Download gratis de Ciao tutti app!

Ciao tutti Italië Agenda – januari

In onze Italië Agenda van januari vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Let wel: vanwege het coronavirus kunnen veel evenementen dit jaar geen doorgang vinden. Via deze pagina vind je meer informatie over het coronavirus tijdens je vakantie in Italië.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Viva la Befana!
6 januari, heel Italië
Als het goed is, worden de Italiaanse kinderen in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude heks die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest. Wie te vaak stout was, krijgt slechts wat as en kolen. Via deze link lees je meer over La Befana.

La Regata delle Befane
6 januari, Venetië
Op 6 januari worden de Venetiaanse wateren onveilig gemaakt door de zogenaamde Befana’s, heksen. De gondeliers steken zich in een heksenkostuum en nemen het tegen elkaar op in een spannende race. Een uniek schouwspel!

Drie draaiende koningen in Venetië
6 januari, Piazza San Marco
Op 6 januari draaien de drie wijzen uit het oosten op de Torre dell’Orologio (op het Piazza San Marco) in processie rond de Maagd Maria. De houten beelden van een engel met trompet en de drie koningen worden op mechanische wijze langs Maria met Kind gevoerd, alsof ze inderdaad op bezoek komen bij de pasgeboren Jezus om hun geschenken aan te bieden. Op de andere dagen zijn de koningen wel binnen te bewonderen, maar alleen op 6 januari wagen ze zich even buiten…

Cavalcata dei Magi
6 januari, Florence
In Florence wordt het feest van Driekoningen gevierd met een schitterende stoet. De drie wijzen uit het oosten trekken, gevolgd door een groot aantal figuranten, van het Palazzo Pitti via de Ponte Vecchio naar het Piazza della Signoria. Hier sluiten de vaandeldragers zich bij de stoet aan, waarna de tocht wordt voortgezet naar de Duomo, waar de drie wijzen hun geschenken aanbieden aan het kindje Jezus in de levende kerststal.

De stoet van de wijzen en hun gevolg is gebaseerd op het schilderij van Benozzo Gozzoli dat te zien is in het Palazzo Medici-Riccardi in Florence.

Luci d’Artista, Turijn (Piemonte)
tot half januari
Rondom de feestdagen worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista, zoals dit feestelijke evenement heet, schittert een aantal mooie klassiekers maar er zijn ook weer een paar nieuwe lichtkunstwerken te zien.

Luci d’Artista, Salerno (Campanië)
tot half januari
Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad gezamenlijk een betoverende aanblik geven. Tot eind januari bieden de straten van Salerno dankzij Luci d’Artista een uniek schouwspel, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren, Babbo Natale in zijn slee…

foto: Massimo Pica

Hoera voor de Italiaanse vlag!
7 januari, heel Italië

De Italiaanse vlag, de tricolore, wappert al sinds 7 januari 1797 vrolijk tegen de blauwe lucht. De geboortegrond van de vlag is Reggio Emilia, maar de kleuren zijn afkomstig uit Milaan. Het wapenschild van Milaan bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond. Samen met de groene kleur van de Milanese burgerwacht levert dit de vrolijke driekleur op.

Italianen die niet uit Milaan afkomstig zijn, geven echter een heel andere uitleg aan de drie kleuren. Zo zouden de drie kleuren staan voor geloof, hoop en liefde. Of voor hoop (groen), overtuiging (wit) en liefdadigheid (rood). Weer anderen maken het nog poëtischer: groen zou symbool staan voor de vruchtbare Italiaanse heuvels, wit voor de besneeuwde bergtoppen en rood voor het bloed dat vergoten is bij het ontstaan van de Italiaanse Republiek.

Sant’Antonio Abate – feest voor slagers en varkens
17 januari, heel Italië
Op 17 januari wordt in Italië de feestdag van Sant’Antonio Abate gevierd, de allereerste abt en daarmee de grondlegger van het christelijke monnikendom. Deze Antonius, die je niet moet verwarren met de heilige Antonius van Padua, werd rond 250 geboren in Egypte en is uitgegroeid tot beschermheilige van onder meer slagers, varkens, zwijnenhoeders, mandenmakers, begrafenisondernemers, suikerbakkers en wevers. Op afbeeldingen zien we hem dan ook vaak met een varken aan zijn voeten. In zijn hand draagt hij meestal een bel.

Vroeger kwamen op 17 januari de boeren bijeen om hun vee te laten zegenen ter ere van Antonius’ sterfdag. Tijdens de middeleeuwen mochten op 17 januari de varkens zelfs overal vrij naar voedsel zoeken. Deze traditie wordt nog steeds in ere gehouden. Ga maar eens kijken op een van de vele pleinen in Italië, van Rome tot het kleinste gehucht op Sicilië. Verbaas je niet als het er zwart ziet van de knorrende varkentjes, die de zegen van de heilige Antonius komen halen.

Paardenrace voor Sant’Antonio
17 januari, Buti (Toscane)
In Buti, een stadje in de buurt van Pisa, wordt de heilige Antonius op de eerste zondag na 17 januari geëerd met een palio, een paardenrace. De Palio van Buti is de eerste race van het jaar!

Hoe dichter de zondag nadert, hoe meer de spanning stijgt. Net als in Siena worden ook hier in Buti de paarden naar de kerk van de contrada begeleid, waar ze worden gezegend en waar met de hele wijk wordt gebeden voor de overwinning. Kaarsjes worden opgestoken, kruisjes geslagen, Weesgegroetjes en schietgebedjes gepreveld. Zelfs als niet-inwoner voel je de spanning met de minuut stijgen.

Gemaskerde kudde in Tricarico
17 januari, Tricarico (Basilicata)
In Tricarico, een klein plaatsje in de regio Basilicata, viert men al vroeg in het jaar carnaval. Op 17 januari, de feestdag van Sant’Antonio Abate, wordt gevierd dat de koeien, ossen en andere viervoeters weer de wei in mogen. De inwoners zetten allemaal een masker van een koe of een stier op (in het plaatselijke dialect l’ màsh-k-r genoemd) en beelden samen een kudde uit die eindelijk weer de buitenlucht op mag snuiven en van het groene gras mag proeven.

Internationale Dag van de Italiaanse Keuken
17 januari, heel Italië
Op 17 januari is het ook feest in de Italiaanse keuken! Het is namelijk International Day of Italian Cuisine (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keuken. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet.

Eerder maakte men op deze dag wereldwijd spaghetti met tomatensaus, tiramisù, ossobuco alla milanese, pesto genovese, tagliatelle al ragù bolognese, risotto alla milanese en spaghetti carbonara.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

Procida, Culturele Hoofdstad van Italië in 2022
In 2022 mag het eiland Procida zich de Culturele Hoofdstad van Italië noemen. In deze blog lees je al onze Procida-tips.

ROVIGO

Robert Doisneau
Palazzo Rovarella, Rovigo
In het Palazzo Rovarella in Rovigo vindt tot 31 januari 2022 een tentoonstelling plaats met foto’s van de beroemde Franse fotograaf Robert Doisneau, die onder meer de misschien wel beroemdste kus ooit vereeuwigde.

Deze kus is in Rovigo te bewonderen, samen met nog eens 149 andere foto’s van Doisneau, die door de kinderen van Doisneau zijn geselecteerd voor dit sprekende eerbetoon aan hun vader. Via deze link vind je alle details van de expositie.

GENUA

Eschers betoverende etsen
Palazzo Ducale, Genua
Tot 20 februari 2022 geniet je in het Palazzo Ducale van Eschers betoverende etsen. Zijn bijzondere wereld blijft verbazen, of je nu naar zijn hand met reflecterende bol kijkt of naar zijn metamorfoses.

Naast de meer dan 200 werken herbergt het Palazzo Ducale ook een aantal interactieve opties, waar je op een andere manier in het verbluffende werk van deze Nederlandse kunstenaar duikt. Via deze link vind je alle details om je bezoek aan Escher in Genua te plannen.

MILAAN

Grand Tour – Sogno d’Italia da Venezia a Pompei
Gallerie d’Italia, tot 27 maart 2022
In de Gallerie d’Italia aan het Piazza della Scala geniet je deze winter van een prachtige expositie over de Grand Tour, de vormende reis door Italië die veel jongemannen van goede komaf in de achttiende en negentiende eeuw ondernamen.

Ze maakten met name kennis met de belangrijkste kunststeden van Italië, waaronder Rome, Florence, Napels en Venetië.

Aan de hand van schilderijen, beelden en andere kunstwerken – uit grote nationale en internationale musea – maak je die Grand Tour nu in Milaan en wordt de droom om ooit zelf zo’n grote Italië-tour te maken flink aangewakkerd.

Breath Ghosts Blind – Maurizio Cattelan
Pirelli HangarBicocca, tot 20 februari 2022
Moderne kunstenaar Maurizio Cattelan maakt levensechte, vaak controversiële kunst, zoals de stenen middelvinger midden in Milaan of de paus die onderuit werd gehaald door een meteoriet.

Voor de Pirelli HangarBicocca maakte hij een tentoonstelling op maat, waarin hij zijn visie op onze collectieve geschiedenis deelt door een symbolische verbeelding van de cyclus van het leven. Cattelan kennende levert dat een spectaculaire expositie op!

FLORENCE

Benozzo Gozzoli en de Cappella dei Magi
tot 10 maart 2022, Palazzo Medici Riccardi
Benozzo Gozzoli beschilderde de Cappella dei Magi in opdracht van de familie De’ Medici met schitterende fresco’s, die nog altijd van de muren lijken te spatten.

De expositie die tot 10 maart 2022 te zien is in het Palazzo Medici Riccardi vertelt over Gozzoli’s tijd in Florence, over zijn band met De’ Medici en over zijn andere werken, zoals zijn Madonna del Baldacchino (uit de National Gallery in Londen), een aantal stukken uit het San Marco-museum in Florence) en de Pala della Sapienza Nuova (uit de Galleria Nazionale dell’Umbria in Perugia).

ROME

Inferno
Scuderie del Quirinale,
tot 23 januari 2022
In de Scuderie del Quirinale is tot 23 januari 2022 een mooie tentoonstelling te zien over Dantes Inferno, met werken van onder anderen Jeroen Bosch, Bruegel, Beato Angelico, Botticelli, Goya, Rodin en Anselm Kiefer.

Caravaggio e Artemisia: la sfida di Giuditta
tot 27 maart 2022, Palazzo Barberini
Caravaggio en Artemisia Gentileschi spelen de hoofdrollen in een tentoonstelling over geweld en verleiding in de schilderkunst in de zestiende en zeventiende eeuw.

De expositie vindt plaats in de nieuwe zalen op de begane grond van Palazzo Barberini, ter ere van het feit dat het dit jaar vijftig jaar geleden is dat de Italiaanse staat Caravaggio’s Judith en Holofernes aankocht.

Je bewondert naast dit doek een kleine dertigtal meesterwerken uit musea van over de hele wereld, met als een van de topstukken Judith en Holofernes van Artemisia Gentileschi uit het Museo di Capodimonte in Napels.

Una rivoluzione silenziosa – Plautilla Bricci
tot 19 april 2022, Galleria Corsini
Plautilla Bricci – een voor ons onbekende kunstenares – schilderde niet alleen, ze was ook een architecte, waarschijnlijk de enige vrouwelijke architect van het pre-industriële Europa. In deze tentoonstelling ontdek je verschillende werken van Bricci.

Je bewondert in de Galleria Corsini bijvoorbeeld een project voor de Spaanse Trappen, maar ook een aantal prachtige schilderijen, waaronder een altaardoek voor de Cappella di San Luigi in de San Luigi dei Francesi, de kapel naast de beroemde Cappella Contarelli waar Caravaggio drie van zijn meesterwerken schilderde.

Giacomo Boni – L’alba della modernità
Forum Romanum – Parco Colosseo, tot 30 april 2022
Ter ere van de opening van de tentoonstelling Giacomo Boni – L’alba della modernità hing er in december 2021 een grote luchtballon boven het Forum Romanum.

De tentoonstelling is te zien op en rond het Forum Romanum en de Palatijn, precies die plekken waar Giacomo Boni (1859-1925) als archeoloog en architect zijn sporen heeft nagelaten: het Complesso di Santa Maria Nova, de Tempio di Romolo, de Chiesa di Santa Maria Antiqua (met de Rampa Domiziana) en de Uccelliere Farnese. Daardoor staat de schijnwerper gelukkig ook weer eens op de Santa Maria Antiqua en de Rampa Imperiale, twee plekken die dankzij Boni werden ontdekt.

Boni documenteerde bijna alles wat hij deed en vond. Hij liet dan ook veel opgravingsdocumenten na, plus een aantal luchtfoto’s. Die liet hij maken vanuit een luchtballon; vandaar ook de luchtballon bij de opening.

Boni was een inventief en inspirerend man, die door deze expositie terecht in het zonnetje wordt gezet. Een must see voor alle liefhebbers van het oude Rome!

foto: Parco Colosseo

I Marmi Torlonia – een prachtige collectie beelden die lang verborgen bleef
tot 27 februari 2022
In het Palazzo Caffarelli, dat deel uitmaakt van de Musei Capitolini, boven op het Capitool, bewonder je tot 27 februari 2022 de expositie I Marmi Torlonia, met bijna honderd marmeren beelden, bas-reliëfs, bustes en sarcofagen die tientallen jaren in een stoffige kelder huisden.

Ciao tutti’s Jesper bezocht de tentoonstelling en toont een aantal prachtige kunststukken uit de collectie van de familie Torlonia, die na al die tijd verborgen te zijn geweest nu eindelijk voluit mogen schitteren. Zijn verslag lees je via deze link.

Dante door de ogen van Pietro Canonica
Museo Pietro Canonica, tot 27 februari 2022
Het Museo Pietro Canonica, in de tuinen van Villa Borghese, biedt tot 27 februari onderdak aan de expositie Dante nelle sculture di Canonica.

Canonica liet zich graag meevoeren door de verhalen van Dante. Hij maakte dan ook een aantal beelden die echt een eerbetoon aan de wereld van deze grote dichter zijn, waaronder een gipsen Beatrice.

Casa Balla – bijzondere openstelling
tot 31 december 2022
Honderdvijftig jaar geleden werd kunstschilder Giacomo Balla geboren. Om dit te vieren openen de deuren van zijn vroegere woning tijdelijk ook voor bezoekers. Het interieur van Casa Balla (Via Oslavia 39B) is net zo kleurrijk en futuristisch als Balla’s oeuvre – en daarmee een museum op zich. Via deze link vind je meer details.

foto’s: M3Studio

Rondleidingen in het Stadio Olimpico
Tot 31 maart biedt het Stadio Olimpico – het stadion van AS Roma en Lazio – de kans een unieke rondleiding te volgen, met een wandeling door de toegangstunnel naar het voetbalveld, waar natuurlijk tijd is voor een fotomoment, een kijkje in de kleedkamers en een bezoek aan de prijzenkamer.

De rondleiding vindt plaats in het Italiaans of in het Engels. Gelukkig spreken de plekken en de multimediabeelden die deel uitmaken van de rondleiding voor de jongste voetbalfans voor zich.

Een kaartje voor de rondleiding kost € 15,- en is te koop bij het Stadio Olimpico (Via dei Gladiatori 2) of via de website van Vivaticket.

Colori dei Romani – I mosaici dalle Collezioni Capitoline
Centrale Montemartini, tot 15 juni 2022
Tijdens deze kleurrijke tentoonstelling bewonder je een schitterende selectie mozaïeken die werden gemaakt tussen de eerste eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus.

Net als de beelden die vast tentoongesteld worden in de Centrale Montemartini, komen de mozaïeken uit de Capitolijnse Musea, soms zelfs uit de depots van dit museum. Een unieke kans om deze meesterwerkjes te zien dus, zeker omdat een aantal vergezeld gaat van archiefstukken als tekeningen en foto’s. Via deze link vind je meer informatie.

Rafaël in de Domus Aurea
t/m 7 januari 2022
In Nero’s Domus Aurea in Rome is ter gelegenheid van 500 jaar Rafaël een expositie te zien met in de hoofdrol de zogenaamde grottesche, kleurrijke tekeningen die onder meer zijn teruggevonden op de muren en plafonds van Nero’s Domus Aurea.

Er wordt uitgebreid ingegaan op deze kunstvorm die Rafaël heeft beïnvloed, met virtuele snufjes die je een inkijkje geven in het Rome van de renaissance. De tentoonstelling is te zien van 23 juni 2021 tot 7 januari 2022.

Il Trittico del Centenario Leonardo 1919 Raffaello 1920 Dante 1921
Villa Farnesina, tot 13 januari 2022
Wat was in de mode tijdens de vieringen van Leonardo, Rafaël en Dante, honderd jaar geleden? Hoe werden deze Italiaanse meesters herdacht, herinnerd, in onder meer de kunst? Hoe anders waren deze vieringen ten opzichte van de herdenkingen van nu? Je ziet het in Villa Farnesina, waar je ook schitterende fresco’s van Rafaël bewondert.

All about Banksy
Chiostro del Bramante, tot 9 januari 2022
De Britse street artist Banksy schittert in het Chiostro del Bramante in Rome. De identiteit van de kunstenaar is niet bekend, maar zijn scherpe, ironische en maatschappijkritische kunstwerken zijn wereldberoemd.

De tentoonstelling, die circa 250 werken van Banksy’s hand omvat, is te zien tot 9 januari 2022. We namen er alvast een kijkje en delen de mooiste werken in deze blog.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ‘s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Honderd kerststallen in het Vaticaan
Sala San Pio X
In Rome kun je elk jaar de tentoonstelling 100 presepi in Vaticano bezoeken, met (meer dan) honderd kerststallen uit verschillende landen. De expositie wordt gehouden in de Sala San Pio X (aan de Via dell’Ospedale 1, op de hoek met de Via della Conciliazione).

Tot 9 januari geniet je hier dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur (op 24 en 31 december tot 17.00 uur) van tientallen Maria’s, Jozefs, herders, wijzen en kindjes Jezus. De toegang is gratis, dus ga zeker een kijkje nemen als je in de kerstvakantie in Rome bent!

NEDERLAND

Italiaanse films tijdens online IFFR
26 januari t/m 6 februari 2022
Tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) – dat dit jaar online plaatsvindt – kun je ongeveer dertig speelfilms en documentaires bekijken, waaronder vier Italiaanse films of films met een Italiaans tintje: Qui rido io – The King of Laughter, Italo Disco – The Sparkling Sound of the 80s, The Last Ride of the Wolves en Freaks Out.  In deze blog vind je alle details van deze vier films, mét de trailers voor een voorproefje.

God op aarde: keizer Domitianus
van 17 december 2021 t/m 22 mei 2022, Rijksmuseum van Oudheden Leiden
Vanaf 17 december bewonder je in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling God op aarde: keizer Domitianus. De hoofdrol is weggelegd voor Domitianus, die van 81 tot 96 na Christus keizer van het Romeinse rijk was.

Je volgt het turbulente leven van deze Flavische keizer, zijn keizerin en zijn illustere voorgangers: zijn vader Vespasianus en zijn broer Titus. Vespasianus was de keizer die opdracht gaf voor de bouw van het grootste amfitheater dat Rome tot dan toe had gezien; onder het bewind van zijn zonen werd het enorme bouwproject voltooid.

Domitianus werd op negenentwintigjarige leeftijd tot keizer gekroond, als opvolger van zijn broer Titus. Zijn regeringsperiode geldt als een van de gouden tijden van het imperium. Toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd en uiteindelijk bijna vergeten. Maar hoe was Domitianus werkelijk als keizer?

Vergeet me niet – Italiaanse portretten in het Rijksmuseum
t/m 16 januari 2022
Nooit eerder kwamen in Nederland zoveel Europese renaissanceportretten bijeen als tijdens de tentoonstelling Vergeet me niet in het Rijksmuseum in Amsterdam. Machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers – dit najaar kijk je ze in de ogen.

Meer dan honderd internationale portretten van de hand van beroemde kunstenaars zijn tot en met 16 januari 2022 te bewonderen in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, waaronder ook een aantal Italiaanse pareltjes, van onder anderen Lorenzo Lotto, Titiaan, Antonello da Messina, Piero di Cosimo en Sofonisba Anguissola, maar ook een Romeins zelfportret van Maarten van Heemskerck. In dit artikel lees je meer over deze onvergetelijke expositie.

Artemisia – Vrouw & Macht
Rijksmuseum Twenthe, tot en met 27 februari 2022
De spectaculaire tentoonstelling Artemisia – Vrouw & Macht toont schitterende werken van barokschilder Artemisia Gentileschi, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw.

Na Rome, New York, Milaan en Londen wordt nu voor het eerst ook in Nederland het werk van Artemisia Gentileschi tentoongesteld. In dit artikel vertellen we je alvast meer over het leven van Artemisia, zodat je straks, als je de tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe bezoekt, haar werk goed kunt plaatsen.

Façade – Igor Mitoraj
Museum Beelden aan Zee, tot 6 februari 2022
Bezoekers van Museum Beelden aan Zee kennen de beelden van Mitoraj maar al te goed: het grote masker bovenop het duin bij het museum is van zijn hand en tot de collectie behoren verschillende van zijn beelden, die regelmatig worden getoond of uitgeleend.

Deze zomer toont museum Beelden aan Zee in Scheveningen een uitgebreid overzicht van deze beelden van Igor Mitoraj. Via deze link vind je meer informatie over de expositie.

Picasso & Giacometti in Museum Voorlinden
tot 13 februari 2022

In samenwerking met het Musée national Picasso-Paris en de Fondation Giacometti presenteert museum Voorlinden de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan het werk van twee van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw, Pablo Picasso (1881-1973) en Alberto Giacometti (1901-1966).

De tentoonstelling Picasso-Giacometti brengt de tot nu toe vrijwel onbekende relatie tussen Picasso en Giacometti aan het licht. De twee kunstenaars hadden een enorme waardering voor elkaars werk en ontwikkelden een bijzondere vriendschap, ondanks een leeftijdsverschil van twintig jaar.

Museum Voorlinden toont de verrassende overeenkomsten tussen de twee kunstenaars en de manier waarop ze elkaar inspireerden, uitdaagden en hun weg vonden binnen het surrealisme in de jaren dertig en het realisme na de Tweede Wereldoorlog. Via deze link lees je meer.

links: Alberto Giacometti, Caroline en larmes (1962) – Fondation Giacometti, © Succession Alberto Giacometti / ADAGP, Paris, 2021 | rechts: Pablo Picasso, Portrait de Dora Maar (1937) – Musée national Picasso-Paris, © Succession Picasso 2021, foto: © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) – © Mathieu Rabeau

BELGIË

Komt een Italiaan naar de Nederlanden
t/m 6 maart 2022, Museum Plantin-Moretus in Antwerpen
Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het museum is dan ook gevestigd in het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen.

Achter de voordeur wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Tot en met 6 maart 2022 is er een extra reden voor een bezoek aan dit unieke museum: de tentoonstelling Komt een Italiaan naar de Nederlanden, over een bijzonder reisboek van de Italiaanse schrijver Lodovico Guicciardini. In deze blog vertellen we je er meer over.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief