Home » Boeken: Lezen over Italië » Morseseinen van Komrij
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Morseseinen van Komrij

Na de ode aan Rome brengen we vandaag een ode aan twee grote dichters. Vanochtend aan Gerrit Komrij, van wie afgelopen zaterdag afscheid werd genomen. Hoewel hij in Portugal woonde, was hij een groot liefhebber van Italië. In een interview zei hij ooit: ‘Ik ben een deeltijd Italiaan.’

Komrij was ook een groot bewonderaar van Gabriele D’Annunzio, een Italiaans dichter, schrijver en politicus. D’Annunzio had een haat/liefdeverhouding met Mussolini. Die kon de voormalige oorlogsheld – want dat was D’Annunzio ook nog eens – niets weigeren. Zo verzuchtte D’Annunzio ooit tegen Mussolini dat hij wel een schip in zijn tuin wilde hebben liggen, en zo geschiedde.

In de tuin van het voormalig woonhuis van D’Annunzio, aan het Gardameer, ligt dit schip, met de naam La Nave Puglia, nog steeds op het droge. Komrij bracht een aantal keren een bezoek aan de villa en werd zeer door de villa en alle bijzonderheden die nog steeds aan D’Annunzio herinneren geïnspireerd.

de voorsteven van La Nave Puglia

Het schip – en het verhaal eromheen – had een bijzondere plek in zijn hart. In de zomer van 2010 bracht hij samen met Jeroen Hermkens een prachtige dichtbundel op de markt, met een stalen beslag – net als de boeg van La Nave Puglia. In deze bijzondere uitgave (waarvan er slechts 100 zijn gemaakt) met de titel Morseseinen vind je acht gedichten van Komrij en twaalf originele litho’s van Jeroen Hermkens.

Een van de acht gedichten in Morseseinen heeft als titel de naam van het schip. Als eerbetoon aan Gerrit Komrij plaatsen we dit gedicht vandaag, zodat we het nog vaak kunnen herlezen:

De sarcofaag hikt en de deksel splijt.
Ik strek mijn armen en spring naar benee.
Terwijl ik in een trage duikvlucht glijd,
klapwiekt, weet ik, een engel met mij mee.

Ik land pal op de voorplecht van de boot.
Het schip schiet los en dendert krakend neer,
bevrijd van tijd en kettingen en dood,
tot schip en duiker plonzen in het meer.

Nog altijd drijven we daar rond, o wee –
vergeefs, vergeefs op zoek naar volle zee.

Rust zacht, Gerrit, hopelijk klapwiekt er ook nu een engel met je mee…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. wat een mooi gedicht.
    En wat fijn dat jij ons steeds laat meelezen

  2. Wist niet van zijn voorliefde voor D’Annunzio en evenmin van bestaan van deze bundel, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *