Wil je een origineel gerecht op tafel zetten waar iedereen blij van wordt? Maak dan eens een focaccia vol eetbare bloemen. Een echte eyecatcher die bij de lunch, brunch of picknick de show zal stelen!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten: 500 gram doppio zero bloem (plus wat extra om te bestuiven) | 10 gram gist (anderhalf zakje) | 300 ml water (op kamertemperatuur) | 15 gram suiker | 10 gram zout | extra vergine olijfolie
Hoe maak je de focaccia?
Doe de bloem, de gist, de suiker en het zout in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Schenk het water erbij, meng alles met je handen door elkaar en kneed het geheel dan goed door. Als het deeg niet meer plakt en steeds compacter begint aan te voelen, haal je het uit de kom.
Bestuif het aanrecht met wat bloem en leg het deeg op het aanrecht voor een tweede kneedsessie. Kneed het deeg ongeveer tien minuten goed door met je handen, zodat het luchtig en soepel is.
Bestrijk het deeg licht met olijfolie, leg het terug in de kom en laat het afgedekt ongeveer een half uur rijzen, bij kamertemperatuur.
Verwarm de oven plus bakplaat voor op 220 graden. Neem na een half uur rijstijd het deeg uit de kom en kneed het nog een minuut goed door. Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van circa twee centimeter.
Leg het deeg op een vel bakpapier en duw met je vingers kuiltjes in het deeg. Sprenkel de rest van de olijfolie over het deeg, dek de focaccia af met een schone theedoek en laat nog een half uurtje rijzen.
Leg de groenten en kruiden klaar waarmee je je focaccia wil versieren: groene asperges, tomaatjes, uien, rozemarijn, basilicum, citroen, olijven, champignons, wortel, pijnboompitjes, paprika, doperwtjes, maïs… Snijd ze in de vorm zoals je ze straks wil gebruiken om een kleurrijke bloementuin op je focaccia te creëren (steeltjes, bloemetjes, zon, gras…). Zorg dat je vochtige ingrediënten (olijven, tomaat) goed droogdept, anders wordt de focaccia te zompig.
Na de rijstijd versier je de focaccia naar eigen inzicht (check voor inspiratie #flowerfocaccia op Instagram). Bestrijk met een dun laagje olijfolie, bestrooi eventueel nog met wat zout en leg de focaccia op de voorverwarmde bakplaat. Bak de focaccia in circa vijftien minuten goudbruin en gaar.
Laat de focaccia afkoelen tot lauwwarm (of koud) en serveer hem in zijn geheel, zodat iedereen je bloemrijke creatie kan bewonderen voor je hem aan tafel in stukken snijdt. Buon appetito!