Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – januari

In onze agenda van januari vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Viva la Befana!
6 januari, heel Italië
Als het goed is, worden de Italiaanse kinderen in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude heks die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest. Wie te vaak stout was, krijgt slechts wat as en kolen. Lees meer over La Befana

La Regata delle Befane
6 januari, Venetië
Op 6 januari worden de Venetiaanse wateren onveilig gemaakt door de zogenaamde Befana’s, heksen. De gondeliers steken zich in een heksenkostuum en nemen het tegen elkaar op in een spannende race. Een uniek schouwspel!

Drie draaiende koningen in Venetië
6 januari, Piazza San Marco
Op 6 januari draaien de drie wijzen uit het oosten op de Torre dell’Orologio (op het Piazza San Marco) in processie rond de Maagd Maria. De houten beelden van een engel met trompet en de drie koningen worden op mechanische wijze langs Maria met Kind gevoerd, alsof ze inderdaad op bezoek komen bij de pasgeboren Jezus om hun
geschenken aan te bieden. Op de andere dagen zijn de koningen wel binnen te bewonderen, maar alleen op 6 januari wagen ze zich even buiten…

Cavalcata dei Magi
6 januari, Florence
In Florence wordt het feest van Driekoningen gevierd met een schitterende stoet. De drie wijzen uit het oosten trekken, gevolgd door een groot aantal figuranten, van het Palazzo Pitti via de Ponte Vecchio naar het Piazza della Signoria. Hier sluiten de vaandeldragers zich bij de stoet aan, waarna de tocht wordt voortgezet naar de Duomo, waar de drie wijzen hun geschenken aanbieden aan het kindje Jezus in de levende kerststal.

De stoet van de wijzen en hun gevolg is gebaseerd op het schilderij van Benozzo Gozzoli dat te zien is in het Palazzo Medici-Riccardi in Florence.

Luci d’Artista, Turijn (Piemonte)
tot half januari 2019
In november, december en januari worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista, zoals dit feestelijke evenement heet, schittert een aantal mooie klassiekers maar er zijn ook weer een paar nieuwe lichtkunstwerken te zien.

Luci d’Artista, Salerno (Campanië)
tot half januari 2019
Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad gezamenlijk een betoverende aanblik geven.

Tot eind januari bieden de straten van Salerno dankzij Luci d’Artista een uniek schouwspel, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren, Babbo Natale in zijn slee…

foto: Massimo Pica

Nieuw: lichtkunstwerken die eerdere jaren in Salerno te zien waren, zullen dit jaar schitteren in Polignano a Mare. Waarschijnlijk zijn ze van half november 2018 tot en met 6 januari 2019 te zien in dit kustplaatsje in Puglia.

Hoera voor de Italiaanse vlag!
7 januari

De Italiaanse vlag, de tricolore, wappert al sinds 7 januari 1797 vrolijk tegen de blauwe lucht. De geboortegrond van de vlag is Reggio Emilia, maar de kleuren zijn afkomstig uit Milaan. Het wapenschild van Milaan bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond. Samen met de groene kleur van de Milanese burgerwacht levert dit de vrolijke driekleur op.

Italianen die niet uit Milaan afkomstig zijn, geven echter een heel andere uitleg aan de drie kleuren. Zo zouden de drie kleuren staan voor geloof, hoop en liefde. Of voor hoop (groen), overtuiging (wit) en liefdadigheid (rood). Weer anderen maken het nog poëtischer: groen zou symbool staan voor de vruchtbare Italiaanse heuvels, wit voor de besneeuwde bergtoppen en rood voor het bloed dat vergoten is bij het ontstaan van de Italiaanse Republiek.

Sant’Antonio Abate – feest voor slagers en varkens
17 januari
Op 17 januari wordt in Italië de feestdag van Sant’Antonio Abate gevierd, de allereerste abt en daarmee de grondlegger van het christelijke monnikendom. Deze Antonius, die je niet moet verwarren met de heilige Antonius van Padua, werd rond 250 geboren in Egypte en is uitgegroeid tot beschermheilige van onder meer slagers, varkens, zwijnenhoeders, mandenmakers, begrafenisondernemers, suikerbakkers en wevers. Op afbeeldingen zien we hem dan ook vaak met een varken aan zijn voeten. In zijn hand draagt hij meestal een bel.

Vroeger kwamen op 17 januari de boeren bijeen om hun vee te laten zegenen ter ere van Antonius’ sterfdag. Tijdens de middeleeuwen mochten op 17 januari de varkens zelfs overal vrij naar voedsel zoeken. Deze traditie wordt nog steeds in ere gehouden. Ga maar eens kijken op een van de vele pleinen in Italië, van Rome tot het kleinste gehucht op Sicilië. Verbaas je niet als het er zwart ziet van de knorrende varkentjes, die de zegen van de heilige Antonius komen halen.

Paardenrace voor Sant’Antonio
17 januari, Buti (Toscane)
In Buti, een stadje in de buurt van Pisa, wordt de heilige Antonius op de eerste zondag na 17 januari geëerd met een palio, een paardenrace. De Palio van Buti is de eerste race van het jaar!

Hoe dichter de zondag nadert, hoe meer de spanning stijgt. Net als in Siena worden ook hier in Buti de paarden naar de kerk van de contrada begeleid, waar ze worden gezegend en waar met de hele wijk wordt gebeden voor de overwinning. Kaarsjes worden opgestoken, kruisjes geslagen, Weesgegroetjes en schietgebedjes gepreveld. Zelfs als niet-inwoner voel je de spanning met de minuut stijgen.

Gemaskerde kudde in Tricarico
17 januari, Tricarico (Basilicata)
In Tricarico, een klein plaatsje in de regio Basilicata, viert men al vroeg in het jaar carnaval. Op 17 januari, de feestdag van Sant’Antonio Abate, wordt gevierd dat de koeien, ossen en andere viervoeters weer de wei in mogen. De inwoners zetten allemaal een masker van een koe of een stier op (in het plaatselijke dialect l’ màsh-k-r genoemd) en beelden samen een kudde uit die eindelijk weer de buitenlucht op mag snuiven en van het groene gras mag proeven.

Internationale Dag van de Italian Cuisine
17 januari, heel Italië
Op 17 januari is het ook feest in de Italiaanse keuken! Het is namelijk International Day of Italian Cuisine (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keuken. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet.

Eerder maakte men op deze dag wereldwijd spaghetti met tomatensaus, tiramisù, ossobuco alla milanese, pesto genovese, tagliatelle al ragù bolognese, risotto alla milanese en spaghetti carbonara.

IJsconcerten in Val di Sole (Trentino-Alto Adige)
Voor het eerst is het mogelijk om in Val di Sole een ijsconcert bij te wonen. Op maar liefst 2600 meter hoogte, op de Presena-gletsjer, vlak bij de aankomst van de kabelbaan Paradiso, is in een iglo een speciale concertzaal gebouwd, die plaats biedt aan 200 gasten.

Van januari tot maart wordt een reeks concerten gegeven, variërend van pop tot rock tot jazz, alles gespeeld op muziekinstrumenten gemaakt van ijs door de Amerikaanse artiest Tim Linhart. Voor of na de concerten is het mogelijk om het ijslab, waar de instrumenten worden gemaakt, te bezoeken.

De concerten worden gehouden op donderdagen en zaterdagen. Het Ice Music Festival eindigt met een ijsmuziekfeest op zaterdag 30 maart, met de beroemde Italiaanse muzikant en cello speler Giovanni Sollima.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

MATERA – EUROPESE HOOFDSTAD VAN DE CULTUUR

Matera is dit jaar Europese Hoofdstad van de Cultuur. Op 19 januari 2019 gaat het programma van start met een grootse openingsceremonie. Daarna zijn er het hele jaar door allerlei tentoonstellingen en evenementen, zoals I-dea, met vanaf 2 maart een installatie van fotograaf Mario Cresci bij Cava del Sole.

Andere aanraders: de exposities Ars Excavandi (vanaf 19 januari in Palazzo Lanfranchi) en Rinascimento visto da Sud (vanaf 19 april in Palazzo Lanfranchi), de show Purgatorio (vanaf 17 mei) en Abitare l’Opera (van 1 tot 15 augustus). Met een speciaal ‘paspoort’ à € 19 kun je alle evenementen zien/bezoeken.

Lees al onze tips voor Matera

Ontmoet Dalì in Matera
In 2019 is er nog een extra reden om een bezoek te brengen aan Matera: in de stad vind je een aantal werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalì. Een aantal grote werken is al te zien, zoals zijn gesmolten horloge aan de Via Madonna delle Virtù en zijn gigantische olifant op het Piazza Vittorio Veneto.

Zo’n tweehonderd kleine meesterwerkjes worden tentoongesteld in de rotskerk Madonna delle Virtù. Lees meer over Dalì in Matera

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Giudizio Universale – Michelangelo & de geheimen van de Sixtijnse Kapel
t/m 31 mei 2019, Rome (Lazio)
In Rome kun je je nog tot en met eind mei onderdompelen in Giudizio Universale, een spectaculaire show met in de hoofdrol de schilderingen die Michelangelo in de Sixtijnse Kapel maakte. Lees meer in deze blog over Giudizio Universale.

foto: Luca Parisse

Ara Pacis by night
t/m 6 januari 2019
Ben je binnenkort in Rome? Dan kun je ook ’s avonds een bezoek brengen aan de Ara Pacis, het vredesaltaar van Augustus.

Je kunt er élke avond terecht van 19.30 tot 23.00 uur (de kassa sluit om 22.00 uur). Bovendien kun je tijdens deze speciale avondopenstelling een zogenaamde archeo-show bewonderen, een innovatieve virtual realityshow met 3D-reconstructies in kleur. Spettacolare!

Roma Universalis – l’impero e la dinastia venuta dall’Africa
Colosseum / Forum Romanum / Palatijn, tot en met 24 augustus 2019

DREAM – L’arte incontra i sogni
Chiostro del Bramante, t/m 5 mei 2019
Kunst ontmoet dromen, in de unieke setting van het Chiostro del Bramante in hartje Rome, op een steenworp afstand van Piazza Navona. Met open ogen stap je een droomwereld binnen, met kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt door onder anderen Bill Viola, Anish Kapoor, Luigi Ontani, James Turrell en Anselm Kiefer.

Andy Warhol
Vittoriano,
t/m 3 februari 2019
Fan van Andy Warhol? Dan kun je van 3 oktober 2018 tot en met 3 februari 2019 je hart ophalen aan zijn kunstwerken in het Vittoriano. De expositie wordt georganiseerd ter ere van de negentigste geboortedag van Warhol. Er zijn meer dan honderdzeventig werken te zien, onder meer uit het Whitney Museum in New York.

Het is alvast een opwarmertje voor de grote Warhol-expositie die in 2019 te zien zal zijn in de Braccio di Carlo Magno (Vaticaanstad) en die met name de spirituele kant van Warhols kunst zal belichten. Denk hierbij onder meer aan zijn kunstwerken van het Laatste Avondmaal en zijn Memento Mori-reeks.

Ook te zien in het Vittoriano: Eternal City – architectuurfoto’s van het Royal Institute of British Architects Vittoriano (t/m 28 oktober 2018) en  Pollock e la Scuola di New York (t/m 24 februari 2019).

Impressionisti francesi – Da Monet a Cezanne
Dompel je onder in de kleurrijke wereld van de Franse impressionisten!
Palazzo degli Esami (Trastevere), t/m 9 januari 2019

*La Stanza di Mantegna
Palazzo Barberini, t/m 26 januari 2019

*L’Adolescente di Michelangelo
voor het eerst in Rome, uit de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg
Palazzo Rhinoceros, Fondazione Alda Fendi, tot 10 maart 2019

*Ritratto di Marcello Mastroianni (‘Portret van Marcello Mastroianni’)
Museo dell’Ara Pacis, t/m 6 januari 2019

Je suis l’autre Giacometti, Picasso e gli altri
het primitivisme in de beeldhouwkunst van de twintigste eeuw
Terme di Diocleziano, t/m 20 januari 2019

Ovidio
Scuderie del Quirinale, t/m 20 januari 2019

Lees ook onze uitgebreide blog over deze fenomenale tentoonstelling!

*La Roma dei Re – il racconto dell’Archeologia
(het Rome van de koningen – het verhaal van de archeologie)
Capitolijnse Musea, t/m 27 januari 2019

*Pixar – 30 jaar animatie
Palazzo delle Esposizioni, t/m 20 januari 2019

*Piero Tosi – Esercizi sulla bellezza
Palazzo delle Esposizione, t/m 20 januari 2019

FLORENCE

*Il Codice Leicester – Da Vinci in de Uffizi
Galleria degli Uffizi, t/m 20 januari 2019

*The cleaner – Marina Abramovic
Palazzo Strozzi, t/m 20 januari 2019

*Banksy – This is not a photo opportunity
Palazzo Medici-Riccardi, t/m 24 februari 2019

*Animalia Fashion
Palazzo Pitti, Museo della Moda e del Costume, t/m 5 mei 2019

*Al di là del visibile – Massimo Brizzi
Museo della Fondazione Scienza e Tecnica, t/m 25 februari 2019

*Effetto Museo – Intrusioni istantanee nei luoghi dell’arte
Museo Marino Marini, t/m 25 februari 2019

CALABRIË

Rembrandt in Calabrië
25 januari t/m 24 maart 2019, Cosenza
Voor het eerst wordt er in Calabrië een tentoonstelling over Rembrandt gehouden, met een selectie van zijn belangrijkste etsen. Tijdens Rembrandt, i cicli grafici, le sue più belle incisioni bewonder je in de Galleria Nazionale di Palazzo Arnone meer dan dertig etsen uit de Ceribelli-collectie, waaronder een zelfportret met zijn vrouw Saskia uit 1636. Een mooi eerbetoon aan deze Hollandse meester, precies 350 jaar na zijn dood.

*Escher – La Calabria, Il Mito
Catanzaro (Calabrië), t/m 20 januari 2019

VENETIË

Il giovane Tintoretto – De jonge Tintoretto
t/m 6 januari 2019
Tijdens deze tentoonstelling in de Gallerie dell’Accademia bewonder je ongeveer zestig kunstwerken uit de vroege jaren, van 1538 (toen hij zijn eerste eigen atelier opende) tot 1548 (toen hij zijn eerste grote succes behaalde, met een werk voor de Scuola Grande di San Marco).

De werken werden over de hele wereld verzameld, van het Louvre in Parijs tot de National Gallery in Washington, van de Galleria degli Uffizi in Florence tot de Courtauld Gallery in Londen, van de Galleria Borghese in Rome tot de Fabbrica del Duomo in Milaan. Een aantal hoogtepunten: Conversione di San Paolo, Apollo e Marsia (dat voor de eerste keer te zien zal zijn in Italië), Cristo tra i dottori en Cena in Emmaus.

Er zijn ook schilderijen en beelden te zien van Tintoretto’s tijdgenoten, onder wie Andrea Schiavone, Lambert Sustris en Bartolomeo Ammannati.

Tintoretto 1519-2019
t/m 6 januari 2019
Ook in het Palazzo Ducale wordt uitgebreid stilgestaan bij Tintoretto’s 500ste geboortedag. Hier zijn vijftig schilderijen en twintig schetsen te zien, allemaal van Tintoretto’s hand, van musea van over de hele wereld en privécollecties. Natuurlijk bewonder je ook Tintoretto’s plafondschilderingen, die hij hier tussen 1564 en 1592 maakte.

La Pelle del Vetro
t/m 6 januari 2019

Ter ere van The Venice Glass Week 2018 organiseert FAI de tentoonstelling La Pelle del Vetro – Carlo Scarpa alla Venini. De winkel van Olivetti op het Piazza San Marco biedt tijdens de duur van de expositie onderdak aan een selectie van vijftien kostbare glazen kunstwerken, die architect Carlo Scarpa ontwierp tijdens zijn carrière bij Venini. Meer informatie vind je op de website van FAI.

Ook te zien in Venetië:

*Collezione Magnani – I Flaconi (met schitterende parfumflesjes)
Palazzo Mocenigo, t/m 17 maart 2019

ELDERS IN ITALIË

*Caravaggio – Oltre la tela
Een virtuele duik in Caravaggio’s meesterwerken
Museo della Permanente, Milaan (Lombardije), t/m 27 januari 2019

*Picasso – Metamorfosi
Palazzo Reale, Milaan (Lombardije), t/m 17 februari 2019

*Romanticismo
Gallerie d’Italia, Milaan (Lombardije), t/m 17 maart 2019

*Storie – il design italiano
Triennale, Milaan (Lombardije), t/m 20 januari 2019

*Le Storie di Botticelli
Accademia Carrara, Bergamo (Lombardije), t/m 28 januari 2019

*La Sindone e la sua immagine
tentoonstelling over de lijkwade van Turijn ter ere van de opening van de Cappella della Sindone
Palazzo Madama, Turijn (Piemonte), t/m 21 januari 2019

*100% Italia – 100 jaar meesterwerken
Biella, Turijn en Vercelli (Piemonte), t/m 10 februari 2019

*Van Dyck – Pittore di Corte
Galleria Sabauda, Turijn (Piemonte), t/m 3 maart 2019

*Madame reali – Koninklijke dames: cultuur en macht van Parijs tot Turijn
Palazzo Madama, Turijn (Piemonte), t/m 6 mei 2019

*Elliott Erwitt
Casa dei Carrarresi, Treviso (Veneto), t/m 3 februari 2019

*Van Titiaan tot Van Dyck
Casa dei Carrarresi, Treviso (Veneto), t/m 3 februari 2019

*Gauguin e gli impressionisti
Palazzo Zabarella, Padova (Veneto), t/m 27 januari 2019

*Warhol & Friends – New York in de jaren tachtig
Palazzo Albergati, Bologna (Emilia-Romagna), t/m 24 februari 2019

*Alphonse Mucha
Palazzo Pallavicini, Bologna (Emilia-Romagna), t/m 20 januari 2019

*War is over
Museo d’Arte, Ravenna (Emilia-Romagna), t/m 13 januari 2019

*Da Magritte a Duchamp
Palazzo Blu, Pisa (Toscane), t/m 17 februari 2019

*Bosch, Brueghel, Arcimboldo
Arsenali Repubblicani, Pisa (Toscane), t/m 26 mei 2019

*Giovanni Santi – il padre di Raffaello
Palazzo Ducale, Urbino (Le Marche), t/m 17 maart 2019

*Lorenzo Lotto – Il richiamo delle Marche
Palazzo Buonaccorsi / Musei Civici, Macerata (Le Marche), t/m 10 februari 2019

*Escher
PAN, Napels (Campanië), t/m 22 april 2019

*Rubens, Van Dyck, Ribera
Gallerie d’Italia, Palazzo Zevallos Stigliano, Napels (Campanië), tot 7 april 2019

*Viaggio per immagini
Villa Zito, Palermo (Sicilië), t/m 13 januari 2019

*Antonello da Messina
Palazzo Abatellis, Palermo (Sicilië), 14 december 2018 t/m 10 februari 2019

NEDERLAND

A Different View – Michelangelo in Amsterdam
Beurs van Berlage, Amsterdam, 
26 januari t/m 12 mei 2019
Een unieke kijk op de beroemde plafondfresco’s die Michelangelo maakte in de Sixtijnse Kapel in Rome! Lees meer in deze blog

Maestro Van Wittel, Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht
Kunsthal KAdE, Amersfoort, 26 januari t/m 5 mei 2019
Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties.

Met de tentoonstelling ‘Maestro Van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht’ eert Kunsthal KAdE in Amersfoort deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Lees meer over deze tentoonstelling

Gezicht op Rome met de Engelenburcht | Caspar van Wittel
Musée des Beaux-Arts, Rouen

Utrecht, Caravaggio en Europa
Centraal Museum Utrecht, t/m 24 maart 2019
Vanaf 16 december is in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa te zien. Deze expositie brengt het Rome van 1600-1630 naar hartje Utrecht! In deze blog lees je alle details over deze unieke tentoonstelling – met de eerste vier weken een zeer bijzonder bruikleen uit de Vaticaanse Musea: een originele Caravaggio. Daarna komt nóg een Caravaggio naar Utrecht: zijn weergaloze Medusa!

De graflegging van Christus | Caravaggio (1602-1603)
Pinacoteca Vaticana, Musei Vaticani

Leonardo da Vinci
Teylers Museum 
Haarlem, t/m 6 januari 2019
Het Teylers Museum in Haarlem organiseert een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci. Na spraakmakende exposities over Michelangelo (2005) en Rafaël (2012) is het nu de beurt aan de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de renaissance.

Twee jaar geleden is Teylers Museum begonnen met het realiseren van een oude droom: de eerste grote Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Leonardo’s werk is verspreid over musea over de hele wereld en het is niet gemakkelijk om het in bruikleen te krijgen.

Bruiklenen zijn onder meer afkomstig uit de verzamelingen van de koningin van Groot-Brittannië, het Magyar Nemzeti Múzeum in Boedapest, de Albertina in Wenen en het Louvre. In totaal verwacht het museum enkele tientallen tekeningen van Leonardo zelf en een aantal werken van zijn navolgers tentoon te stellen.

Het Laatste Avondmaal kan als fresco uiteraard niet reizen, maar zal op een zeer bijzondere wijze op origineel formaat aanwezig zijn op de tentoonstelling. Via deze link lees je meer over deze unieke expositie.

Classic Beauties
Hermitage Amsterdam, t/m 13 januari 2019
In de Hermitage Amsterdam is de tentoonstelling ‘Classic Beauties – Kunstenaars, Italië en het schoonheidsideaal in de achttiende eeuw.’ te zien. Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van vijfentwintig toonaangevende kunstenaars maak je als bezoeker een unieke Italiëreis. Je ontmoet beroemde kunstenaars uit de achttiende eeuw, onder wie Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht beelden te zien, waaronder de beroemde Drie Gratiën, Amor en Psyche en Hebe. Lees meer over Classic Beauties.

Antonio Canova, De Drie Gratiën, 1812-1816 (details)
© Aurelio Amendola / State Hermitage Museum, St Petersburg

Stucco Storico
Maastricht, t/m 24 maart 2019
De tentoonstelling Stucco Storico – het verhaal achter een ambacht is tot en met 24 maart 2019 te zien bij Bureau Europa, in de Timmerfabriek (Boschstraat 9) in Maastricht. Lees meer over deze expositie

Naast de tentoonstelling wordt er een bijzonder publieksprogramma georganiseerd. Houd de website van Bureau Europa in de gaten voor meer informatie.

Cineforum – Italiaanse films bij Taalhuis Amsterdam
20 januari, Amsterdam
Taalhuis Amsterdam toont onder de noemer Cineforum regelmatig op zondagavond een Italiaanse film, mét een korte inleiding (in het Italiaans) van Marzia Ruta, een glas wijn, een biertje (of een kop thee) en filmsnacks. Op 20 januari geniet je van La finestra di fronte. De deuren gaan om 17.00 uur open, de film start om 17.30 uur. Een filmavond (incl. inleiding en versnaperingen) kost € 15,-.

I muri parlano
Mariënhof, Amersfoort, t/m 27 januari 2019
Vanaf 29 oktober 2018 geniet je in Amersfoort van de expositie I muri parlano (‘De muren spreken’), met 55 kalligraffiti kunstwerken, poëzie op muren, in de kloostergang van de Mariënhof.

Van Genua tot Palermo. Van addiopizzo tot viadanza. De kracht van de taal, de ruwe schoonheid van een muur en de stille schoonheid van de kalligrafie: in I muri parlano (‘De muren spreken’) komt het allemaal samen. Een verhaal van mensen, woorden en muren.

High Tech Romeinen
Limburgs Museum, Venlo, t/m 6 januari 2019
Romeinen stoffig en ouderwets? Met High Tech Romeinen laat het Limburgs Museum je zien én ervaren dat dat niet klopt. De uitvindingen van die slimmerds op sandalen zijn nu, tweeduizend jaar later, nog steeds belangrijk. De actieve tentoonstelling High Tech Romeinen léért je niet alleen hoe vernuftig Romeinse bedenksels als dakpannen, hijskranen, bruggen en aquaducten waren – je mag er zelf mee aan de slag! Schiet met een Romeinse katapult, ontdek hoe een Romeinse rekenmachine werkte, bouw als een Romeinse architect of stap in een Romeinse roeiboot.

Italiaans straatbeeld in Gelderland
Gallery Aaldering, Brummen, t/m 14 januari 2019
Duizenden foto’s maakte Nellie Kanters (Ruurlo, 1965) de afgelopen jaren in Italië. Minimaal twee maal per jaar is ze in onder meer Piemonte, Toscane en Umbrië te vinden. Haar missie is het Italiaanse straatbeeld vast te leggen, in alle eenvoud.

Photoshoppen is voor Nellie uit den boze. Het straatbeeld en met name de mensen in dat straatbeeld zijn eenvoudigweg niet mooier te maken. Mensen worden door haar geportretteerd in hun eigen omgeving zonder dat zij zich bewust zijn van de camera. Een deel van deze straatportretten is tot en met 14 januari 2019 te zien bij Gallery Aaldering in Brummen.

BELGIË

De dames van de barok
Vrouwelijke schilders in het Italië van de zestiende en zeventiende eeuw
t/m 20 januari 2019, MSK Gent
Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in Italië tussen de late renaissance en de barok? Welk pad bewandelden deze kunstenaressen in een wereld geregeerd door mannen? Deze vragen onderzoekt het MSK (Museum van de Schone Kunsten) in haar najaarstentoonstelling.

Aan de hand van circa vijftig topwerken brengt het museum de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1550 tot 1680 aan het licht. Spilfiguur is Artemisia Gentileschi, zonder twijfel dé bekendste schilderes uit de Italiaanse zeventiende eeuw.

Het MSK linkt haar werk aan haar tijdgenotes en neemt de bezoeker mee naar een bijzonder keerpunt voor de vrouw in de kunstgeschiedenis. Via deze link lees je meer over De dames van de barok in het MSK.

Theodoor van Loon – een caravaggist tussen Brussel en Rome
t/m 13 januari 2019, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
In deze prachtige tentoonstelling is de hoofdrol voor Theodoor van Loon, een caravaggist tussen Brussel en Rome. Hij was een van de eerste schilders uit de Zuidelijke Nederlanden die zich verregaand liet beïnvloeden door de kunst van Caravaggio. Net als zijn tijdgenoot Rubens vond hij inspiratie bij de meesters uit Italië en ontwikkelde hij een krachtige, unieke stijl.

Lees meer over deze tentoonstelling

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië