Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De lekkerste Italiaanse kookboeken van 2012

Afgelopen jaar heb ik heel wat Italiaanse kookboeken uitgeprobeerd. Uit sommige maakte ik slechts één recept, andere kwamen niet van het aanrecht af en zijn inmiddels helemaal stuk gekookt. Van deze laatste de lekkerste vijf op een rijtje:

Veg!
Met stip op 1, dit geweldige groentekookboek! Ik schreef al eerder: ‘Soms krijg je een kookboek in handen waarvan je letterlijk geen genoeg krijgt. Je leest ’s ochtends bij het ontbijt alvast wat recepten om iets lekkers voor die avond uit te kiezen, en neemt het ’s avonds weer mee naar bed om even heerlijk weg te dromen bij prachtige foto’s van gerechten en recepten waarvan het water je – ook laat op de avond – in de mond loopt.’

Sinds ik dit kookboek in huis heb, heeft het al heel wat ezelsoren, olievlekken en keukenluchtjes moeten verduren. Elk recept dat ik er tot nu toe uit heb gemaakt (van de bruschetta met zoete tomaat tot de soep met linzen en spinazie, van de salade met pompoen en champignons tot de pompoen uit de oven) is geslaagd en smaakt net iets beter dan als ik zelf wat combinaties bij elkaar verzin.

Klik hier voor een lasagnerecept uit Veg!

Veg!
Hugh Fearnley-Whittingstall
vertaald door Roselle de Jong
ISBN 9789023013655
€ 24,95
uitgeverij Becht

Bestel Veg! via deze link bij bol.com

Cucina di casa mia
Het recent verschenen culinaire levenswerk van Nicoletta Tavella is ook een kookboek dat mijn aanrecht nog niet verlaten heeft. De Italiaanse Nicoletta groeide op in een familie waar eten en lekker leven onlosmakelijk verbonden zijn. In Cucina di casa mia vertelt ze zo beeldend over Italiaans eten dat het water je steeds in de mond loopt en verklapt ze de beste familierecepten en geheimen uit haar kookschrift.

Nicoletta’s vriendenravioli heb ik al voor verschillende etentjes met vrienden gemaakt, en het blijft een ongeëvenaard succes. Nicoletta: ‘Dit gerecht is jaren geleden geboren. Het was een mooie avond op Fabio’s woonboot in het centrum van Amsterdam. Ik was aan het ‘improvisatiekoken’ met een groepje Italiaanse vrienden. We besloten ravioli te maken met wat er in huis was, helemaal op gevoel met een beetje van dit en een beetje van dat. Het eindresultaat mocht er zeker zijn: het werd zo lekker dat deze ravioli een van mijn klassiekers is geworden, die ik nu graag met jullie wil delen.’

Cucina di casa mia
Nicoletta Tavella
ISBN 9789081892605
€ 24,95
uitgeverij Choizes

Bestel Cucina di casa mia via deze link bij bol.com

La Dolce Vita
Tessa Kiros is een van mijn favoriete kookboekenauteurs. Helemaal blij ben ik dan ook met haar nieuwste juweeltje: een kookboek dat honderd procent gewijd is aan la dolce vita, meteen enorme verzameling recepten voor een Italiaans leven. Het boek is een regelrechte ode aan het Italië dat ze zo graag haar thuis noemt. Ze selecteerde heerlijke, authentieke recepten van Italiaanse mama’s. Van Siciliaanse pasta al forno en citroentaart tot heerlijke snacks en ander lekkers voor in de provisiekast, zoals limoncello, truffelboter en vanillezout.

Ook verklapt ze allerlei ideeën en handigheidjes die al generaties lang van Italiaanse moeder op dochter worden overgedragen: om zowel het eten, de tafel, als de rest van het huis net iets origineler te presenteren. Haar pastapakketjes met aardappel en truffel, die ik eerder maakte, zorgen bijvoorbeeld telkens weer voor een mooie verrassing op tafel.

La Dolce Vita
Recepten voor een Italiaans leven
Tessa Kiros
ISBN 9789089895547
€ 29,99
uitgeverij Terra

Bestel La Dolce Vita via deze link bij bol.com

De Zilveren Lepel Toscane
Toscane is de geboortegrond van de Italiaanse keuken zoals wij die kennen. De streek is over de hele wereld beroemd om zijn eenvoudige en heerlijke eten. De Zilveren Lepel Toscane laat je hiervan meegenieten, met zowel authentieke regionale recepten als lokale tradities, klassieke wijnen en speciaalzaakjes.

Het boek neemt je mee op een culinaire reis door de populairste regio van Italië, waarvan het water je in de mond loopt. In Florence proeven we onder andere zuccotto. Volgens de legende is zuccotto de eerste semifreddo uit de geschiedenis en werd het oorspronkelijk gemaakt in de helm van een soldaat. In het Toscaanse dialect betekent zucca ‘hoofd’. Het oorspronkelijke recept is met ricotta, gekonfijte vruchtjes, amandelen en pure chocolade.

De Zilveren Lepel Toscane
ISBN 9789077330258
€ 35,00
uitgeverij Van Dishoeck

Bestel De Zilveren Lepel Toscane via deze link bij bol.com

De streken van twee gulzige Italianen
De Italiaanse koks Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo doken voor hun nieuwe boek niet in een specifieke regio, zoals ik ga doen voor mijn nieuwe boek over Toscane, maar maakten een ontdekkingstocht door alle verschillende streken van Italië. Hun liefde, passie en kennis voor en over hun land, de mensen en de producten delen ze graag met ons, net als de ruim tachtig heerlijke, regionale recepten die ze onderweg hebben verzameld.

Hun recept voor heerlijk comfort food uit de bergen, gnocchi di castagne con burro e salvia (kastanjegnocchi in botersaus met salie), smaakt ook in het minder hoge Nederland meer dan smakelijk!

De streken van twee gulzige Italianen
Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo
ISBN 9789059564466
€ 24,95
Fontaine Uitgevers

Bestel De streken van twee gulzige Italianen via deze link bij bol.com

Hoewel bovenstaande kookboeken ook in 2013 een centrale plek in mijn keuken in zullen nemen, kijk ik nu al uit naar de nieuwe oogst van het nieuwe jaar. Uiteraard zal ik de lekkerste recepten en boeken weer met jullie delen. Op een culinair 2013!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Heerlijk al die mooie kookboeken, maar eigenlijk ook leesboeken!
    Ik geniet er al van om ze door te bladeren! En inderdaad is Veg een heerlijk boek! Vandaag de soep met de linzen en spinazie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *