Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Ciao tutti Italië Agenda – januari

In onze Italië Agenda van januari vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

Viva la Befana!
6 januari, heel Italië
Als het goed is, worden de Italiaanse kinderen in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude heks die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest. Wie te vaak stout was, krijgt slechts wat as en kolen. Via deze link lees je meer over La Befana.

La Regata delle Befane
6 januari, Venetië
Op 6 januari worden de Venetiaanse wateren onveilig gemaakt door de zogenaamde Befana’s, heksen. De gondeliers steken zich in een heksenkostuum en nemen het tegen elkaar op in een spannende race. Een uniek schouwspel!

Drie draaiende koningen
6 januari, Venetië
Op 6 januari draaien de drie wijzen uit het oosten op de Torre dell’Orologio (op het Piazza San Marco) in processie rond de Maagd Maria.

De houten beelden van een engel met trompet en de drie koningen worden op mechanische wijze langs Maria met Kind gevoerd, alsof ze inderdaad op bezoek komen bij de pasgeboren Jezus om hun geschenken aan te bieden. Op de andere dagen zijn de koningen wel binnen te bewonderen, maar alleen op 6 januari wagen ze zich even buiten…

Cavalcata dei Magi
6 januari, Florence
In Florence wordt het feest van Driekoningen gevierd met een schitterende stoet. De drie wijzen uit het oosten trekken, gevolgd door een groot aantal figuranten, van het Palazzo Pitti via de Ponte Vecchio naar het Piazza della Signoria. Hier sluiten de vaandeldragers zich bij de stoet aan, waarna de tocht wordt voortgezet naar de Duomo, waar de drie wijzen hun geschenken aanbieden aan het kindje Jezus in de levende kerststal.

De stoet van de wijzen en hun gevolg is gebaseerd op het schilderij van Benozzo Gozzoli dat te zien is in het Palazzo Medici-Riccardi in Florence.

Luci d’Artista
tot ongeveer half januari, Turijn (Piemonte)
Rondom de feestdagen worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista, zoals dit feestelijke evenement heet, schittert een aantal mooie klassiekers maar er zijn ook weer een paar nieuwe lichtkunstwerken te zien.

Luci d’Artista
tot ongeveer half januari, Salerno (Campanië)
Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad gezamenlijk een betoverende aanblik geven. Tot eind januari bieden de straten van Salerno dankzij Luci d’Artista een uniek schouwspel, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren, Babbo Natale in zijn slee…

foto: Massimo Pica

Hoera voor de Italiaanse vlag!
7 januari, heel Italië

De Italiaanse vlag, de tricolore, wappert al sinds 7 januari 1797 vrolijk tegen de blauwe lucht. De geboortegrond van de vlag is Reggio Emilia, maar de kleuren zijn afkomstig uit Milaan. Het wapenschild van Milaan bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond. Samen met de groene kleur van de Milanese burgerwacht levert dit de vrolijke driekleur op.

Italianen die niet uit Milaan afkomstig zijn, geven echter een heel andere uitleg aan de drie kleuren. Zo zouden de drie kleuren staan voor geloof, hoop en liefde. Of voor hoop (groen), overtuiging (wit) en liefdadigheid (rood). Weer anderen maken het nog poëtischer: groen zou symbool staan voor de vruchtbare Italiaanse heuvels, wit voor de besneeuwde bergtoppen en rood voor het bloed dat vergoten is bij het ontstaan van de Italiaanse Republiek.

Sant’Antonio Abate – feest voor slagers en varkens
17 januari, heel Italië
Op 17 januari wordt in Italië de feestdag van Sant’Antonio Abate gevierd, de allereerste abt en daarmee de grondlegger van het christelijke monnikendom. Deze Antonius, die je niet moet verwarren met de heilige Antonius van Padua, werd rond 250 geboren in Egypte en is uitgegroeid tot beschermheilige van onder meer slagers, varkens, zwijnenhoeders, mandenmakers, begrafenisondernemers, suikerbakkers en wevers. Op afbeeldingen zien we hem dan ook vaak met een varken aan zijn voeten. In zijn hand draagt hij meestal een bel.

Vroeger kwamen op 17 januari de boeren bijeen om hun vee te laten zegenen ter ere van Antonius’ sterfdag. Tijdens de middeleeuwen mochten op 17 januari de varkens zelfs overal vrij naar voedsel zoeken. Deze traditie wordt nog steeds in ere gehouden. Ga maar eens kijken op een van de vele pleinen in Italië, van Rome tot het kleinste gehucht op Sicilië. Verbaas je niet als het er zwart ziet van de knorrende varkentjes, die de zegen van de heilige Antonius komen halen.

Paardenrace voor Sant’Antonio
17 januari, Buti (Toscane)
In Buti, een stadje in de buurt van Pisa, wordt de heilige Antonius op de eerste zondag na 17 januari geëerd met een palio, een paardenrace. De Palio van Buti is de eerste race van het jaar!

Hoe dichter de zondag nadert, hoe meer de spanning stijgt. Net als in Siena worden ook hier in Buti de paarden naar de kerk van de contrada begeleid, waar ze worden gezegend en waar met de hele wijk wordt gebeden voor de overwinning. Kaarsjes worden opgestoken, kruisjes geslagen, Weesgegroetjes en schietgebedjes gepreveld. Zelfs als niet-inwoner voel je de spanning met de minuut stijgen.

Gemaskerde kudde in Tricarico
17 januari, Tricarico (Basilicata)
In Tricarico, een klein plaatsje in de regio Basilicata, viert men al vroeg in het jaar carnaval. Op 17 januari, de feestdag van Sant’Antonio Abate, wordt gevierd dat de koeien, ossen en andere viervoeters weer de wei in mogen.

De inwoners zetten allemaal een masker van een koe of een stier op (in het plaatselijke dialect l’ màsh-k-r genoemd) en beelden samen een kudde uit die eindelijk weer de buitenlucht op mag snuiven en van het groene gras mag proeven.

Internationale Dag van de Italiaanse Keuken
17 januari, heel Italië
Op 17 januari is het ook feest in de Italiaanse keuken! Het is namelijk International Day of Italian Cuisine (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keuken. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet.

Eerder maakte men op deze dag wereldwijd spaghetti met tomatensaus, tiramisù, ossobuco alla milanese, pesto genovese, tagliatelle al ragù bolognese, risotto alla milanese en spaghetti alla carbonara.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Domenica al Museo
elke eerste zondag van de maand
Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. In Rome betekent dit dat je op die dag bijvoorbeeld geen entree hoeft te betalen voor het Colosseum en het Forum Romanum, voor de Galleria Borghese, voor Palazzo Barberini, voor het GNAM (Galleria Nazionale d’Arte Moderna), voor Villa Giulia, voor de Terme di Diocleziano, voor het Palazzo Massimo, voor Crypta Balbi, voor de Thermen van Caracalla en voor de Engelenburcht.

In Florence kun je gratis naar de Galleria degli Uffizi, met onder meer Botticelli’s Venus, de Galleria dell’Accademia, met Michelangelo’s originele David, en de Cappelle Medicee, met schitterende beelden van Michelangelo, terwijl je in Venetië kosteloos naar de Gallerie dell’Accademia en het Arsenaal kunt.

Ook de opgravingen van Herculaneum en Pompei, Villa Oplontis en het Archeologisch Museum vallen onder de staatsmusea.

Helaas kunnen we hier niet alle staatsmusea noemen, maar alle musea die je op de eerste zondag van de maand gratis kunt bezoeken, vind je via deze link (je kunt dan per regio alle deelnemende musea vinden).

Pesaro – Culturele Hoofdstad van Italië in 2024
In 2024 mag Pesaro (Le Marche) zich Culturele Hoofdstad van Italië noemen. Via deze link delen we al onze tips voor een bezoekje aan Pesaro.

TURIJN

Sovrani a tavola – pranzi imbanditi nelle corti italiane
tot 24 januari 2024, La Venaria Reale
Ontdek wat er bij de koninklijke families op tafel kwam tijdens deze heerlijke expositie in La Veneria Reale. Aan de hand van onder meer schilderijen, zilverwerk en servies uit de koninklijke collectie schuif je aan bij pausen, prinsen en koningen. Buon appetito!

Il mondo di Tim Burton
tot 7 april 2024, Museo Nazionale del Cinema
In het filmmuseum in Turijn maak je een reis door de visionaire wereld van de beroemde filmregisseur Tim Burton, door een kijkje te nemen in zijn persoonlijke archief vol illustraties, schetsen en documenten die ten grondslag lagen aan zijn succesvolste films. Via deze link lees je meer details.

Hayez – l’officina del pittore romantico
tot 1 april 2024, Galleria d’Arte Moderna
In de Galleria d’Arte Moderna van Turijn bewonder je nu zowel schilderijen als schetsen van de Italiaanse kunstenaar Francesco Hayez, die vooral beroemd is geworden door zijn Il Bacio, de kus. Zo krijg je een idee van het creatieve proces achter Hayez’ werken.

De originele opstelling omvat meer dan honderd werken van Hayez, de onbetwiste hoofdrolspeler van de Italiaanse romantiek. Alle details van deze expositie vind je hier.

Picasso – rendez-vous a Torino
tot 14 januari 2024, Palazzo Saluzzo Paesana
Driehonderd werken van Pablo Picasso – van tekeningen en keramiek tot beelden en foto’s – zijn dit najaar te zien in het prachtige Palazzo Saluzzo Paesana in Turijn. De expositie wordt vijftig jaar na de dood van de Spaanse kunstenaar georganiseerd om zijn erfenis levendig te houden. Via deze link vind je alle details.

MILAAN

Bar Stories on Camera
tot en met 30 april 2024, Galleria Campari

In samenwerking met Magnum Photos koos Galleria Campari negentig foto’s uit die een prachtig beeld geven van deze iconische bar in de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. Via deze link vind je alle details.

foto’s: Galleria Campari

Morandi 1890-1964
tot 4 februari 2024, Palazzo Reale
In het Palazzo Reale in Milaan bewonder de tentoonstelling Morandi 1890-1964, met ongeveer honderdtwintig werken van de Bolognese kunstenaar Giorgio Morandi, die uitblonk in stillevens. Meer informatie vind je via deze link.

El Greco
tot 11 februari 2024, Palazzo Reale
Voor de eerste keer kun je in Milaan een ruime selectie werken bewonderen van de Griekse schilder Doménikos Theotokópoulos, beter bekend als El Greco. Meer dan veertig van zijn werken schitteren op de piano nobile van het Palazzo Reale, met onder meer een aantal internationale bruiklenen. Via deze link vind je alle details.

Maria Callas – ritratti dall’Archivio Publifoto Intesa Sanpaolo
tot 18 februari 2024, Gallerie d’Italia
Ter ere van de honderdste geboortedag van Maria Callas, op 2 december 2023, toont de Gallerie d’Italia eenennegentig foto’s van de sopraan uit het Archivio Publifoto Intesa Sanpaolo, uit de periode 1954-1970. Zie deze link voor meer informatie.

Goya – la ribellione della ragione
tot 3 maart 2024, Palazzo Reale
In het Palazzo Reale maak je in de herfst en winter van 2023-2024 kennis met Goya, een revolutionaire Spaanse schilder, en een collectie van zijn meesterwerken. Via deze link lees je meer details.

Rodin e la danza
tot 10 maart 2024, MUDEC
Ontdek wat voor een sterke en creatieve invloed dans had op het werk van Auguste Rodin. Via deze link vind je alle details van de expositie.

GENUA

Artemisia Gentileschi – coraggio e passione
tot 1 april 2024, Palazzo Ducale
In het prachtige Palazzo Ducale in Genua staat Artemisia Gentileschi deze winter in de schijnwerpers. Je bewondert meer dan vijftig meesterwerken uit musea in heel Europa. Via deze link vind je alle informatie over de expositie.

VENETO

Giorgio de Chirico – Metafisica contenuta
tot 25 februari 2024, Palazzo Sarcinelli, Conegliano
In 2024 wordt het honderdjarig bestaan van het surrealisme gevierd. Deze tentoonstelling in het Palazzo Sarcinelli is daar alvast een voorproefje op, met een van de hoofdrolspelers van de kunststroming, Giorgio de Chirico. Er zijn meer dan zeventig werken van zijn hand te zien, waaronder de mannequins zonder gezicht, Italiaanse pleinen en torens. Meer informatie vind je hier.

Ca’ Rezzonico (Venetië) stelt tot 9 januari 2024 ivoren miniaturen van Rosalba Carriera tentoon.

Chagall – Il colore dei sogni
tot 13 februari 2024, Centro Culturale Candiani, Mestre
In het Centro Culturale Candiani in Mestre (Venetië) sta je oog in oog met de kleurrijke dromen van Marc Chagall tijdens de expositie Chagall. Il colore dei sogni.

MANTOVA

Rubens a Palazzo Te – pittura, trasformazione e libertà
tot 7 januari 2024, Palazzo Te
Samen met het Palazzo Ducale in Mantova en de Galleria Borghese in Rome viert Palazzo Te de erfenis van Peter Paul Rubens, die in Mantova de perfecte plek vond om zich onder te dompelen in de antieke wereld. Hij zou zich hebben laten inspireren door Giulio Romano, die in Palazzo Te allerlei mythologische verhalen afbeeldde.

Er zijn meer dan vijftig werken te zien, waaronder zeventien van Rubens zelf, verdeeld in twaalf thema’s. Het Palazzo Te heeft hiervoor werken in bruikleen van onder meer het Louvre, het Prado, Museum Boijmans Van Beuningen en de Musei Capitolini. Via deze link vind je meer informatie over de expositie.

EMILIA-ROMAGNA

Ter Brugghen – dall’Olanda all’Italia sulle orme di Caravaggio
tot 14 januari 2024, Gallerie Estensi, Modena
De Gallerie Estensi in Modena zet dit najaar de Nederlandse schilder Hendrick ter Brugghen in het zonnetje. De focus ligt op zijn verblijf in Italië, in de voetsporen van Caravaggio, tussen circa 1607 en 1614. Via deze link lees je meer over de tentoonstelling.

Burri Ravenna Oro
tot 14 januari 2024, Museo d’Arte, Ravenna
Het Museo d’Arte della città di Ravenna (MAR) organiseert samen met de Fondazione Palazzo Albizzini Collezione Burri een prachtige expositie over Alberto Burri, die zich voor een groot deel van zijn oeuvre liet inspireren door de geschiedenis en de cultuur van Ravenna.

Keith Haring – Radiant Visio
tot 4 februari 2024, Palazzo Tarasconi, Parma
Het Palazzo Tarasconi in hartje Parma wijdt een tentoonstelling aan een van de grootste kunstenaars van de tweede helft van de twintigste eeuw: Keith Haring. Er zijn meer dan honderddertig werken te zien, grotendeels afkomstig uit privécollecties. Meer informatie vind je via deze link.

TOSCANE

Leonardo da Vinci: bellezza e invenzione
tot 1 april 2024, Museo della Città, Livorno
In het Museo della Città van Livorno bewonder je deze winter vijftien tekeningen uit de Codex Atlanticus en de Codex over de vlucht van de vogels van Leonardo da Vinci, die in bruikleen zijn van respectievelijk de Biblioteca Ambrosiana in Milaan en de Biblioteca Reale in Turijn. Daarnaast bewonder je er ruim vijftig werken van navolgers van Da Vinci.

Il giardino incantato – viaggio interattivo nell’arazzo millefiori
tot 29 februari 2024, Antico Palazzo dei Vescovi, Pistoia
In het Antico Palazzo dei Vescovi wandel je door een betoverde tuin, een bijzondere installatie die is gewijd aan het bloemrijke wandtapijt dat Vlaamse kunstenaars in de zestiende eeuw wisten te creëren. Betoverend mooi hoe dit kunstwerk nu om je heen tot leven wordt gewekt!

Wil je deze unieke expositie met eigen ogen bewonderen? Op de website van Pistoia Musei vind je alle details.

Le avanguardie – met veel meesterwerken uit het Philadelphia Museum of Art
tot 7 april 2024, Palazzo Blu (Pisa)

UMBRIË

Un mare tutto fresco di colore – Sandro Penna e le arti figurative
tot 14 januari 2024
Na de tentoonstelling over Perugino maak je in de Galleria Nazionale dell’Umbria in Perugia kennis met een andere belangrijke inwoner van de stad, dichter Sandro Penna, en met name met zijn kunstverzameling, met werken van onder anderen Pablo Picasso, Jean Cocteau en Franco Angeli. Via deze link vind je meer informatie.

LE MARCHE

Da Ulisse a Corto Maltese
tot 7 januari 2024, Museo Villa Colloredo Mels, Recanati
Ter gelegenheid van de opening van het Recanati Comics Festival start de expositie Da Ulisse a Corto Maltese, een reis door de imaginaire wereld van Hugo Pratt. Via deze link lees je meer.

ROME

Trame di Luce
tot 7 januari 2024, Orto Botanico
De botanische tuin van Rome vormt rond de feestdagen een magische wereld van licht en muziek. De route, die iets langer dan een kilometer is, voert je langs lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars.

Je ontdekt een aantal legendes en verhalen over de Orto Botanico, ontmoet bosnimfen en andere magische wezens en proeft van de lekkerste hapjes bij Luci di Gusto. Via deze link vind je meer informatie over Trame di Luce.

Dacia – l’ultima frontiera della romanità
tot 21 april 2024, Terme di Diocleziano
Meer dan duizend kunstwerken uit bijna vijftig Roemeense musea zijn voor het eerst tentoongesteld in Italië, in de Thermen van Diocletianus, die deel uitmaken van het Museo Nazionale Romano.

Je ontdekt alles over het oude Dacia, dat min of meer overeenkomt met het huidige Roemenië, van de achtste eeuw voor Christus tot de achtste eeuw na Christus. Alle details lees je via deze link.

Fidia
tot 5 mei 2024, Musei Capitolini
De Capitolijnse Musea wijden een mooie tentoonstelling aan Fidia, de grootste Griekse beeldhouwer van de klassieke oudheid.

Meer dan honderd werken uit de belangrijkste musea ter wereld komen in Rome samen om in gezelschap van archeologische vondsten, Romeinse replica’s, schilderijen, schetsen, manuscripten en multimedia-installaties het leven van deze Griekse kunstenaar te vertellen. Via deze link vind je alle informatie over deze unieke expositie.

Il tocco di Pigmalione. Rubens e la scultura a Roma
tot 18 februari 2024, Galleria Borghese
Met bijna vijftig werken uit de belangrijkste musea ter wereld vertelt de Galleria Borghese over de verbintenis tussen Italië en Europa door de ogen van een van de beste barokschilders, Rubens. Via deze link vind je alle details en lees je meer over alle verschillende onderdelen van deze schitterende tentoonstelling.

© foto: A. Novelli | Galleria Borghese

Emotion – l’arte contemporanea racconta le emozioni
tot 7 januari 2025, Chiostro del Bramante
Moderne kunst roept verschillende emoties op, zo laat deze kleurrijke tentoonstelling in het klooster van Bramante zien. Je bewondert werken van onder anderen AES+F, Mat Collishaw, Subodh Gupta, Carsten Höller, Eva Jospin, Kimsooja, Luigi Mainolfi, Masbedo, Annette Messager, Paul Morrison, Luigi Ontani, Tony Oursler, Piero Pizzi Cannella, Laure Prouvost, Pietro Ruffo, Alessandro Sciaraffa, Gregor Schneider, Paolo Scirpa, Nedko Solakov en Adrian Tranquilli. Via deze link vind je alle details.

Favoloso Calvino
tot 4 februari 2024, Scuderie del Quirinale
Tijdens de expositie Favoloso Calvino maak je een reis door het leven en werk van de Italiaanse schrijver Italo Calvino. Er zijn meer dan tweehonderd werken te zien, van schilderijen van bekende kunstenaars als De Chirico en Carpaccio tot beelden, van illustraties en foto’s tot eerste drukken van Calvino’s boeken. Dompel je onder in de fantastische wereld van Calvino – en duik daarna een boekwinkel in om zijn verhalen te (her)lezen!

Escher
tot 1 april 2024, Palazzo Bonaparte
Honderd jaar na zijn eerste bezoek aan Rome, in 1923, keert Maurits Cornelis Escher terug in de Eeuwige Stad, tijdens een expositie in het Palazzo Bonaparte.

Imperatori Romani
tot half januari 2024, Tralevolte
In Tralevolte, een tentoonstellingsruimte in het complex van de Scala Santa, exposeert de Nederlandse kunstenaar Wil van der Laan een eigentijdse visie in brons op vijf Romeinse keizers en Julius Caesar.

Ook bewonder je schilderijen van Romeinse dames, geïnspireerd op de verhalen van de Rosita Steenbeek. Zo leidde haar boek over Julia, dochter van Augustus, tot een schilderij maar ook tot een bronzen kunstwerk.

Helmut Newton – Legacy
tot 3 maart 2024, Museo dell’Ara Pacis
Het museum bij de Ara Pacis biedt vanaf dit najaar een paar maanden ruimte aan een breed retrospectief gewijd aan de beroemde fotograaf Helmut Newton (1920-2004). Meer details vind je via deze link.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Honderd kerststallen in het Vaticaan
Sala San Pio X
In Rome kun je elk jaar de tentoonstelling 100 presepi in Vaticano bezoeken, met (meer dan) honderd kerststallen uit verschillende landen. De expositie wordt gehouden in de Sala San Pio X (aan de Via dell’Ospedale 1, op de hoek met de Via della Conciliazione).

Tot en met 6 januari geniet je hier dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur (op 24 en 31 december tot 17.00 uur) van tientallen Maria’s, Jozefs, herders, wijzen en kindjes Jezus. De toegang is gratis, dus ga zeker een kijkje nemen als je in de kerstvakantie in Rome bent!

FLORENCE

Pezzi di Pace – Felice Limosani
tot 28 januari 2024, Palazzo Bartolini Salimbeni
Felice Limosani maakte zijn prachtige Pezzi di Pace in opdracht van de Collezione Roberto Casamonti. Hij ontwierp het speciaal voor de geometrische binnenplaats van het Palazzo Bartolini Salimbeni, aan het Piazza di Santa Trinita.

De spiegelende obelisk – die strategisch boven een spiegel van water is geplaatst – wijst naar de hemel terwijl hij langzaam ronddraait. Je moet het effect zelf ervaren om te zien hoe bijzonder het is wat Limosani hier doet, dus ga zeker even kijken als je in Florence bent!

Untrue Unreal – Anish Kapoor
tot 4 februari 2024, Palazzo Strozzi
Palazzo Strozzi wijdt een prachtige expositie aan de werken van Anish Kapoor, met monumentale installaties, kleine kunstwerkjes, originele vormen en hier en daar een beetje gezichtsbedrog. Via deze link vind je meer details.

Alfons Mucha – La seduzione dell’Art Nouveau
tot 7 april 2024, Museo degli Innocenti
In het Museo degli Innocenti in Florence bewonder je een expositie over Alfons Mucha, met de titel La seduzione dell’Art Nouveau (de verleiding van de art nouveau). Het is de eerste keer dat Florence een expositie aan deze kleurrijke kunstenaar wijdt en er wordt meteen groots uitgepakt, met meer dan tweehonderd kunstwerken.

NAPELS & OMSTREKEN

L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio
tot 15 december 2024, Pompeï
het dagelijks leven van de gewone bevolking, van slaven tot kunstenaars, staat centraal tijdens de expositie L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio. Je bewondert zo’n driehonderd prachtige objecten, verdeeld over zeven verschillende thema’s, en drie multimediale installaties die het leven van de gewone inwoners van Pompeï inzichtelijk maken.

NEDERLAND

De mooiste kerststal van Nederland
t/m 14 januari 2024, Museum Catharijneconvent, Utrecht
Museum Catharijneconvent heeft in Utrecht een zeer omvangrijke, uiterst zeldzame achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal weten te verwerven, met maar liefst zevenhonderd verschillende figuren, die vorig jaar voor het eerst te zien was.

Ook dit jaar kun je de kerststal – helemaal gratis! – bewonderen. Deze magische miniatuurwereld – waarin niet alleen Jozef, Maria, Jezus, de os en de ezel een plek innemen, maar ook rumoerige markten, exotische dieren en zwevende engelen – zal groot en klein weten te betoveren. In deze blog lees je er meer over.

Da Vinci: Genius
tot augustus 2024, Amstel Design District, Amsterdam
De bekroonde experience Da Vinci: Genius komt naar Amsterdam. Deze meeslepende en interactieve show geeft je een uniek kijkje in het creatieve en geniale brein van Leonardo da Vinci.

Da Vinci: Genius integreert de nieuwste AI-technologie, digitale projecties en driehonderdzestig-graden audio soundscape om bezoekers te inspireren de hedendaagse wereld te zien door de ogen van da Vinci.

De show laat zien dat veel van de wereldwijde uitdagingen, waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd, al meer dan vijfhonderd jaar geleden werden opgetekend door Da Vinci.

International Film Festival Rotterdam
Twee weken lang staat Rotterdam in het teken van het International Film Festival Rotterdam. Je geniet van verrassende speelfilms, korte films, installaties, performances en masterclasses.

Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder
t/m 20 mei 2024,
H’ART Museum Amsterdam
In H’ART Museum Amsterdam (de voormalige Hermitage) maak je kennis met Gaius Julius Caesar (100 tot 44 voor Christus).

Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder is de allereerste solotentoonstelling over Caesar die in Nederland wordt georganiseerd, met dank aan een nauwe samenwerking met het Museo Archeologico Nazionale in Florence, het Museo Nazionale Romano in Rome en verschillende musea in Nederland en Duitsland.

In deze blog lees je meer over de veelzijdige tentoonstelling gewijd aan deze legendarische Romeinse veldheer.

Guilty Grounds – Steffi Reimers
tot en met 3 maart 2024, FOAM, Amsterdam
Voor Guilty Grounds reisde fotograaf Steffi Reimers naar Calabrië, om de schaduwzijde van de Calabrese geschiedenis en het ontstaan van de ’ndrangheta (de Calabrese maffia) te onderzoeken. Reimers unieke toepassing van forensisch licht komt in alle foto’s prachtig naar voren, waarbij je als kijker sporen van gruwelijkheden ziet die je confronteren met een duistere kant van dit deel van Italië. Via deze link vind je meer details.

Het jaar 1000 – Nederland in het midden van de middeleeuwen
tot en met 17 maart 2024, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Tijdens deze tentoonstelling maak je een kleurrijke tijdreis door het midden van de middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. De expositie brengt je dichter bij de mensen van deze tijd en hun ideeën over de wereld.

Het jaar 1000 voert langs hun dorpen, bezoekt de keizerlijke residentie in Nijmegen, klopt aan bij de kathedraal van Utrecht en de schatkamers van Maastricht. Ook neem je een kijkje in Byzantium en het Rome van circa duizend jaar geleden.

Er zijn meer dan vierhonderd objecten uit heel Nederland en ver daarbuiten verzameld. Daaronder bevinden zich vrijwel alle belangrijke archeologische voorwerpen uit de periode 900-1100 die in ons land zijn gevonden. Topstukken zijn een Vikingdrinkhoorn uit de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht en het beroemde Evangeliarium van Egmond uit de Koninklijke Bibliotheek. Maar ook zwaarden, scheepshout en gouden sieraden zijn van de partij (waaronder de recente schatvondst van Hoogwoud), evenals muntschatten, het borstkruis van Sint-Servaas, de oudste schaakstukken van Nederland en een houten ladder uit een waterput.

Uit internationale verzamelingen zijn belangrijke voorwerpen geleend, zoals een tafeltje van ivoorsnijwerk met keizer Otto II uit het Castello Sforzesco in Milaan.

Via deze link vind je alle details van de expositie, inclusief extra rondleidingen, activiteiten en podcasts.

Vondsten uit Fort Vechten
t/m 31 oktober 2024,
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Het Romeinse fort bij Vechten, in de provincie Utrecht, is een van de grootste en tegelijk een van de minst bekende forten langs de Romeinse limes in Nederland.

Het Rijksmuseum van Oudheden is al bijna tweehonderd jaar betrokken bij archeologisch onderzoek in Vechten. De afgelopen jaren zijn veel vondsten afkomstig uit deze plaats aan de collectie toegevoegd.

De honderd bijzonderste objecten zijn voor deze tentoonstelling geselecteerd, waaronder een aantal bijzondere helmen, een gezichtsmasker, luxe aardewerk en schoenzolen in alle soorten en maten. Via deze link lees je meer over de expositie.

Romeinen achter de duinen
tot 31 maart 2024, Museon, Den Haag
In het Museon is een tentoonstelling te zien over de Romeinen in het Nederlandse kustgebied en over de Cananefaten, de oorspronkelijke bewoners.

Met enkele unieke vondsten uit de omgeving van Den Haag als uitgangspunt wordt een indruk gegeven van het leven van de Romeinen. Thema’s als het leger, mode en make-up, de Romeinse kookkunst en bebouwing komen aan bod.

Heel Heerlen graaft
tot en met 15 april 2024, De Vondst, Heerlen
Op 9 en 10 september 2023 gingen honderdvijftig vrijwilligers aan de slag om putten te graven in privétuinen en op openbare pleinen in het centrum van Heerlen, op zoek naar het verleden van Romeins Heerlen, Coriovallum.

Maar liefst 8551 vondsten werden uit de aarde gewroet tijdens het Grote Graafweekend. Verschillende materialen uit verschillende tijdsperiodes werden gevonden. Wat wil dit nu zeggen over het verleden van Heerlen? Vier vrijwilligers: Claudia de Rooij, Lisette Geurts, Will Schölgens en Jos Franssen, ontpopten zich als amateurarcheologen en expomakers. Ze verzamelden boeiende verhalen, foto’s en filmpjes van de belevingen van de vrijwilligers die tijdens de expositie in De Vondst te bewonderen zijn.

Le Canzoni Italiane – Alexander Broussard & Friends
verschillende theaters in Nederland
Met het programma Le Canzoni Italiane keert Alexander Broussard terug naar zijn roots. De van oorsprong Italiaanse pianist/zanger speelt en zingt een keur van klassiekers waarmee hij grootgebracht is en wisselt dat af met moderne internationale successen.

Verwacht een sfeervol repertoire dat je in luttele seconden meevoert naar het hart van de Italiaanse cultuur met vanzelfsprekend de passie die daarbij hoort.

Van Eros Ramazzotti tot Luciano Pavarotti, van Zucchero tot Andrea Bocelli, van traditionele muziek tot pop: het komt allemaal voorbij in deze voorstelling waar vuur en melancholie elkaar omarmen. Benieuwd? Het speelschema vind je via deze link.

BELGIË

De oudheid in kleur
tot 2 juni 2024, Gallo-Romeins Museum, Tongeren
We hebben er in vele musea in Italië oog in oog mee gestaan: de witte, marmeren beelden uit de tijd van Grieken en Romeinen. Maar wist je dat deze beelden in de oudheid van top tot teen in felle kleuren beschilderd waren?

Hoe dat eruit heeft gezien, kun je nu zelf ervaren tijdens de expositie De oudheid in kleur, die te zien is in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips