Home » Ciao tutti Agenda – januari
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – januari

In onze agenda van januari vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Viva la Befana!
6 januari, heel Italië
Als het goed is, worden de Italiaanse kinderen in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude heks die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest. Wie te vaak stout was, krijgt slechts wat as en kolen. Lees meer over La Befana

La Regata delle Befane
6 januari, Venetië
Op 6 januari worden de Venetiaanse wateren onveilig gemaakt door de zogenaamde Befana’s, heksen. De gondeliers steken zich in een heksenkostuum en nemen het tegen elkaar op in een spannende race. Een uniek schouwspel!

Drie draaiende koningen in Venetië
6 januari, Piazza San Marco
Op 6 januari draaien de drie wijzen uit het oosten op de Torre dell’Orologio (op het Piazza San Marco) in processie rond de Maagd Maria. De houten beelden van een engel met trompet en de drie koningen worden op mechanische wijze langs Maria met Kind gevoerd, alsof ze inderdaad op bezoek komen bij de pasgeboren Jezus om hun geschenken aan te bieden. Op de andere dagen zijn de koningen wel binnen te bewonderen, maar alleen op 6 januari wagen ze zich even buiten…

Cavalcata dei Magi
6 januari, Florence
In Florence wordt het feest van Driekoningen gevierd met een schitterende stoet. De drie wijzen uit het oosten trekken, gevolgd door een groot aantal figuranten, van het Palazzo Pitti via de Ponte Vecchio naar het Piazza della Signoria. Hier sluiten de vaandeldragers zich bij de stoet aan, waarna de tocht wordt voortgezet naar de Duomo, waar de drie wijzen hun geschenken aanbieden aan het kindje Jezus in de levende kerststal.

De stoet van de wijzen en hun gevolg is gebaseerd op het schilderij van Benozzo Gozzoli dat te zien is in het Palazzo Medici-Riccardi in Florence.

Luci d’Artista, Turijn (Piemonte)
tot half januari
In november, december en januari worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista, zoals dit feestelijke evenement heet, schittert een aantal mooie klassiekers maar er zijn ook weer een paar nieuwe lichtkunstwerken te zien.

Luci d’Artista, Salerno (Campanië)
tot half januari
Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad gezamenlijk een betoverende aanblik geven. Tot eind januari bieden de straten van Salerno dankzij Luci d’Artista een uniek schouwspel, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren, Babbo Natale in zijn slee…

foto: Massimo Pica

Hoera voor de Italiaanse vlag!
7 januari, heel Italië

De Italiaanse vlag, de tricolore, wappert al sinds 7 januari 1797 vrolijk tegen de blauwe lucht. De geboortegrond van de vlag is Reggio Emilia, maar de kleuren zijn afkomstig uit Milaan. Het wapenschild van Milaan bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond. Samen met de groene kleur van de Milanese burgerwacht levert dit de vrolijke driekleur op.

Italianen die niet uit Milaan afkomstig zijn, geven echter een heel andere uitleg aan de drie kleuren. Zo zouden de drie kleuren staan voor geloof, hoop en liefde. Of voor hoop (groen), overtuiging (wit) en liefdadigheid (rood). Weer anderen maken het nog poëtischer: groen zou symbool staan voor de vruchtbare Italiaanse heuvels, wit voor de besneeuwde bergtoppen en rood voor het bloed dat vergoten is bij het ontstaan van de Italiaanse Republiek.

Sant’Antonio Abate – feest voor slagers en varkens
17 januari, heel Italië
Op 17 januari wordt in Italië de feestdag van Sant’Antonio Abate gevierd, de allereerste abt en daarmee de grondlegger van het christelijke monnikendom. Deze Antonius, die je niet moet verwarren met de heilige Antonius van Padua, werd rond 250 geboren in Egypte en is uitgegroeid tot beschermheilige van onder meer slagers, varkens, zwijnenhoeders, mandenmakers, begrafenisondernemers, suikerbakkers en wevers. Op afbeeldingen zien we hem dan ook vaak met een varken aan zijn voeten. In zijn hand draagt hij meestal een bel.

Vroeger kwamen op 17 januari de boeren bijeen om hun vee te laten zegenen ter ere van Antonius’ sterfdag. Tijdens de middeleeuwen mochten op 17 januari de varkens zelfs overal vrij naar voedsel zoeken. Deze traditie wordt nog steeds in ere gehouden. Ga maar eens kijken op een van de vele pleinen in Italië, van Rome tot het kleinste gehucht op Sicilië. Verbaas je niet als het er zwart ziet van de knorrende varkentjes, die de zegen van de heilige Antonius komen halen.

Paardenrace voor Sant’Antonio
17 januari, Buti (Toscane)
In Buti, een stadje in de buurt van Pisa, wordt de heilige Antonius op de eerste zondag na 17 januari geëerd met een palio, een paardenrace. De Palio van Buti is de eerste race van het jaar!

Hoe dichter de zondag nadert, hoe meer de spanning stijgt. Net als in Siena worden ook hier in Buti de paarden naar de kerk van de contrada begeleid, waar ze worden gezegend en waar met de hele wijk wordt gebeden voor de overwinning. Kaarsjes worden opgestoken, kruisjes geslagen, Weesgegroetjes en schietgebedjes gepreveld. Zelfs als niet-inwoner voel je de spanning met de minuut stijgen.

Gemaskerde kudde in Tricarico
17 januari, Tricarico (Basilicata)
In Tricarico, een klein plaatsje in de regio Basilicata, viert men al vroeg in het jaar carnaval. Op 17 januari, de feestdag van Sant’Antonio Abate, wordt gevierd dat de koeien, ossen en andere viervoeters weer de wei in mogen. De inwoners zetten allemaal een masker van een koe of een stier op (in het plaatselijke dialect l’ màsh-k-r genoemd) en beelden samen een kudde uit die eindelijk weer de buitenlucht op mag snuiven en van het groene gras mag proeven.

Internationale Dag van de Italian Cuisine
17 januari, heel Italië
Op 17 januari is het ook feest in de Italiaanse keuken! Het is namelijk International Day of Italian Cuisine (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keuken. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet.

Eerder maakte men op deze dag wereldwijd spaghetti met tomatensaus, tiramisù, ossobuco alla milanese, pesto genovese, tagliatelle al ragù bolognese, risotto alla milanese en spaghetti carbonara.

IJsconcerten in Val di Sole (Trentino-Alto Adige)
Voor het eerst is het mogelijk om in Val di Sole een ijsconcert bij te wonen. Op maar liefst 2600 meter hoogte, op de Presena-gletsjer, vlak bij de aankomst van de kabelbaan Paradiso, is in een iglo een speciale concertzaal gebouwd, die plaats biedt aan tweehonderd gasten.

Van januari tot maart wordt een reeks concerten gegeven, variërend van pop tot rock tot jazz, alles gespeeld op muziekinstrumenten gemaakt van ijs door de Amerikaanse artiest Tim Linhart. Voor of na de concerten is het mogelijk om het ijslab, waar de instrumenten worden gemaakt, te bezoeken.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Honderd kerststallen in het Vaticaan
Sala San Pio X, tot 12 januari 2020
In Rome kun je elk jaar de tentoonstelling 100 presepi in Vaticano bezoeken, met (meer dan) honderd kerststallen uit verschillende landen. De expositie wordt gehouden in de Sala San Pio X (aan de Via dell’Ospedale 1, op de hoek met de Via della Conciliazione).

Tot 12 januari geniet je hier dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur (op 24 en 31 december tot 17.00 uur) van tientallen Maria’s, Jozefs, herders, wijzen en kindjes Jezus. De toegang is gratis, dus ga zeker een kijkje nemen als je in de kerstvakantie in Rome bent!

I Love Lego
Palazzo Bonaparte, tot 19 april 2020
Dompel jezelf onder in een wereld van Lego, met schitterende constructies bestaande uit duizenden bouwsteentjes. Lees meer over I Love Lego

Frida Kahlo – Il Caos dentro
SET Spazio Eventi, Rome, tot 29 maart 2020
Van 12 oktober 2019 tot 29 maart 2020 schitteren de kleurrijke werken van Frida Kahlo in Rome, tijdens de tentoonstelling Frida Kahlo – Il Caos dentro, een mix van originele en fotografische werken van Kahlo en haar echtgenoot-kunstenaar Diego Rivera, aangevuld met multimediale extra’s. De tentoonstelling is te zien bij SET Spazio Eventi, aan de Via Tirso 16, niet ver van Villa Borghese.

Colori degli Etruschi – Tesori di terracotta
Centrale Montemartini, tot 2 februari 2020

Eruzioni: Pompei e Santorini
Scuderie del Quirinale, 11 oktober 2019 tot 6 januari 2020

Eterna Bellezza – Canova
Palazzo Braschi – Museo di Roma, tot 15 maart 2020

Lees meer over deze schitterende tentoonstelling in ons uitgebreide artikel met foto’s van Canova’s meesterwerken.

Leonardo a Roma
Villa Farnesina, tot 12 januari 2020
In het kader van het Leonardo da Vinci-jaar herbergt Villa Farnesina de tentoonstelling Leonardo a Roma – Influenze ed eredità.

Santi Pietro e Paulo – El Greco
Palazzo Rhinoceros, tot 15 maart 2020
Na Michelangelo’s Adolescente, een ontroerend beeld van een hurkende jongeman, bewonder je in het Palazzo Rhinoceros in Rome het schilderij Santi Pietro e Paolo van El Greco. De apostelen Petrus en Paulus zijn goed te herkennen: Petrus aan de sleutel in zijn linkerhand en Paulus aan het open boek. El Greco schilderde het werk tussen 1587 en 1592.

Palazzo Rhinoceros is gratis toegankelijk. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag, van twaalf uur ’s middags tot middernacht (laatste toegang om 23.30 uur).

C’era una volta Sergio Leone
Ara Pacis, Rome, tot 3 mei 2020
De Romeinse regisseur Sergio Leone is de ongekroonde koning van de spaghettiwestern, met klassiekers als Once Upon a Time in the West en The Good, The Bad and The Ugly. Het museum bij de Ara Pacis eert Leone met een schitterende overzichtstentoonstelling, een beeldend eerbetoon van een hedendaagse filmkoning.

VENETIË / VENETO

Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe
Palazzo Ducale, Venetië, tot 1 maart 2020 
Vlaamse meesters schitteren samen met hun Venetiaanse collega’s in het Palazzo Ducale, het Dogepaleis, in Venetië. Tot 1 maart 2020 is daar de expositie Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe te zien, een schitterend verzorgde tentoonstelling die werd samengesteld met veel inspraak van Ben Van Beneden, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen.

De voormalige appartementen van de doge – die normaal gesproken al meer dan het bewonderen waard zijn – worden speciaal voor de tentoonstelling omgetoverd tot ware ‘constkamers’, zorgvuldig ingerichte kunstkamers die de rijkdom van de Vlaamse collectie prachtig tot uiting brengen.

Er zijn werken te zien van onder anderen Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Michiel Sweerts, aangevuld met andere Vlaamse kunstenaars en Venetiaanse meesters als Titiaan en Tintoretto. Bekijk via deze link alvast een voorproefje van deze expositie.

Peggy Guggenheim – The Last Dogaressa
Peggy Guggenheim Collection, Venetië
Van 21 september 2019 tot en met 27 januari 2020 organiseert het Guggenheim Museum in Venetië met de expositie Peggy Guggenheim – The Last Dogaressa een eerbetoon aan de vaste collectie, die Peggy Guggenheim na haar dood naliet, met werken van onder meer Salvador Dalí en Joan Mirò.

Moderne kunst uit Zuid-Afrika in Conegliano
Palazzo Sarcinelli, Conegliano, tot 2 februari 2020
Het Palazzo Sarcinelli in Conegliano (in de proseccostreek) neemt je van 11 oktober 2019 tot 2 februari 2020 mee op een kleurrijke reis langs een aantal kunstwerken uit de Johannesburg Art Gallery, een van de belangrijkste kunstmusea van Afrika.

Het museum werd in 1910 opgericht door Florence Philips, die met behulp van Hugh Lane een unieke collectie Europese kunst verzamelde, met werken van onder anderen Picasso, Degas, Turner, Monet, Cézanne en Warhol. Via deze link lees je er meer over.

De haven van Trouville | Louis Eugéne Boudin

FLORENCE / FIRENZE

Obiettivo Buchette – Florentijnse wijnraampjes in the picture
Teatro della Pergola, tot 10 januari 2020
Klein maar fijn: de tentoonstelling Obiettivo Buchette in het Teatro della Pergola (Via della Pergola 12), met schitterende foto’s van verschillende wijnraampjes, gemaakt door Robbin Gheesling van Wine Doors Florence en door Andrew Barrow.

foto: Robbin Gheesling

Enigma Pinocchio – Da Giacometti a LaChapelle
Villa Bardini, Florence, tot 22 maart 2020
Voor alle Pinokkio-fans: Villa Bardini wijdt deze winter een expositie aan Pinokkio, met beelden, schilderijen en meer. Op de website van Villa Bardini al een mooi voorproefje, met ook een video.

Natalia Goncharova – tra Gauguin, Matisse e Picasso
Palazzo Strozzi, t/m 12 januari 2020
De grote najaarstentoonstelling in Palazzo Strozzi is een eerbetoon aan Natalia Goncharova, een van de meest bijzondere vrouwelijke schilders uit de negentiende eeuw. Je bewondert ook werken van haar tijdgenoten, zoals Paul Gauguin, Henri Matisse, Pablo Picasso en Umberto Boccioni, afkomstig uit grote musea van over de hele wereld.

De tentoonstelling omvat ruim 130 werken, een reis van het Russische platteland via Moskou naar Parijs. Je maakt kennis met Natalia Goncharova en haar onconventionele denkwijze, in een originele samensmelting van oost en west. Kijk voor meer informatie op de website van Palazzo Strozzi.

ELDERS IN ITALIË

Escher in Trieste
Salone degli Incanti, Trieste, tot 7 juni
Tot 7 juni 2020 bewonder je in Trieste de intrigerende werken van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Check de speciale website bij de tentoonstelling voor meer informatie.

Vincolo d’union | Maurits Cornelis Escher | © The M.C. Escher Company

Rafaello 2020 – Rafaël in Milaan
tot 2 februari 2020
Ter ere van de 500ste sterfdag van renaissancekunstenaar Rafaël toont het Museo della Permanente in Milaan een kleurrijke multimedia-presentatie van zijn werk. Klik hier voor meer informatie.

De Chirico
Palazzo Reale, Milaan, tot 19 januari 2020
Het Palazzo Reale in Milaan wijdt een schitterende tentoonstelling aan kunstenaar Giorgio Di Chirico. Via deze link lees je meer over deze unieke expositie.

Il sarcofago di spitzmaus e altri tesori
Fondazione Prada, Milaan, tot 13 januari 2020
Een bijzondere, nee, zelfs bizarre tentoonstelling, met items die zijn geselecteerd door filmregisseur Wes Anderson en zijn vrouw Juman Malouf. Het echtpaar dook in de archieven en depots van het Kunsthistorisches Museum en het Naturhistorisches Museum, beide in Wenen.

Ze kozen 537 verschillende voorwerpen, die gezamenlijk voor een fantastische beleving zorgen, zeker op deze unieke plek in Milaan. Via deze link lees je meer over deze expositie. Bekijk hieronder alvast een voorproefje:

Canova vs. Thorvaldsen
Milaan, t/m 15 maart 2020
Net als Antonio Canova woonde ook de Deense Bertel Thorvaldsen eind achttiende, begin negentiende eeuw in Rome. Dat zorgde niet voor een bijzondere vriendschapsband tussen beide beeldhouwers, maar voor een flinke rivaliteit.

De Gallerie d’Italia, aan het Piazza della Scala, heeft nu ruim honderdvijftig van hun werken naast elkaar gezet, zodat je zelf kunt oordelen welke kunstenaar de mooiste beelden maakte…

Canova – I volti ideali
Galleria d’Arte Moderna, Milaan, tot 15 maart 2020
Nog meer Canova in Milaan, dankzij deze expositie in de Galleria d’Arte Moderna (GAM), met een aantal nooit eerder tentoongestelde beelden van Canova, met onder meer zijn Corinne en Muse.

Vittorio Corcos – L’avventura dello sguardo
Turijn, tot 16 februari 2020
Prachtige vrouwen bewonder je in het Museo Accorsi-Ometto in Turijn, dankzij de kleurrijke portretten van Vittorio Corcos, die daar deze winter te zien zijn.

Donne nell’Arte: da Tiziano a Boldini
Palazzo Martinengo, Brescia (Lombardije), 18 januari tot 7 juni 2020
Geniet van vrouwen in de kunst, in het prachtige Palazzo Martinengo in Brescia. De hoofdrol tijdens de expositie Donne nell’Arte is exclusief voor vrouwen, in al hun veelzijdigheid vereeuwigd door bekende en minder bekende schilders.

Art Nouveau – il trionfo della bellezza
Sale dei Paggi, Reggia di Veneria, Turijn (Piemonte), tot 26 januari 2020
Schilderijen, beelden, keramiek, documenten… Meer dan tweehonderd museumstukken vieren de triomf van de schoonheid: art nouveau. Lees meer via deze link.

De Etrusken – reis naar de wereld van de Rasna
Museo Civico Archeologico di Bologna, tot 24 mei 2020
In het archeologisch museum van Bologna (aan de Via dell’Archiginnasio 2) vindt een grote tentoonstelling over de cultuur van de Etrusken plaats. Er zijn circa 1400 objecten te zien, afkomstig uit het museum zelf en uit zestig andere musea van over de hele wereld. Meer informatie vind je op de speciale website die voor de tentoonstelling in het leven is geroepen.

foto: Roberto Serra | Electa

Leggere – Steve McCurry
Gallerie Estensi, Modena (Emilia-Romagna), tot 6 januari 2020
Arengario, Monza (Lombardije), 17 januari tot 13 april 2020
De tentoonstelling Leggere omvat zeventig foto’s van de wereldberoemde fotograaf Steve McCurry, allemaal rondom het thema lezen. Hij schoot de foto’s van mensen die verdiept zijn in een boek, een krant of een tijdschrift op verschillende momenten tijdens zijn carrière, in verschillende landen, van Italië, Cuba en de Verenigde Staten tot Afghanistan, Thailand en Turkije, die gepresenteerd worden met inspirerende quotes die zijn geselecteerd door de schrijver Roberto Cotroneo. Allemaal zo mooi dat je ze wil opschrijven om af en toe te lezen en over na te denken.

Tot 6 januari 2020 zijn ze allemaal te zien in de Gallerie Estensi in Modena, daarna verhuist de tentoonstelling naar de Arengario (het vroegere stadhuis) van Monza.

Mandalay, Birma | © Steve McCurry (2013)

De Nittis e la rivoluzione dello sguardo
Palazzo dei Diamanti, Ferrara, tot 13 april 2020
Giuseppe De Nittis (1846-1884) werd geboren in Barletta (Puglia), waar normaal gesproken veel van zijn schilderijen te zien zijn. Tot 13 april 2020 zijn ze uitgeleend aan het Palazzo dei Diamanti in Ferrara, dat de Italiaanse schilder eert met een schitterende overzichtsexpositie, met ongeveer negentig kunstwerken, die De Nittis grotendeels schilderde in Parijs.

Nel grano | Giuseppe De Nittis (1873)

Een Italiaans portret uit Sint-Petersburg
Chiostri di San Pietro, Reggio Emilia, tot 8 maart 2020
Het Chiostri di San Pietro in Reggio Emilia toont een van de mooiste portretten uit de renaissance: dat van een jonge dame, vereeuwigd door Correggio (wiens echte naam Antonio Allegri luidde).

Correggio schilderde haar rond 1520. Wie het precies is weten we niet, al wordt er gesuggereerd dat het zou gaan om Veronica Gambara, met wie Correggio een relatie had. Het doek is normaal gesproken te zien in de Hermitage in Sint-Petersburg, maar is komende maanden weer te zien op Italiaanse bodem.

Mooi detail: op de rand van de schaal die de dame vasthoudt, is een citaat uit Homerus’ verhalen over Odysseus geschreven.

Giulio Romano 2019
Palazzo Ducale & Palazzo Te, Mantova, tot 6 januari 2020
De belangrijkste werken van Giulio Romano, een van de favoriete leerlingen van Rafaël, komen ter ere van deze expositie vanuit onder meer het Louvre in Parijs en het Metropolitan Museum of Art in New York terug naar Mantova, waar Romano van 1524 tot 1546 schitterende meesterwerken maakte. Kijk voor meer informatie op de speciale website GiulioRomano2019.it.

het door Romani beschilderde plafond in het Palazzo Te

Raffaello e gli amici di Urbino
Galleria Nazionale delle Marche, Urbino, tot 19 januari 2020
Naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van het overlijden van de beroemde kunstschilder uit Urbino, in 2020, organiseert de Galleria Nazionale delle Marche in zijn geboorteplaats Urbino alvast een mooie tentoonstelling van werken die de band tussen Rafaël, Urbino, zijn tijdgenoten en vrienden illustreren.

Meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol in Napels
In de Basilica della Pietrasanta in Napels zijn tot 23 februari 2020 meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol te zien, met extra veel aandacht voor zijn Italiaanse werken in het algemeen en zijn Napolitaanse kunststukjes in het bijzonder. Je ziet bijvoorbeeld zijn kleurrijke Vesuvius uit 1985, maar ook iconen als Campbell’s Soup, Marilyn, Mao en Flowers.

NEDERLAND

De beroemde bereninvasie van Sicilië
in de kerstvakantie te zien in de filmtheaters
De fantasierijke en stoere animatiefilm De beroemde bereninvasie van Sicilië van regisseur Lorenzo Mattotti. Een berespannend avontuur, dat is gebaseerd op het boek van Dino Buzzati – een visueel spektakel over een berenvolk dat naar de mensenwereld trekt om de ontvoerde zoon van hun koning op te sporen. Lees meer in deze blog

Lezing over Puglia en Sardinië in Hoofddorp
Op zaterdag 4 januari 2020 geeft Saskia een lezing over Puglia en Sardinië tijdens de inspiratiedag van Pharos Reizen, in het ANWB Theater in Hoofddorp. De toegang is gratis, maar je moet je wel even aanmelden via deze link.

Serata di vino – Italiaanse wijnavond in Maastricht
Ciao tutti’s Saskia en de Italiaanse Luisa van Vinumundi organiseren samen vier heerlijke Italiaanse avonden in hartje Maastricht. Op dinsdag 21 januari 2020 nemen ze je van 19.00 tot circa 20.30 uur bij Restaurant Brandsøn mee naar de regio’s Piemonte en Veneto, met verhalen over bijzondere plekken, unieke tradities, leuke wetenswaardigheden en natuurlijk vier verschillende wijnen om te proeven, mét buonissimi hapjes uit de keuken van Brandsøn.

Deelname aan deze avond kost € 37,50. Bestellen kan via deze link. Na bestelling ontvang je een persoonlijke mail met alvast wat voorpret voor een virtuele wijnreis naar Piemonte en Veneto.

Whereabouts – Alice Pasquini in Amsterdam
Art3035 Gallery, 24 januari tot 28 maart 2020
Ben je dol op de kleurrijke street art-werken van Alice Pasquini? Vanaf 24 januari kun je bij Art3035 Gallery in Amsterdam je hart ophalen aan een expositie met een aantal prachtige werken uit Alices oeuvre.

Mondo Mendini – de wereld van Alessandro Mendini
Groninger Museum, Groningen, t/m 15 mei 2020
Het mooiste museum van het hoge noorden wijdt een tentoonstelling aan de Italiaanse architect Alessandro Mendini, die vijfentwintig jaar geleden tekende voor het ontwerp van het Groninger Museum.

Tot en met 15 mei 2020 ontdek je tijdens de expositie Mondo Mendini al Mendini’s ontwerpen, waaronder ook de kurkentrekker van Alessi, plus werken van andere kunstenaars die hem wisten te inspireren met hun creaties. Lees via deze link ons artikel over Mondo Mendini.

Il Testimone Invisibile
vanaf 9 januari 2020 in de bioscoop
Als de rijke zakenman Adriano wakker wordt in een hotelkamer, ziet hij het levenloze lichaam van zijn minnares Laura. De deur is van binnenuit afgesloten en er is geen bewijs dat er iemand anders in de kamer is geweest.

Ondanks het feit dat Adriano claimt onschuldig te zijn, wordt hij aangeklaagd voor moord. Hij vraagt Virginia Ferrara, een zeer ervaren advocate die nog nooit een zaak heeft verloren, zijn onschuld te bepleiten.

Ze krijgen drie uur om zijn zaak voor te bereiden en een belangrijke getuigenis te weerleggen en op zoek te gaan naar ontlastend bewijs. Met zijn rug tegen de muur wordt Adriano door haar gedwongen volledige openheid te geven waarna zich een vernuftig psychologisch steekspel ontspint.

Il Traditore
vanaf 16 januari 2020 in de bioscoop
Il Traditore (‘de verrader’) is de nieuwe film van Marco Bellocchio, sinds de jaren zestig een grote naam in het Italiaanse filmlandschap. Met Il Traditore vertelt hij het waargebeurde verhaal achter het Maxi-proces (1986-1992) tegen de maffia in Palermo.

Met het proces werd het bestaan van de Cosa Nostra bewezen. Regisseur Marco Bellochio werd met zijn film – een grote bioscoophit in Italië – geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival.

Begin jaren tachtig blijkt de vrede binnen de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, van korte duur. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt en uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà (zwijgplicht) doorbreken.

Materia Impura – Lorenzo Vitturi
FOAM, Amsterdam, t/m 19 januari 2020
Lorenzo Vitturi (Venetië, 1980) onderzoekt stedelijke veranderingen, processen van culturele vermenging, en de bewegingen van mensen en goederen in een globaliserende wereld. Al spelend met realiteit en fictie vermengt hij fotografie, beeldhouwkunst, schilderkunst en collage en bouwt hij sets in zijn studio.

Zijn projecten spelen zich af in steden zoals Lagos, Londen en Venetië en in verschillende gebieden in Peru. Ze leggen de nadruk op kleuren en vormen die kenmerkend zijn voor die gebieden én op de mensen die er wonen. Vitturi gebruikt specifieke materialen in zijn sculpturen en foto’s om het verstrijken van tijd in een geglobaliseerde wereld te onderzoeken en de veranderingen die daarmee samenhangen vast te leggen.

International Film Festival Rotterdam
Rotterdam, 22 januari t/m 2 februari 2020
International Film Festival Rotterdam (IFFR) vindt in 2020 plaats van woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari. Twaalf dagen lang is Rotterdam dé filmhoofdstad met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en masterclasses. Drie Italiaanse films die je tijdens IFFR kunt zien:

I diari di Angela – Noi due cineasti. Capitolo secondo
Yervant Gianikian en Angela Ricci Lucchi maakten een subliem vervolg op de film die Gianikian vorig jaar maakte na het overlijden van zijn levens- en werkpartner Ricci Lucchi. Dagboek- en filmfragmenten geven inzicht in hun leven en oeuvre, en in de artistieke missie en werkwijze van twee van de belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar.

Fortezza
In elke gevangenis duikt dezelfde dialectiek op tussen berusting en hoop op verlossing. De tijd vliegt er niet voorbij. Er is enkel veel ruimte voor introspectie. Echte gevangenen vertolken De woestijn van de Tartaren, Dino Buzzati’s klassieke existentiële roman.

Rosa, Pietra e Stella
Rosa is dertig en wild als een ongetemd paard. Ze heeft geen baan maar verdient wat door de immigranten in de eindeloze steegjes van het historisch centrum van Napels te werk te zetten. Het is een helse omgeving waar je zelfs moet betalen om te werken voor een verblijfsvergunning.

Het volledige programma inclusief de competities staat op IFFR.com. Op woensdag 15 januari 2020 is het programma en blokkenschema bekend en online te zien. De officiële kaartverkoop start vrijdag 17 januari 2020.

foto: IFFR 2019 | Joke Schut

Vakantiebeurs
Jaarbeurs Utrecht, 16 t/m 19 januari 2020
De Vakantiebeurs bestaat vijftig jaar – en dat wordt gevierd met een nóg groter aanbod aan reisorganisaties, hotels en bestemmingen. Swing mee met de indrukwekkende optredens van grote artiesten & doe mee aan allerlei avontuurlijke activiteiten. Laat je inspireren over jouw volgende vakantiebestemming en geniet van een voorproefje van vakantiesferen!

BELGIË

Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië
Gallo-Romeins Museum, Tongeren, t/m 26 april 2020
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren brengt zes boeiende culturen uit de oudheid samen in één expositie! De tentoonstelling Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië brengt het fascinerend verhaal van zes volkeren die het verre verleden van Roemenië kleurden, tussen 650 voor en 270 na Christus, pakweg tweeduizend jaar geleden.

Blikvangers zijn imposante goud- en zilverschatten van Geten en Daciërs, volkeren die in de pre-Romeinse tijd leefden in het gebied dat vandaag Roemenië is. Ook te zien zijn een keur aan objecten van andere cultuurgroepen die zich tot de regio aangetrokken voelden en zich er tijdelijk of permanent vestigden: Romeinen, Grieken, Scythen, Kelten… Het merendeel van de objecten behoort tot de collecties van twintig Roemeense musea, in het bijzonder het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest.

Je maakt een reis die je steeds dieper terug in de tijd voert. Elke cultuur passeert de revue, in een sfeervol decor, met unieke filmbeelden van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites.

De tentoonstelling is zeer gezinsvriendelijk. Voor kinderen zijn er interactieve applicaties en een speciale audioguide. Er is ook een mooi randprogramma met lezingen, een culinair weekend en workshops voor kinderen.

Ovidius in Metamorfose
Universiteitsbibliotheek Leuven, tot 16 februari 2020
Na de schitterende Ovidius-tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale in het voorjaar van 2019 wijdt de Universiteitsbibliotheek in Leuven (Mgr. Ladeuzeplein 21) deze winter een expositie aan de Romeinse dichter – en dan met name aan zijn meesterwerk, de Metamorphoses, een omvangrijk dichtwerk bestaande uit vijftien boeken met verhalen uit de Griekse mythologie.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen KU Leuven Bibliotheken en de KBR. Curator Michiel Verweij toont het leven en werk van Ovidius. Zijn tijd in Rome wordt tot leven gewekt aan de hand van een indrukwekkende maquette van het Forum Romanum, omringd door enkele handschriften van tijdgenoten als Horatius en Vergilius.

Zijn eigen werk, Amores, Heroides, Ars amatoria, de Fasti en de werken die hij schreef tijdens zijn ballingschap in het afgelegen oord Tomi, worden gepresenteerd in verschillende vormen: Latijnse handschriften, vertalingen, gedrukte edities en geïllustreerde versies.

De meeste aandacht gaat naar de beroemde Metamorphoses: de tragische liefde tussen Pyramus en Thysbe, de foute keuze van Midas, de desastreuze wens van Phaeton, de onfortuinlijke Narcissus, de onbereikbare liefde tussen Apollo en Daphne, de rampzalige vlucht van Daedalus en Icarus, de dramatische lotgevallen van Actaeon en Niobe…

De verhalen worden niet alleen verbeeld in mooi geïllustreerde middeleeuwse handschriften, incunabelen en oude drukken, maar ook munten, parfumflesjes, schilderijen en beelden tonen aan hoe de Metamorphoses doorheen de eeuwen een inspiratiebron van vele kunstenaars waren. De reeks van zestig prenten van Hendrick Goltzius (1558-1617) is een van de topstukken van de tentoonstelling.

100 jaar Carrozzeria Zagato
Autoworld Brussel, tot 26 januari 2020
Zagato werd in 1919 in Milaan opgericht door Ugo Zagato en is hiermee al precies honderd jaar lang een ronkende naam in de carrosseriewereld. Om dit bijzondere jubileum te vieren, stelt Autoworld in Brussel een aantal historische wagens van het merk tentoon, waaronder enkele uiterst exclusieve exemplaren.

Ugo Zagato ontwierp hoogwaardige carrosserieën voor de meest exclusieve limited editions van een aantal gerenommeerde merken, zoals Lancia, Maserati en Aston Martin. Maar het merk dat zijn werk een echte cultstatus bezorgde, was Alfa Romeo. In de jaren 1930 ontwierp hij voor hen enkele legendarische carrosserieën: de Alfa Romeo 6C 1500 (1929), de Alfa Romeo 6C 1750 (1932) en de Alfa Romeo 8C 2300.

Het bedrijf wordt nog steeds door de familie Zagato uitgebaat. Momenteel staat Ugo’s kleinzoon Andrea Zagato aan het roer. De ontwerpen en ideeën van Zagato blijven tijdloos. Een greep uit de tentoonstellingsmodellen: een Alfa Romeo 1750 (1932), een Lancia Appia, Flaminia en een Fulvia Zagato, een Alfa Romeo Junior Z en een TZ, een Aston Martin DB4 en een Nissan Stelvia.

Steun Ciao tutti & Italië!