfeer is bijna Italiaans: mensen groeten elkaar hartelijk en nemen de tijd voor een praatje, het dialect klinkt net zo zangerig als het …

Lees meer »

Linguine met citroen, munt en kappertjes uit Puur Pasta

‘Pasta kan zo eenvoudig en ingewikkeld zijn als je maar wilt. Het is snel, makkelijk, troostrijk en opbeurend,’ aldus Laura Santtini, die in de Londense wijk Belgravia het Italiaanse restaurant Santini runt dat haar ouders daar in 1984 openden. Dankzij het recent verschenen kookboek Puur Pasta geniet je ook in eigen keuken van Laura’s recepten, waarbij ze je steeds weer weet te verrassen met sauzen die dankzij hun unieke smaakcombinaties elk bord pasta omtoveren tot een bord waar je meer dan blij van wordt. Laura koos ervoor om ook veel tarwevrije pastarecepten in het boek op te nemen, zoals tot …

Lees meer »

Crodino Spritz – voor een sprankelende aperitivo

Op zoek naar een verfrissend drankje voor de aperitivo? Maak dan eens een Crodino Spritz! Crodino ken je vast wel: het is al jarenlang het meest gedronken niet-alcoholische aperitivo-drankje in Italië. Het wordt gemaakt van mineraalwater, vruchten, kruiden en specerijen (waaronder vanille, kaneel en aardbei- en citroenextracten). Het drankje werd zo’n dertig jaar geleden ontwikkeld in Crodo, een plaatsje in de buurt van het Lago Maggiore, waaraan het ook zijn naam dankt. De Società Terme di Crodo wilde namelijk een drankje maken waarvan het water van de eeuwenoude bron Fonte Lisiel, die in 1685 werd ontdekt, de basis moest vormen. Aan …

Lees meer »

Cin cin! Koffiecocktails met Tia Maria

Dol op koffie én op cocktails? Dan zijn deze drie koffiecocktails je op het lijf geschreven! Ze bevatten namelijk alle drie een lekkere shot espresso én een scheutje Tia Maria, de bekende Italiaanse likeur op basis van de allerbeste arabica-koffie met een hint van vanille en rum. Tia Maria Espresso Martini De Tia Maria Espresso Martini is een fijne variatie op de klassieke Espresso Martini, waarin Tia Maria, wodka en verse espresso samenkomen, met een finishing touch van verse koffieboontjes. Ook fijn na afsluiting van een etentje, overigens – na (of in plaats van) het dessert. Ingrediënten: 25 ml Tia …

Lees meer »